‘Het is fijn dat de WoonWijzerWinkel ook een leverancier aanbeveelt’

De familie Lambers koos uiteindelijk voor een hybride warmtepomp

Dat Hans Lambers en zijn vrouw wilden investeren in een warmtepomp was duidelijk. Maar moesten ze kiezen voor een full electric model of toch voor een hybride warmtepomp? Ze klopten aan bij de WoonWijzerWinkel Limburg. “We hebben goed advies gekregen.”  

Hans en zijn vrouw wonen ruim tien jaar samen in Ransdaal. Hun huis, dat in 1977 is gebouwd, kent veel ramen en dunne spouwmuren. Volgens de bewoners is het allemaal niet optimaal te isoleren, maar toch doen zij hun best om hun huis zo duurzaam mogelijk te maken. Zo lieten zij tien jaar geleden tien zonnepanelen installeren. Ook zijn alle ramen voorzien van HR++-glas en zijn de vloeren, het dak en de spouwmuren geïsoleerd.

Interesse in verduurzamen

Hans is al geruime tijd geïnteresseerd in duurzaamheid. Hij en zijn vrouw hebben samen vier kinderen uit eerdere huwelijken en zes kleinkinderen. “Ik denk toch wel na over hoe we het met z’n allen moeten doen op deze aardbol. Met onze kinderen en kleinkinderen in het achterhoofd is die vraag extra relevant.”

Omdat Hans iets met de interesse in duurzaamheid wilde doen, sloot hij zich aan bij de Voerendaalse energiecoöperatie De Omslag. Hij volgde in dat kader ook een cursus tot energiecoach. “Het idee was om via De Omslag mensen uit de buurt te gaan helpen met het verduurzamen van hun huis.

 

adviesgesprek verduurzamen

We kwamen erachter dat de meeste mensen die willen verduurzamen bij de WoonWijzerWinkel Limburg terechtkomen. Zo ben ik zelf voor het eerst met de WoonWijzerWinkel in aanraking gekomen.”

Vijftig-graden-test

Toen Hans en zijn vrouw zich wilden oriënteren in een warmtepomp voor hun eigen huis, deden ze eerst de vijftig-graden-test. Een cv-ketel staat vaak standaard op tachtig graden of meer geprogrammeerd. Bij de vijftig-graden-test breng je de temperatuur terug naar vijftig. Als je op die manier de woning nog goed kunt verwarmen, is dat een indicator dat je je huis met een warmtepomp kunt verwarmen.

Digitale thermostaat eco

“Wij hebben dat afgelopen winter getest en we konden redelijk comfortabel de winter doorkomen. Wel hebben we getwijfeld over een full electric of hybride warmtepomp”, vertelt Hans.

Om die twijfel weg te nemen, wilde hij advies. Daarvoor klopte hij aan bij de WoonWijzerWinkel Limburg.

Adviesgesprek

“Wij werden in de showroom heel netjes geholpen door Leticia, een adviseur duurzaam wonen, maar tegelijkertijd expert in warmtepompen. Tijdens het showroomgesprek beval Leticia in eerste instantie een warmtepomp aan van 12 kW, maar die had een groot watervat voor het tapwater. Dat vat zou te veel plaats in beslag nemen.

Leticia is ook in Ransdaal komen kijken, zodat ze nog beter advies kon geven. Uiteindelijk kozen we toch voor een hybride warmtepomp 9 kW met een watervat, omdat die te installeren was in de meterkast. De cv-ketel blijft dan voor het tapwater zorgen.

Hans informeerde ook nog bij andere bedrijven, maar had uiteindelijk het meeste vertrouwen in de WoonWijzerWinkel Limburg. “Er valt momenteel veel te verdienen in deze branche. Je moet er natuurlijk voor waken dat je geen beunhaas op je dak krijgt. Je wil geen bedrijf inschakelen dat over twee jaar niet meer bestaat. Als je met een leverancier die de WoonWijzerWinkel aanbeveelt in zee gaat, zit er toch een extra verzekering achter. Als het een slecht bedrijf is, ga je daar verhaal halen.”

GreenHill Solutions BV was de leverancier die de warmtepomp bij Hans en zijn vrouw twee maanden geleden installeerde. Tot nu toe is hij erg tevreden over de warmtepomp, al had hij onlangs een probleem. “We hebben een printplaatprobleem gehad in de warmtepomp. Gelukkig is dat allemaal netjes opgelost. Ik ga ervan uit dat nu alles naar behoren blijft functioneren.”

Kostenplaatje

Voor de aanschaf en installatie van de warmtepomp hadden Hans en zijn vrouw een budget van zo’n € 10.000. Ook liet hij nog tien extra zonnepanelen installeren. “Het was een flinke investering. We zijn binnen ons budget gebleven en we hebben € 3.000 ISDE-subsidie gekregen.” Via een slimme portal heeft Hans inzicht in zijn verbruik. Dat kan hij tot op het uur inzien. Hij ziet dat het gasverbruik al flink gedaald is.

Die daling heeft ook invloed op zijn energierekening. Door de energiecrisis steeg die eerst naar € 600 en schommelde vervolgens rond de € 400. De warmtepomp zorgde ervoor dat Hans het maandbedrag al terug heeft kunnen brengen naar € 150 per maand.

“Voorheen verbruikten we 2000 kubieke meter gas per jaar. Dat wordt veel minder. Het gaat ons een flinke besparing opleveren. Ik ga ervan uit dat we onze investering in zes tot zeven jaar hebben terugverdiend.”

energielabel overzicht

Tevredenheid

Hans kijkt tevreden terug naar het adviesgesprek dat hij heeft gehad in Kerkrade. “Ik denk dat het een goede stap is geweest om advies in te winnen bij de WoonWijzerWinkel Limburg”, blikt hij terug. Voorlopig hebben zijn vrouw en hij voldoende verduurzaamd in en om het huis, maar ze blijven nieuwe mogelijkheden altijd volgen.

Zo behoort de aanschaf van een batterij in de toekomst tot de mogelijkheden en hoopt Hans ooit nog iets aan de ramen te kunnen doen. “We hebben nu al ramen met HR++-glas. Als de isolatiewaarde van ramen in de toekomst nog omhoog gaat, dan zou ik daar zeker nog in willen investeren”, besluit hij.

Verduurzamen met onafhankelijk, deskundig advies op maat

Wil jij net als de familie Lambers ook aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? Met het adviesgesprek van Limburg Verduurzaamt kun je rekenen op onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat! Onze adviseurs helpen je van informatie tot realisatie, zodat jij er zeker van bent dat je snel kunt genieten van de voordelen van verduurzaming!