Duurzaam verwarmen

Hoe kun je je woning of pand duurzaam verwarmen?

Duurzaam verwarmen, wordt het dan wel warm genoeg?

Duurzaam verwarmen, dus niet langer stoken op gas of andere fossiele brandstof, is dat wel te betalen en krijg je het daar wel warm genoeg mee? Het is in ieder geval een verantwoorde keuze die steeds meer mensen in Nederland aanspreekt.

Het verwarmen van onze woningen op een duurzame manier is zo belangrijk, omdat het goed is voor het milieu én de portemonnee.

Maar waarom maken juist zoveel mensen eigenlijk die overstap naar het duurzaam verwarmen van hun woning met bijvoorbeeld een warmtepomp? 

Hoe kan ik duurzaam verwarmen? Met een warmtepomp?

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Ja. In de toekomst moeten we van het gas af, dus kom je al snel op een warmtepomp uit, want die loopt op elektriciteit. We worden steeds meer bewust hoeveel impact verwarmen met aardgas heeft op het klimaat en op de eigen leefomgeving. Daarnaast stijgt de energierekening steeds verder, omdat de traditionele cv-verwarming op dat dure gas loopt.

De roep om van het gas af te gaan is dus groot. Maar welke keuzes heb je als het gaat over duurzaam verwarmen en geeft dat wel genoeg warmte? En misschien nog wel belangrijker: is het betaalbaar?  

Je hoort misschien wel vaker: ‘zo’n warmtepomp betaalt zichzelf helemaal niet terug’ of ‘een airco is helemaal niet effectief genoeg om te verwarmen’. Niets is echter minder waar. Op deze pagina lees je alles over duurzaam verwarmen, de kosten die erbij komen kijken, maar zeker ook de besparingen die het je kan opleveren. 

Duurzaam verwarmen kan op verschillende manieren. Op deze pagina gaan we in op de meest voorkomende manieren waarop je duurzaam kan verwarmen. Je kunt dus zorgen dat je ecologische voetstap een stuk kleiner wordt, maar je kunt ook op de kosten van jouw energierekening besparen. In dit stuk lees je meer over:  

  • De warmtepomp 
  • De airco 
  • De zonneboiler 
  • Radiatoren  
  • Vloerverwarming  
woonwijzerwinkel gevel kerkrade

Heb je vragen over duurzaam verwarmen in jouw specifieke situatie, kom dan naar onze WoonWijzerWinkel showroom in Kerkrade of bijvoorbeeld het Energie Advies Centrum in Peel en Maas en loop eens binnen.

Onze experts staan klaar voor al je vragen. Of maak hieronder meteen een afspraak – net zo makkelijk!

Duurzaam verwarmen? Op nummer 1 staat inderdaad de warmtepomp! 

De vraag naar warmtepompen stijgt flink tegenwoordig. Steeds meer mensen schakelen over op het duurzaam verwarmen met behulp van een warmtepomp.  

Met een warmtepomp kun je je gasverbruik enorm verlagen en dus flink besparen op je energierekening. De prijs van gas zal de komende jaren namelijk steeds meer toenemen. Ondanks dat je meer stroom gaat gebruiken, bespaar je nog steeds op de kosten bij het gebruik van een warmtepomp. Door deze besparing kiezen steeds meer mensen voor het gebruik van een warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp precies?  

De werking van een warmtepomp is eigenlijk net zo oud als de eerste Amerikaanse airco in 1902 en koelkasten in 1911. Heel eenvoudig uitgelegd komt het op het volgende neer:  

Een warmtepomp werkt met een vloeistof die warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater haalt. De vloeistof wordt onder hoge druk elektrisch verwarmd en verdampt daardoor.  

De damp wordt vervolgens door een warmtewisselaar geleid, waarbij deze de warmte aan de woning afdraagt. De damp condenseert vervolgens weer en wordt weer vloeibaar. De vloeistof wordt dan weer onder hoge druk gebracht en het proces begint opnieuw.  

Een warmtepomp is een hele efficiënte manier om te verwarmen. Dit kan alleen uitlegd worden met wat getallen erbij. Let op: met 100 eenheden elektriciteit kan een warmtepomp 300 eenheden warmte uit de natuurlijke bron halen. Dit betekent dat je met een warmtepomp 3 keer meer warmte krijgt dan je aan elektriciteit verbruikt.

De COP van een warmtepomp

Je kunt ook zeggen: je hebt bij een warmtepomp een rendement (opbrengst) van 4. Deze opbrengst of dit rendement wordt ook wel COP (Coëfficiënt Of Performance) genoemd. COP is de verhouding van het aantal warmte-eenheden dat de warmtepomp produceert per eenheid elektriciteit die hij verbruikt. Een COP van 4 betekent dus dat de warmtepomp 4 keer meer warmte produceert dan er elektriciteit voor nodig is. 

Dit rendement neemt af wanneer de buitentemperatuur lager is (onder nul), omdat de pomp dan harder moet werken om toch de gewenste temperatuur van bijvoorbeeld 55 graden te kunnen halen. Want een warmtepomp is een laagtemperatuursysteem, in tegenstelling tot een cv-installatie op gas dat een hoog temperatuursysteem is. Dit komt later terug.

Veel efficiënter

Wat het geheel zo indrukwekkend maakt, is dat een warmtepomp een veel efficiëntere manier is om warmte te maken dan een traditioneel verwarmingssysteem dat loopt op fossiele brandstoffen. Hiermee wordt dus je cv-ketel bedoeld die loopt op gas. De warmtepomp maakt gebruik van natuurlijke bronnen en produceert geen schadelijke stoffen of CO2. En gelukkig wordt elektriciteit steeds groener. 

Gedragsveranderingen 2

Terwijl jij kan genieten van een warm huis, draag je dus ook bij aan een schonere en groenere toekomst. Én nu inmiddels bekend is dat fossiele brandstoffen steeds duurder worden, helpt een warmtepomp ook nog eens bij het verlagen van je energierekening. Als je ook zonnepanelen en/of thuisbatterijen gebruikt, bespaar je nog meer. En tegelijkertijd ben je nog minder afhankelijk van de grillen van de energiemarkt. 

Welke soorten warmtepompen zijn er?  

De natuur biedt verschillende warmtebronnen. Drie van deze natuurlijke bronnen worden gebruikt in warmtepompen, namelijk: lucht, water en grond/bodem.

Verder zijn er twee soorten warmtepompsystemen, te weten: de hybride warmtepomp en de volledig elektrische (all-electric) warmtepomp. Beide systemen kunnen gebruik maken van de drie verschillende natuurlijke bronnen, in verschillende samenstellingen. Hier worden de meest voorkomende warmtepompen kort en bondig aan je uitgelegd:  

Lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt die om water te verwarmen. Het opgewarmde water kan worden gebruikt voor jouw radiatoren, vloerverwarming en tapwater. Lucht-water warmtepompen zijn flexibel en gemakkelijker te installeren, omdat ze geen of nauwelijks grondwerk vereisen. 

Bodem-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem via een gesloten buizen/spiraalsysteem dat in de grond wordt geplaatst. Warmte uit de bodem heet aardwarmte of brine. Het verwarmde water dat deze warmtepomp maakt wordt gebruikt voor het verwarmen van je huis. Bodem-water warmtepompen zijn wat efficiënter dan lucht-water warmtepompen, omdat de temperatuur van de bodem constanter is. Bovendien kun je met een bodem-water warmtepomp in de zomer wat efficiënter koelen dan met een lucht-water warmtepomp. 

Water-water warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt warmte uit grondwater of oppervlaktewater, zoals een rivier of meer. Het verwarmde water wordt vervolgens gebruikt voor verwarming. Water-water warmtepompen zijn zeer efficiënt, maar vereisen toegang tot geschikt water en de installatie kan complex zijn. 

Zij gingen jou voor: Klantervaringen

Maria Jansen en de adviseur verduurzaming

Maria Jansen en de adviseur verduurzaming vonden een oplossing voor haar hoge energiekosten. Ze verwarmt nu haar bungalow met een airco.

Familie Linckens van energielabel G naar B

De familie Linckens ging van energielabel G naar energielabel B door hun huis slim te verduurzamen. Dat betaalt zich dus meteen terug.

Familie Vleugels verwarmt nu met een warmtepomp

De familie Vleugels besloot om over te gaan op een hybride warmtepomp. Hoe kwamen ze tot dat besluit?

familie lambers koos vor een hybride warmtepomp

Familie Lambers koos voor een hybride warmtepomp

Lees hier hoe de familie Lambers koos voor een hybride warmtepomp na goed te zijn geinformeerd door een adviseur.

raam kozijn huis

Familie Apers verwarmt met een airco

De familie Apers verwarmt nu met een airco, nadat ze advies vroegen aan de WoonWijzerWinkel Limburg over o.a. zonnepanelen en airco’s.

familie van den broek-boode gaat gasloos wonen

Familie Van den Broek-Boode gaat gasloos wonen

De familie Van de Broek-Boode gaat gasloos wonen, nadat zij aanvankelijk begrepen dat dat niet zou kunnen in hun grote en oude huis.

Warmtepompsystemen

Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande verwarmingssysteem, meestal een cv-ketel. Deze schakelt automatisch tussen de warmtepomp en de cv-ketel, op basis van de buitentemperatuur en de warmtevraag.

Je cv-ketel verzorgt het volledige tapwater én springt bij als de buitentemperaturen laag worden, vanaf bijvoorbeeld 0 of 5 graden Celsius. Dit type warmtepomp is een goede optie voor bestaande en minder goed te isoleren woningen. 

💡 TIP

Alle woningen (zelfs monumentale panden) zijn van het gas af te halen. Laat daarbij vooral onze adviseurs je helpen om de terugverdientijd en het rendement van jouw investering uit te rekenen, inclusief het extra stroomverbruik, zodat je precies weet wat dat in jouw geval betekent.

All-electric warmtepomp 

Een all-electric warmtepomp is een warmtepomp die zelfstandig, dus zónder de hulp van een cv-ketel, zorgt voor verwarming en warm tapwater.

Het vermogen is dusdanig groot dat een warmwaterboiler elke dag gevuld kan worden zodat er genoeg tapwater is. Op deze manier kan zelfs bij temperaturen van –15 graden Celsius een woning volledig verwarmd worden.

Goed om te weten is dat elk type warmtepomp haar eigen voordelen en geschiktheid heeft, afhankelijk van factoren zoals beschikbare ruimte, grondgesteldheid en huidige isolatie van de woning. Bedenk dus goed welk type het beste past bij jouw woning en behoefte, voordat je een keuze maakt.

Het is daarbij erg handig om gebruik te maken van een onafhankelijke, deskundige adviseur, die samen met jou kijkt naar de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie. Bovendien: bekijk in onze showroom eens een warmtepomp in werking! 

Wil je weten of een warmtepomp ook geschikt is voor jouw situatie?

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp? 

Die zijn er in overvloed! Eerst en vooral: een warmtepomp geeft een serieuze boost aan je groene imago. Je vermindert je CO2-uitstoot terwijl je je huis verwarmt. En over verwarmen gesproken, je energierekening gaat ook een dansje maken van blijdschap! Door de efficiënte werking van de warmtepomp verbruik je minder energie en dat vertaalt zich meteen in lagere kosten.

De laagtemperatuurverwarming van je woning met de warmtepomp is veel comfortabeler en voelt veel gelijkmatiger aan dan verwarmen met hoge temperatuurradiatoren.

Ook heb je minder extra energieverlies, omdat je niet meer de thermostaat hoger of lager instelt.  
 
Als je op echt natuurlijke bronnen wil stoken heb je gedoe met bijvoorbeeld brandstofbestellingen en opslag van hout, propaan of petroleum. Met een warmtepomp is dat veel eenvoudiger. Je gebruikt op deze manier al een natuurlijke warmtebron om je huis comfortabel te houden.

Klinkt goed toch?

En dan noemen we nog niet eens de hogere woningwaarde, de lange levensduur en de mogelijkheid tot koelen. Genoeg voordelen dus.

Hybride warmtepomp vs. all-electric warmtepomp  

Zoals aangegeven zijn er dus twee warmtepompsystemen die als meest populair worden gezien. Het hybride warmtepompsysteem en het volledig elektrische warmtepompsysteem: all-electric. Populair, want ze worden door veel huishoudens aangeschaft voor het duurzaam verwarmen of koelen van de woning. Maar welke is nu het meest geschikt voor jou? Hieronder staan de plus- en minpunten voor je op een rijtje:  

Hybride warmtepomp

Voordelen

  • 60% gasbesparing
  • 30% CO2 vermindering
  • Lagere investering
  • Minder aanpassingen nodig
  • Subsidie beschikbaar
  • Combineren met zonnepanelen
  • Geen vergunning vereist

Nadelen

  • Langere terugverdientijd
  • Deels afhankelijk van gas
  • Extra elektriciteitsverbruik (2000 kWh per jaar)
  • Verzwaren aansluiting
  • Beperkte subsidiemogelijkheden
  • Soms vervangen van radiatoren
  • HR++ of Triple glas nodig

Volledig elektrische warmtepomp

Voordelen

  • 100% gasbesparing
  • 55% CO2 vermindering
  • Verminderde netwerkkosten
  • Ook koelen (bodemwarmte)
  • Toekomstbestendig
  • Combineren met zonnepanelen

Nadelen

  • Vervanging radiatoren
  • Soms vergunning nodig
  • Verzwaren aansluiting
  • Hogere aanschafkosten
  • Vereiste isolatie van 8 cm 
  • Extra elektriciteitsverbruik (5000 kWh per jaar)
  • Veel ruimte nodig
  • HR++ of Triple glas nodig

Hybride all-electric ready is ook een mogelijkheid

Dit fenomeen hybride all-electric-ready is nog niet overal bekend, maar het heeft wel verschillende voordelen. Met hybride all-electric-ready wordt het volgende bedoeld: je maakt nu nog gebruik van een hybride warmtepomp systeem, maar de buitenunit heeft al genoeg vermogen om in de toekomst te kunnen werken als een all-electric systeem. Het grote voordeel? Je voorkomt dubbele investeringen en kunt een jongere, bestaande cv-ketel nog aanhouden.

Of als je nog niet gelooft dat je jouw woning met lage temperaturen zonder cv-ketel behaaglijk kunt houden, kun je dit eerst op deze manier uitproberen. Ideaal dus voor eigenaren die nog langere tijd in hun woning willen blijven wonen of van hun pand gebruik willen blijven maken.  

Split of mono block 

Dan bestaat er ook nog zoiets als een split of mono block warmtepomp, hierboven ook al genoemd. Het verschil tussen deze twee zit in hoe de installatie is opgebouwd. Hier wordt het voor je uitgelegd: 

Split warmtepomp

Een split warmtepomp bestaat uit twee afzonderlijke delen die met elkaar verbonden zijn. Deze twee eenheden zijn: 

Binnenunit

De binnenunit van een split warmtepomp is meestal geïnstalleerd in je huis, vergelijkbaar met een binnenunit van een airconditioningsysteem. Deze unit bestaat uit de compressor en de verdamper. 

Buitenunit

De buitenunit (of inverter) van een split warmtepomp bevindt zich aan de buitenkant van je huis. Deze unit bevat de condensor en is verantwoordelijk voor het oppakken van warmte van de buitenlucht.

De buitenunit kan eruitzien als een airconditioningseenheid. Deze is via leidingen voor het transporteren van het gebruikte koelmiddel verbonden met de binnenunit. Dat koelmiddel moet door een gecertificeerd koelmonteur (STEK monteur) ingebracht worden.

Uiteraard zijn de beide delen met elektrische bedrading aan elkaar verbonden.

Mono block warmtepomp

Een mono block warmtepomp daarentegen combineert alle componenten in één enkele eenheid die buiten je huis wordt geplaatst. Elke monteur kan en mag deze unit plaatsen. Behalve een kleine regelunit zijn er verder geen delen in huis. De mono block warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en brengt deze rechtstreeks over naar het verwarmingssysteem in je huis.

💡 TIP

Consumenten die willen weten of hun warmtepomp de gevaarlijke superbroeikasgassen gebruikt, kunnen op het etiket kijken welke koudemiddelen erin zitten. R410A of R32 zijn bijvoorbeeld slecht nieuws. Deze middelen zijn per 2035 verboden, behalve nog in onderhoud. Propaan is het milieuvriendelijke alternatief als koudemiddel.

Voor- en nadelen mono block en split

Uiteraard kennen beide systemen ook weer elk hun voor en nadelen. Als je kijkt naar beide installaties dan kun je daar de volgende voor- en nadelen zien: 

Mono block

Voordelen

  • Doorontwikkeld uit koeltechniek
  • Zeer hoog rendement door groter verdampoppervlak
  • Grotere ventilator, waardoor weinig geluid
  • Betere keuze voor renovatie

Nadelen

  • Groter dan split
  • Kan niet aan gevel hangen
  • Windbelasting

Split

Voordelen

  • Compacter in vergelijking met mono block
  • Kan aan de gevel hangen
  • Grotere ventilator, waardoor weinig geluid

Nadelen

  • Minder rendement dan mono block
  • Leidingen bevaten koelgas
  • Gecertificeerde stek-monteur nodig

Zij gingen jou voor: Klantervaringen

Maria Jansen en de adviseur verduurzaming

Maria Jansen en de adviseur verduurzaming vonden een oplossing voor haar hoge energiekosten. Ze verwarmt nu haar bungalow met een airco.

Familie Linckens van energielabel G naar B

De familie Linckens ging van energielabel G naar energielabel B door hun huis slim te verduurzamen. Dat betaalt zich dus meteen terug.

Familie Vleugels verwarmt nu met een warmtepomp

De familie Vleugels besloot om over te gaan op een hybride warmtepomp. Hoe kwamen ze tot dat besluit?

familie lambers koos vor een hybride warmtepomp

Familie Lambers koos voor een hybride warmtepomp

Lees hier hoe de familie Lambers koos voor een hybride warmtepomp na goed te zijn geinformeerd door een adviseur.

raam kozijn huis

Familie Apers verwarmt met een airco

De familie Apers verwarmt nu met een airco, nadat ze advies vroegen aan de WoonWijzerWinkel Limburg over o.a. zonnepanelen en airco’s.

familie van den broek-boode gaat gasloos wonen

Familie Van den Broek-Boode gaat gasloos wonen

De familie Van de Broek-Boode gaat gasloos wonen, nadat zij aanvankelijk begrepen dat dat niet zou kunnen in hun grote en oude huis.

Is een warmtepomp geschikt voor jouw woning?

Om erachter te komen of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning, is er een aantal punten waar je op moet letten. Om het je makkelijk te maken is er een aantal vragen voor je opgesteld om erachter te komen of de installatie van een warmtepomp geschikt voor jou is.  
 
Het is goed je daarbij te realiseren dat onze adviseurs altijd een warmtepomp geschikt kunnen maken voor jouw woning. Dus het kán altijd, de vraag is hoe?

Misschien wel allerbelangrijkst: hoeveel bespaar ik als ik mijn investering van de aanschaf van een warmtepomp eruit heb? Zolang de terugverdientijd van een warmtepomp onder de 7 jaar ligt, is aanschaf voor de gemiddelde Nederlander aantrekkelijk. In heel veel gevallen kom je hier aan uit. 

Hoe is mijn huis geïsoleerd?

Goede isolatie is essentieel voor een efficiënte werking van een warmtepomp. Controleer of je huis goed geïsoleerd is, met name het dak, de muren en de ramen. Maak een afspraak met een adviseur die met jou of voor jou kan berekenen welke isolatiewaardes jouw pand heeft, zodat je een goed advies krijgt over of je huis of pand voldoende geïsoleerd is. 

Heb ik voldoende ruimte binnen en buiten?

Het is belangrijk dat je voldoende ruimte hebt voor een warmtepompinstallatie, zowel binnen als buiten. De benodigde ruimte kan variëren, afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Kom vooral naar onze showroom/adviescentra om een en ander te bekijken.

Welk verwarmingssysteem heb ik nu?

Heb je al vloerverwarming of redelijk nieuwe radiatoren? Die systemen werken goed samen met warmtepompen, zeker als we daar eventueel nog ventilators aan toevoegen. Als je oudere, conventionele radiatoren hebt, kan een hybride warmtepomp een optie zijn, maar moet je deze wellicht vervangen door moderne lage temperatuurconvectoren.

Wat is mijn energieverbruik?

Bekijk je energierekeningen om inzicht te krijgen in je jaarlijkse energieverbruik. Dit helpt onze adviseurs direct om te berekenen hoeveel je kunt besparen met een warmtepomp.

Hoe ziet mijn buitensituatie eruit?

Heb je voldoende buitenruimte voor de installatie van een buizensysteem in de grond, is de bodemgesteldheid niet te hard of geldt er wellicht een boorverbod? Is er ruimte voor een buitenunit voor een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp? Allemaal belangrijke vragen om te stellen. Maak een afspraak zodat we je hierbij kunnen helpen deze vragen te beantwoorden.

Wat is mijn budget?

Warmtepompen vereisen een investering in zowel de apparatuur als de installatie. Bepaal je budget en onderzoek de mogelijke financiële voordelen, zoals subsidies en belastingvoordelen.

Zijn er subsidies beschikbaar?

Controleer of er lokale of nationale subsidies zijn, zoals de ISDE-subsidie die de aanschaf van een warmtepomp financieel aantrekkelijker maken. Op bijna alle warmtepompen kun je ISDE-subsidie krijgen (behalve op airco’s). Dat kan oplopen tot bijna een derde van het totale bedrag. 

Doe de GRATIS woning-/ bedrijfsscan

Ben je aan het twijfelen over een warmtepomp? Om te weten waar je staat kun je hier een gratis scan doen. Zo heb je snel inzicht in alle mogelijkheden om te besparen.

Investering en terugverdientijd van een warmtepomp 

Nu komt de hamvraag: wat kost het en op welk moment verdien je een warmtepomp terug? De investering is afhankelijk van het type en de installatiekosten, maar laat de cijfers alleen je niet afschrikken. Je investering betaalt zichzelf namelijk terug in de loop der jaren, dankzij lagere energiekosten en in de meeste gevallen zelfs binnen 7 jaar.

Daarnaast worden de prijzen van fossiele brandstoffen steeds hoger en die van elektriciteit lager, waardoor de terugverdientijd de komende jaren steeds voordeliger zal uitvallen.   

Zoals eerder op deze pagina aangegeven, zijn er verschillende soorten warmtepompen waarvan de prijzen sterk variëren. En hybride warmtepomp inclusief installatie en subsidie kost rond de € 7.500 of meer, terwijl een all-electric warmtepomp inclusief subsidie rond € 11.000 of meer zal kosten.   

De gemiddelde investering voor het aanschaffen en installeren van een warmtepomp kan verschillen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van je huis, de bestaande infrastructuur en de specifieke eisen van de installatie, zoals bijvoorbeeld je tapwatervolume en je buffervat.

Terugverdientijden warmtepomp

Uitgangspunten                   

  • Tapwaterverbruik is 15% van gasverbuik, bij grote gezinnen > 5 personen is dit nog meer
  • Rekenprijs gas per m3 = € 1,60
  • Rekenprijs elektriciteit net per kWh = € 0,40
  • Kostprijs PV-installatie per kWh
  • 1 m3 gas = 9,77 kWh (afgerond 10)
  • SCOP verwarming = 4,30 (SCOP is Seasonal Coeffcient of Performance)
  • SCOP tapwater = 2,50
  • Gas naar E hybride warmtepomp = 70%
Huidig gasverbruik woning (m3) Electrisch verbruik All-Electric warmtepomp (kWh) Kosten gas (€) Kosten All-Electric warmte­pomp op netstroom (€) Voordeel per jaar All-Electric warmtepomp op netstroom (€) Voordeel per jaar All-Electric warmtepomp op zonne-energie (€) Voordeel Per jaar Hybride-warmtepomp op netstroom* (€)
800 2.014 € 1.280 € 806 € 512 € 801 € 329
1.000 2.517 € 1.600 € 1.007 € 640 € 1.001 € 411
1.200 3.021 € 1.920 € 1.208 € 768 € 1.201 € 494
1.500 3.776 € 2.400 € 1.510 € 960 € 1.502 € 617
1.750 4.405 € 2.800 € 1.762 € 1.120 € 1.752 € 720
2.000 5.034 € 3.200 € 2.014 € 1.280 € 2.002 € 823
2.500 6.293 € 4.000 € 2.517 € 1.600 € 2.503 € 1.028
3.000 7.552 € 4.800 € 3.021 € 1.920 € 3.003 € 1.234

* Bij hybride heb je nog steeds 2 apparaten te onderhouden. Met deze extra onderhoudskosten is geen rekening gehouden.

Terugverdientijden bij huidig gasverbruik (m3)

Netto meer investering hybride* Netto meer investering all electric** Terugverdientijd hybride op netstroom Terugverdientijd All-Electric op netstroom Terugverdientijd All-Electric op zonne-energie
800 € 7.398 € 10.060 22,5 19,6 12,6
1.000 € 7.398 € 10.060 18,0 15,7 10,0
1.200 € 7.398 € 10.060 15,0 13,1 8,4
1.500 € 7.824 € 10.728 12,7 11,2 7,1
1.750 € 7.824 € 10.728 10,9 9,6 6,1
2.000 € 7.824 € 10.728 9,5 8,4 5,4
2.500 € 8.008 € 10.791 7,8 6,7 4,3
3.000 € 8.008 € 10.791 6,5 5,6 3,6

** De installatie van een nieuwe cv-ketel op gas is normaal € 2.500, dat spaar je dus ook uit. De netto-investering ligt met dit bedrag hoger. Bovendien kun je je gasaansluiting opzeggen, wat ook weer ca. € 100 per jaar oplevert!

De terugverdientijd varieert meestal tussen de 7 en 12 jaar, afhankelijk van factoren zoals je energieverbruik, de isolatie en eventuele subsidies.  Huishoudens met een gasverbruik boven de 1.500 m3 komen al gauw aan een terugverdientijd van 7 jaar. Wil je meer weten over de besparing in jouw specifieke situatie?

Subsidie- en financieringsmogelijkheden voor het aanschaffen van een warmtepomp 

Om mensen te helpen woningen en panden duurzamer te maken, biedt de overheid verschillende subsidies aan, die de aanschaf van verduurzamende maatregelen aantrekkelijker maakt. 

ISDE-subsidie 

In het geval van de aanschaf van een warmtepomp, kan een woningeigenaar gebruik maken van de ISDE-subsidie.

Bij deze subsidie ontvang je minimaal € 500 voor de aanschaf van een hybride of een volledig elektrische warmtepomp. Vaak bedraagt dit maar liefst een derde deel van de totale kosten daarvan. 

Meer weten over de ISDE-subsidie? Neem dan een kijkje op de website van RVO. 

Warmtefonds 

Daarnaast is het mogelijk om een lening met een gunstige rente af te sluiten voor de aanschaf van een warmtepomp. De overheid maakt het hiermee extra aantrekkelijk om over te stappen op het duurzaam verwarmen met behulp van een warmtepomp. Hiervoor kun je gebruik maken van een lening van het Warmtefonds. 

Het Warmtefonds vraagt overigens een omschrijving (merk en type) van de warmtepomp aan te leveren bij het indienen van de aanvraag. Het Warmtefonds bekijkt dan of alle gegevens kloppen en of je inderdaad in aanmerking komt voor zo’n lening. 

Het aanvragen daarvan kan via het aanvraagformulier of door onze adviseurs om hulp te vragen.

woonwijzerwinkel gevel kerkrade

Heb je vragen over warmtepompen in jouw specifieke situatie, kom dan naar onze WoonWijzerWinkel showroom in Kerkrade of bijvoorbeeld het Energie Advies Centrum in Peel en Maas en loop eens binnen.

Onze experts staan klaar voor al je vragen. Of maak hieronder meteen een afspraak – net zo makkelijk!

Een airco is ook een soort warmtepomp

Ook de moderne airco is in ons land een steeds vaker voorkomend systeem, waarmee ook verwarmd kan worden. Een airco is eigenlijk gewoon een lucht-lucht warmtepomp. De laatste jaren heeft het aircosysteem een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en is het systeem inmiddels in staat om, naast het koelen, ook te verwarmen.  

De airco maakt het mogelijk om een ruimte te verwarmen door middel van het blazen van warme lucht in de koele ruimte. Een airconditioner is in de eerste plaats ontworpen voor het koelen van een ruimte door warmte naar buiten te verplaatsen.

Wanneer je een airco gebruikt voor verwarming wordt het proces omgekeerd en is dit net zo efficiënt als een warmtepompproces. De airconditioner haalt warmte uit de buitenlucht en brengt deze naar binnen, waardoor de temperatuur in de ruimte stijgt.

Het spreekt voor zich dat deze warmte het langst in de ruimte blijft hangen, wanneer je een goed geïsoleerde ruimte hebt. De COP-waarden van deze systemen zijn meestal aan de lage kant, dus het vergt relatief veel energie.  

Hoe werkt een aircosysteem?  

Een airco wordt in veel gevallen gebruikt om een deel van de traditionele verwarming (met cv-ketel) over te nemen. De warmte die een airco oplevert is namelijk altijd plaatselijk en kan dus niet meerdere ruimtes tegelijk verwarmen.  

Voordelen vs. nadelen aircosysteem  

Ook voor de airco worden de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je een weloverwogen keuze maken of een aircosysteem past in jouw woonsituatie.  

Voordelen

  • Kan zowel koelen als verwarmen
  • Luchtzuivering
  • Efficient in één ruimte
  • Stil in gebruik
  • Vaak energiezuinig

Nadelen

  • Kans op drogere lucht in ruimte
  • Niet geschikt voor overname volledige verwarmingssysteem
  • Effect in veel gevallen maar tijdelijk

Welke soorten aircosystemen zijn er?  

Airco’s zijn er in verschillende soorten en maten. Er is een aantal typen airco’s te onderscheiden. Hieronder staan ze even kort voor je op een rij:

Raam- en wandairco

Dit is een compacte unit die in een raam of aan de wand wordt gemonteerd. Deze is geschikt voor kleinere ruimtes en is vaak eenvoudig te installeren, maar is minder krachtig dan een centraal systeem.

Centrale airconditioning

Dit systeem bestaat uit een centrale unit die lucht door kanalen in een hele woning of pand kan verspreiden. Het is ideaal voor grotere woningen of gebouwen en biedt een gelijkmatige koeling/verwarming, maar de installatie ervan is complexer en duurder.

Split airco

Deze bestaat uit een binnenunit (die de lucht koelt/verwarmt) en een buitenunit (die warmte afvoert). Deze is efficiënt, biedt betere temperatuurregeling en is populair vanwege zijn energiezuinigheid.

Multi-split airco

Vergelijkbaar met een split-systeem, maar hier kunnen meerdere binnenunits worden aangesloten op één buitenunit. Dit is handig voor het koelen/verwarmen van meerdere kamers of zones.

VRF/VRV-systeem

Een Variable Refrigerant Flow (VRF) of Variable Refrigerant Volume (VRV) systeem is een geavanceerd systeem voor kantoren of winkels. Deze regelt individueel de koeling of verwarming van verschillende zones, waardoor je nauwkeurig – dus energiezuinig – de temperatuur kan regelen. 

Ductless mini-split airco

Deze is vergelijkbaar met split-systemen maar vereist geen kanalen (ducts) voor luchtcirculatie. Deze is handig voor woningen zonder ruimte om kanalen aan te leggen.

Zoals je ziet heeft elk type airconditioning zijn eigen kenmerken en toepassingen. Het kiezen van het juiste type hangt dan ook af van meerdere factoren, zoals de grootte van de ruimte, het installatiegemak, de energie-efficiëntie en je beschikbare budget. Het is belangrijk je van tevoren altijd goed te informeren en laten adviseren over de mogelijkheden binnen jouw woonsituatie.

De kosten van een aircosysteem  

Eerder werd al duidelijk dat er aircosystemen in verschillende soorten en maten bestaan. Elke soort heeft zo zijn eigen toepassingen en ook de prijzen van de soorten verschillen sterk van elkaar. Ondanks dat de prijs afhangt van verschillende factoren zoals: omvang, plaatsing, hoeveelheid en marktprijzen, hebben we geprobeerd om een overzicht te maken. In onderstaande tabel is een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten die je per soort kunt verwachten.  

Aircosysteem   Gemiddelde kosten  
Raam- en wandairco’s   € 250 – € 1.300 (afhankelijk van grootte en plaatsing) 
Centrale airconditioning  € 2.500 – € 5.800 (afhankelijk van de grootte van de woning, merk en efficiëntie) 
Split airco’s  € 1.700 – € 6.800 (inclusief installatie, afhankelijk van het aantal units en capaciteit) 
Multi-split airco’s   € 2.500 – € 8.500 (afhankelijk van het aantal binnenunits en capaciteit van het systeem)  
VRF/VRV-systemen  € 8.500 – € 25.500  (afhankelijk van de omvang, complexiteit en het merk) 
Ductless mini-split airco’s  € 1.300 – € 6.800 (incl. installatie, afhankelijk van het aantal binnenunits en capaciteit) 

Zij gingen jou voor: Klantervaringen

Maria Jansen en de adviseur verduurzaming

Maria Jansen en de adviseur verduurzaming vonden een oplossing voor haar hoge energiekosten. Ze verwarmt nu haar bungalow met een airco.

Familie Linckens van energielabel G naar B

De familie Linckens ging van energielabel G naar energielabel B door hun huis slim te verduurzamen. Dat betaalt zich dus meteen terug.

Familie Vleugels verwarmt nu met een warmtepomp

De familie Vleugels besloot om over te gaan op een hybride warmtepomp. Hoe kwamen ze tot dat besluit?

familie lambers koos vor een hybride warmtepomp

Familie Lambers koos voor een hybride warmtepomp

Lees hier hoe de familie Lambers koos voor een hybride warmtepomp na goed te zijn geinformeerd door een adviseur.

raam kozijn huis

Familie Apers verwarmt met een airco

De familie Apers verwarmt nu met een airco, nadat ze advies vroegen aan de WoonWijzerWinkel Limburg over o.a. zonnepanelen en airco’s.

familie van den broek-boode gaat gasloos wonen

Familie Van den Broek-Boode gaat gasloos wonen

De familie Van de Broek-Boode gaat gasloos wonen, nadat zij aanvankelijk begrepen dat dat niet zou kunnen in hun grote en oude huis.

Welke financierings- en subsidiemogelijkheden zijn er voor aircosystemen  

Zoals je inmiddels weet is een airco een systeem dat warmte of koelte vanuit de buitenlucht afgeeft aan de binnenruimte via een luchtstroom. Een airco is dus een lucht-lucht systeem. Helaas is er voor een airco momenteel geen subsidie te krijgen. De ISDE-subsidie van de rijksoverheid sluit lucht-luchtsystemen vooralsnog uit.  

Lucht-water systemen, zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp, zijn hier dan wel weer in meegenomen. We raden aan om samen met een onafhankelijke adviseur te kijken naar welk systeem het meest geschikt is voor jouw woon- en leefsituatie.  

Wat zijn de terugverdientijden van aircosystemen  

Gezien de kosten van de aircosystemen, valt er ook iets te zeggen over de terugverdientijden die hiervoor gelden. Ook hier is de terugverdientijd altijd afhankelijk van verschillende factoren. Zorg er dus altijd voor dat je op voorhand goed geïnformeerd bent over de terugverdientijd die voor jou van toepassing is. Over het algemeen kan over de terugverdientijden het volgende gezegd worden:

Type aircosysteem   Terugverdientijd aircosysteem  
Raam- en wandairco  Tussen de 5 – 10 jaar (afhankelijk van model, efficiëntie en energieverbruik)  
Centrale airconditioning  Tussen de 7 -15 jaar (afhankelijk van model, efficiënte en energieverbruik) 
Split airco  Tussen de 5 – 10 jaar (afhankelijk van model, efficiënte en energieverbruik) 
Multi-split airco  Tussen de 6 – 12 jaar (afhankelijk van model, efficiënte en energieverbruik) 
VRF/VRV-systeem  Tussen de 8 -15 jaar (afhankelijk van model, efficiënte en energieverbruik) 
Ductless mini-split airco  Tussen de 5 – 10 jaar (afhankelijk van model, efficiënte en energieverbruik) 
woonwijzerwinkel gevel kerkrade

Heb je vragen over airco’s in jouw specifieke situatie, kom dan naar onze WoonWijzerWinkel showroom in Kerkrade of bijvoorbeeld het Energie Advies Centrum in Peel en Maas en loop eens binnen.

Onze experts staan klaar voor al je vragen. Of maak hieronder meteen een afspraak – net zo makkelijk!

Duurzaam verwarmen: de zonneboiler  

Anders dan de warmtepomp en de airco is de zonneboiler nog niet zo bekend. Toch is verwarmen met een zonneboiler, dus met behulp van het gebruik van de zon, een hele duurzame manier van verwarmen. Door zijn eenvoud in gebruik en de aanzienlijke energiebesparing die het systeem kan opleveren wordt de zonneboiler de laatste jaren populairder. Steeds meer huishoudens besloten over te stappen naar deze duurzame technologie.  

Hoe werkt een zonneboiler?  

Een zonneboiler is een redelijk eenvoudig systeem dat gebruik maakt van zonnecollectoren. Deze worden meestal geplaatst op het dak van de woning.

Ze nemen zonlicht op en zetten deze om in warmte. Deze warmte wordt vervolgens door het systeem overgedragen aan een opslagtank waar het water wordt verwarmd.

Dit verwarmde water kan vervolgens worden gebruikt voor huishoudelijke toepassingen zoals het leveren van warm tapwater maar ook voor het leveren van warm water voor je verwarmingssysteem.

Het belangrijkste onderdeel van het zonneboilersysteem is de zonnecollector. Deze zonnecollector bestaat uit een serie buizen die zonlicht opnemen en de opgenomen warmte uit dit zonlicht overbrengen naar een vloeistof. Dit is meestal een antivriesoplossing of water met glycol.  

Vanuit de zonnecollectoren gaat deze warmte vervolgens naar een warmtewisselaar in de opslagtank. Daar wordt de warmte overgedragen aan het water in de tank, waardoor het water wordt verwarmd voor huishoudelijk gebruik en/of verwarming.  

Bij deze manier van verwarmen gebruik je dus geen fossiele brandstoffen. Het is mogelijk om de zonneboiler te combineren met andere energiebronnen zoals elektriciteit of gas. Hiermee garandeer je altijd een constante warmwatervoorziening. Dit werkt zelfs met weinig zonlicht! 

Voorgevel Woonwijzerwinkel kerkrade 1

Bezoek ons adviescentrum, ook voor zonneboilers!

In het 1200 m² adviescentrum van WoonWijzerWinkel Limburg kun je oa zonneboilers zien, horen én beleven! We helpen je natuurlijk ook graag bij al je andere vragen. Kom gerust eens langs.

De voor- en nadelen van verwarmen met een zonneboiler 

Ook voor de zonneboiler geldt dat het systeem voor- en nadelen heeft. Zoals je gewend bent, staan die voor je op een rij, zodat je een goed beeld krijgt of een zonneboiler het juiste systeem is voor jouw situatie thuis.  

Voordelen

  • Milieuvriendelijkheid
  • Zeer energie-efficient 
  • Lange levensduur/ weinig onderhoud

Nadelen

  • Hoge investeringskosten 
  • Afhankelijk van zonlicht
  • Complexere installatie

Soorten zonneboilers  

Ook zonneboilers kennen verschillende soorten en maten. Verschillende zonneboilers werken met een ander systeem. Hieronder wordt zo makkelijk mogelijk uitgelegd welke verschillende soorten zonneboilers er zijn.

Zonneboiler met vlakke plaatcollector

Dit systeem gebruikt een platte, rechthoekige collector die zonlicht opneemt. Deze is geschikt voor huishoudelijk gebruik en kan warm water produceren voor douchen en baden.

Vacuümbuis zonneboiler

Deze gebruikt buizen met vacuüm, waarin zonlicht wordt opgenomen en omgezet in warmte. Deze presteert goed bij lage buitentemperaturen en is efficiënter dan een vlakke plaatcollector in koudere klimaten.

Gefocuste zonneboiler

Dit is een geavanceerd systeem dat zonlicht concentreert met spiegels of lenzen naar een kleine collector. Dit is complexer en vaak grootschaliger dan de vorige twee zonneboilers. Daarom wordt deze vooral gebruikt voor bedrijven of fabrieken. Voor woningen is dit systeem vaak niet geschikt.

Passieve zonneboiler

Deze maakt geen gebruik van pompen of elektrische componenten om warmte te transporteren. In plaats daarvan vertrouwt deze op natuurlijke convectie en zwaartekracht om warm water naar de opslagtank te verplaatsen.

Gecombineerde zonneboilersystemen

Deze combineert zonne-energie met andere energiebronnen zoals gas of elektriciteit, om een constante warmwatervoorziening te garanderen, zelfs bij weinig zonlicht.

Het is erg belangrijk om, wanneer je overweegt een zonneboiler aan te schaffen, te overleggen met een onafhankelijk adviseur, welk type het meest geschikt is voor jouw woonsituatie. Op die manier kun je een overwogen beslissing maken of de zonneboiler een waardevolle keuze voor de verwarming van jouw woning is.  

Wat zijn de kosten van een zonneboiler?  

Bij de voor- en nadelen werd al duidelijk dat een zonneboiler over het algemeen vaak wat duurder is dan een traditionele boiler of cv-ketel (afhankelijk van het type). Daarbij is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een zonneboiler een uiterst duurzame manier van verwarmen is. Uiteraard staan de kosten van de zonneboiler weer voor je op een rij:  

Type zonneboiler   Gemiddelde kosten  
Zonneboiler met vlakke plaatcollector  € 2.000 – € 5.000 
Vacuümbuis zonneboiler  € 3.000 – € 7.000 
Gefocuste zonneboiler  € 10.000 – € 30.000 
Passieve zonneboiler  € 1.000 – € 4.000 
Gecombineerde zonneboilersystemen  € 3.000 – € 8.000 

De terugverdientijd van een zonneboiler  

Ook voor de zonneboiler kunnen gemiddelde terugverdientijden worden berekend. Het gaat hier om een gemiddelde. De daadwerkelijke terugverdientijden kunnen worden berekend door een onafhankelijk adviseur, die samen met jou kijkt naar jouw persoonlijke woonsituatie. Je krijgt daarmee een goed beeld van het financiële plaatje rondom de aanschaf van een zonneboiler.  

Type zonneboiler   Gemiddelde kosten (afhankelijk van woonsituatie) 
Zonneboiler met vlakke plaatcollector  7 – 15 jaar  
Vacuümbuis zonneboiler  7 – 15 jaar  
Gefocuste zonneboiler   10 – 20 jaar  
Passieve zonneboiler  5 – 12 jaar  
Gecombineerde zonneboilersystemen  7 – 15 jaar   

Financierings- en subsidiemogelijkheden zonneboiler 

Zoals je nu waarschijnlijk weet, is de zonneboiler een wezenlijk onderdeel van het duurzaam verwarmen van je woning. Voor het duurzaam verwarmen van je woning zijn er verschillende subsidiemogelijkheden.  

ISDE-subsidie 

Bij de aankoop van een zonneboiler kun je ook gebruik maken van de ISDE-subsidie. Het bedrag dat je de aanschaf van de zonneboiler krijgt ligt ongeveer tussen de € 850 en € 2.000. De precieze bedragen voor elk merk en type zijn te vinden in de meldcodelijst op rvo.nl

Warmtefonds 

Ook is het mogelijk om een lening tegen gunstige rente af te sluiten De overheid maakt het hiermee extra aantrekkelijk om over te stappen op het duurzaam verwarmen met behulp van een zonneboiler. Hiervoor kun je gebruik maken van een lening van het Warmtefonds. Ook bij het Warmtefonds zul je bij de aanvraag een omschrijving (merk en type) van de zonneboiler aan moeten leveren. Het Warmtefonds bekijkt dan of alle gegevens kloppen en of je inderdaad in aanmerking komt voor zo’n lening. 

Het aanvragen van een lening bij het Warmtefonds kan via het aanvraagformulier of vraag onze adviseur daarbij om hulp.

Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat

Het nemen van een duurzaamheidsmaatregel is vaak een moeilijke stap die je weloverwogen wil nemen! Goede betrouwbare informatie en deskundig, onafhankelijk advies is enorm belangrijk om deze stap op de juiste manier te maken.

Met ons adviesgesprek kijkt een deskundig, onafhankelijk adviseur met jou mee naar je situatie en krijg je advies op maat!

Radiatoren 

Zoals je weet zijn er verschillende manieren om je woning duurzaam te verwarmen. Dat geldt hetzelfde voor de manier waarop de warmte vervolgens in de woning wordt gebracht. In veel gevallen worden hiervoor radiatoren gebruikt.  

Laagtemperatuur-radiator

Deze radiatoren zijn ontworpen om te werken met lagere watertemperaturen, wat zorgt voor een efficiënter energieverbruik. Ze werken goed in combinatie met duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen of zonneboilers.

Elektrische radiator

Radiatoren die werken op elektriciteit zijn populair, omdat ze mobiel zijn en je ze dus neerzet daar waar je de warmte nodig hebt. Ze kunnen een duurzame optie zijn wanneer ze gebruikmaken van groene stroom, opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Ze zijn ook handig in gebruik voor ruimtes waar geen centrale verwarming aanwezig is.

Convector met ventilatoren

Deze radiatoren maken gebruik van ventilatoren om warme lucht efficiënt door een ruimte te verspreiden. Hoewel ze meer elektriciteit verbruiken, kunnen ze de warmte gelijkmatig verspreiden en zo weer energie besparen. 

Infraroodpaneel

Deze panelen verwarmen direct objecten en mensen met behulp van infraroodstraling – vergelijkbaar met zonnewarmte. Ze zijn efficiënt in het comfortabel verwarmen, omdat ze geen lucht hoeven te verwarmen.

Op deze pagina wordt dieper ingegaan op de bovenste drie soorten radiatoren. Meer informatie over de vierde optie, de infraroodpanelen, kun je ook vinden op deze pagina. Er wordt inzicht gegeven in het gebruik, de voor- en nadelen, de kosten en uiteraard de terugverdientijden ervan. 

Voor- en nadelen van verschillende radiatoren  

Natuurlijk is niet elke radiator geschikt voor elke woonsituatie. Om hiervan een beter overzicht te krijgen en een beter beeld bij welk soort radiator interessant is voor jouw woning, zijn de voor- en nadelen van elk soort radiator weer even voor je op een rij gezet: 

Laagtemperatuur-verwarming

Voordelen

  • Door lage temperatuur erg energie-efficient
  • Snelle reactietijd/aanpassing warmtevraag
  • Lagere operationele kosten op langere termijn

Nadelen

  • Hogere initiële kosten
  • Verhoogde isolatie-eisen
  • Tragere opwarmtijd t.o.v. andere systemen
  • Afhankelijk van zonneboiler of warmtepomp

Elektrische verwarming

Voordelen

  • Eenvoudige installatie
  • Geen brandstofopslag
  • Flexibiliteit bij plaatsing
  • Over het algemeen minder onderhoud nodig

Nadelen

  • Kosten voor gebruik kunnen hoger uitvallen
  • Mogelijke beperking in capaciteit. Meerdere eenheden nodig voor grotere ruimtes

Convectoren met ventilatoren

Voordelen

  • Snellere warmtespreiding door middel van warme lucht
  • Efficiente warmteverdeling/ gelijkmatige warmteverdeling
  • Gecontroleerde warmteafgifte 

Nadelen

  • Maken vaak meer geluid dan andere systemen
  • Hoger verbruik van stroom
  • Vereisen periodiek onderhoud aan de ventilatoren

Wat zijn de kosten van duurzame radiatoren 

Je weet nu inmiddels wat de voor- en nadelen van de verschillende duurzame radiatoren zijn. Elk type radiator heeft zo haar eigen kostenplaatje.

Omdat de daadwerkelijke prijs van de radiatoren vaak neerkomt op maatwerk, zijn onderstaande kosten een schatting. Dat wil zeggen dat ze kunnen dienen als indicatie, maar kunnen afwijken van de daadwerkelijke kosten. 

Type ‘duurzame verwarming’  Gemiddelde kosten verwarmingssysteem 
Laagtemperatuur-verwarming   € 5.000 – € 15.000 
Elektrische verwarming  € 1.000 – € 5.000 
Convectoren met ventilatoren  € 500 – € 3.000 per stuk  

Terugverdientijden duurzame verwarming 

Naast de kosten van duurzame verwarmingssystemen, is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in de terugverdientijden die bij die verschillende verwarmingssystemen horen. Ook hier geldt dat de terugverdientijden zijn gebaseerd op indicaties.  

Type ‘Duurzame verwarming’  Gemiddelde terugverdientijden verwarmingssysteem  
Laagtemperatuur-verwarming  7-15 jaar (afhankelijk van gebruik en energieprijzen) 
Elektrische verwarming  5-15 jaar (afhankelijk van gebruik en energieprijzen) 
Convectoren met ventilatoren  5-12 jaar (afhankelijk van gebruik en energieprijzen) 

Financierings- en subsidiemogelijkheden 

Ook voor de verschillende verwarmingssystemen zijn er financierings- en subsidiemogelijkheden. Voor het duurzaam verwarmen van je woning zijn er de volgende mogelijkheden:   

Warmtefonds 

Eerder werd al verteld dat het Warmtefonds van toepassing kan zijn op het moment dat je de verduurzamende maatregel graag wil financieren tegen interessante voorwaarden.  

Als je een verwarming aanschaft die werkt op lage temperatuur, is het ook mogelijk om aanspraak te doen op het Warmtefonds.  

Het aanvragen van een lening bij het Warmtefonds kan via het aanvraagformulier. Onze adviseurs helpen je overigens graag bij de juiste invulling daarvan. 

Vloerverwarming 

Vloerverwarming is een moderne en comfortabele manier van verwarmen die steeds populairder wordt. Maar waarom kiezen zoveel mensen vandaag de dag voor vloerverwarming?

Allereerst biedt vloerverwarming een gelijkmatige en comfortabele warmteverspreiding in een ruimte. In tegenstelling tot traditionele radiatoren, die vaak warmte concentreren rondom het apparaat zelf, verspreidt vloerverwarming de warmte gelijkmatig over de hele vloer.

Hierdoor ontstaan er geen koude plekken en blijft de temperatuur overal constant. Dit creëert een comfortabelere leefomgeving en houdt tocht tegen. 

Vaak wordt beweerd dat het bij vloerverwarming lang duurt voordat de ruimte warm wordt. Dit is eigenlijk niet helemaal waar. Bij vloerverwarming kan het iets langer duren om de omgeving op te warmen, in vergelijking met directe stralingswarmte van radiatoren. Maar deze blijft dan ook langer hangen. 

Het gelijkmatige verwarmingsproces zorgt er namelijk voor dat de warmte geleidelijk wordt verspreid. Dit resulteert in een langer aanhoudende en comfortabele warmte, zelfs nadat het systeem al geruime tijd is uitgeschakeld. 

Hoe werkt vloerverwarming? 

Over het algemeen worden twee typen vloerverwarming van elkaar onderscheiden: watergedragen vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. Hieronder wordt het verschil kort aan je uitgelegd. 

Watergedragen vloerverwarming

Bij watergedragen vloerverwarming wordt warm water door buizen onder de vloer gepompt. Deze buizen geven deze warmte af aan de vloer erboven. De vloer neemt die warmte op en wordt warm. 

Als de vloer warm is, geeft deze de warmte af aan de lucht in de kamer. Doordat warme lucht stijgt, wordt de warmte over de gehele kamer verdeeld.  

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming werkt met verwarmingskabels of matten, die direct onder de vloeroppervlakte worden gelegd. Deze kabels worden verwarmd omdat er elektriciteit doorheen wordt geleid en zo geven ze warmte af aan de vloer erboven. 

Het systeem is relatief eenvoudig te installeren, vooral bij renovaties, omdat het geen grote aanpassingen aan de vloer vereist. Elektrische vloerverwarming wordt vaak gebruikt in specifieke ruimtes zoals badkamers, keukens of als aanvullende verwarming in bepaalde ruimtes. 

Voor- en nadelen vloerverwarming  

Ook vloerverwarming kent natuurlijk haar voor- en nadelen. Hieronder staat weer even alles voor je op een rij:  

Voordelen

  • Gelijkwaardige warmteverdeling
  • Hoog comfort
  • Neemt minimale ruimte in beslag
  • Geschikt voor verschillende vloeren
  • Energiezuinig

Nadelen

  • Hogere installatiekosten
  • Iets langere opwarmtijd
  • Lastig te repareren

Wat kost vloerverwarming? 

Zoals je weet liggen de kosten van vloerverwarming gemiddeld genomen wat hoger dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt met name door de complexe installatie van vloerverwarming.  

Type vloerverwarming  Gemiddelde Kosten vloerverwarming 
Elektrische vloerverwarming   € 30 – € 60 per vierkante meter 
Watergedragen vloerverwarming   € 50 – € 100 per vierkante meter 

Wat zijn de terugverdientijden van vloerverwarming?  

Je kunt voor elektrische en watergedragen vloerverwarming de volgende terugverdientijden verwachten:  

Type vloerverwarming  Gemiddelde terugverdientijd vloerverwarming 
Elektrische vloerverwarming   3 – 10 jaar (afhankelijk van het energieverbruik) 
Watergedragen vloerverwarming   5 – 15 jaar (afhankelijk van het energieverbruik) 

Financierings- en subsidiemogelijkheden 

Ondanks dat vloerverwarming een duurzame manier van verwarmen is, zijn er voor vloerverwarming geen subsidies of leningen beschikbaar. Je kunt dus geen gebruik maken van de ISDE-subsidie of een lening van het Warmtefonds. 

Wil je weten welke oplossing voor duurzaam verwarmen het beste bij jouw situatie past? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek.

Zij gingen jou voor: Klantervaringen

Maria Jansen en de adviseur verduurzaming

Maria Jansen en de adviseur verduurzaming vonden een oplossing voor haar hoge energiekosten. Ze verwarmt nu haar bungalow met een airco.

Familie Linckens van energielabel G naar B

De familie Linckens ging van energielabel G naar energielabel B door hun huis slim te verduurzamen. Dat betaalt zich dus meteen terug.

Familie Vleugels verwarmt nu met een warmtepomp

De familie Vleugels besloot om over te gaan op een hybride warmtepomp. Hoe kwamen ze tot dat besluit?

familie lambers koos vor een hybride warmtepomp

Familie Lambers koos voor een hybride warmtepomp

Lees hier hoe de familie Lambers koos voor een hybride warmtepomp na goed te zijn geinformeerd door een adviseur.

raam kozijn huis

Familie Apers verwarmt met een airco

De familie Apers verwarmt nu met een airco, nadat ze advies vroegen aan de WoonWijzerWinkel Limburg over o.a. zonnepanelen en airco’s.

familie van den broek-boode gaat gasloos wonen

Familie Van den Broek-Boode gaat gasloos wonen

De familie Van de Broek-Boode gaat gasloos wonen, nadat zij aanvankelijk begrepen dat dat niet zou kunnen in hun grote en oude huis.

Duurzaam verwarmen? Waar moet ik op letten? 

Duurzaam verwarmen heeft dus vele voordelen. Om erachter te komen of dit ook interessant is voor jouw woonsituatie, is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen: 

Wat is mijn huidige verwarmingssysteem?

Begrijp hoe je huis momenteel wordt verwarmd en onderzoek de efficiëntie ervan. Is het een oud systeem dat veel energie verbruikt?

Wat zijn mijn energieverbruikspatronen?

Analyseer je energieverbruik gedurende het hele jaar en lees de piekmomenten of gebieden waar je veel energie verbruikt voor verwarming uit.

Welk duurzaam verwarmingssysteem past bij mijn huis?

Onderzoek duurzame verwarmingsopties zoals warmtepompen, zonne-energiesystemen, biomassaketels, geothermische verwarming, enzovoort. Bepaal welke opties haalbare kaart zijn voor jouw woning.

Is er ruimte voor installatie van duurzame technologieën?

Sommige duurzame systemen vereisen mogelijk aanpassingen aan je huis of de installatie van specifieke apparatuur. Overweeg of je ruimte hebt voor deze aanpassingen.

Wat zijn de kosten en wat is de terugverdientijd?

Onderzoek de geschatte kosten van duurzame verwarmingssystemen en bereken de geschatte terugverdientijd op basis van energiebesparingen en eventuele subsidies of belastingvoordelen.

Is mijn huis geschikt voor duurzame verwarming?

Overweeg de fysieke eigenschappen van je huis zoals isolatie, de grootte, oriëntatie, enzovoort, om te bepalen of bepaalde duurzame verwarmingssystemen goed zouden functioneren.