Duurzaam koelen

Comfort en besparingen in een koele omgeving

Is lekker je ramen tegen elkaar open zetten de beste manier om je huis te koelen? Dat is alleen zo als de buitentemperatuur lager is dan binnen.

Dus midden in de zomer doe je dit het best in de avond, in de nacht of heel vroeg in de morgen. De rest van de dag laat je alles het liefst potdicht: ramen, gordijnen en zonweringen.

Het is belangrijk om je huis zo koel mogelijk te houden nu de zomers steeds heter worden.  Op deze pagina leer je hoe je je woning of pand op een duurzame manier kunt koelen! 

Net zoals het niet prettig wonen is in een huis waar het te koud is, geldt dit ook voor een huis waarin het te warm is. Je wordt er loom en futloos van en je slaapt vaak ook slechter, waardoor je ook minder productief bent. Daarnaast kan een te hoge temperatuur serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid zoals ouderen.  

Belangrijk dus om hitte buiten de deur te houden of te zorgen voor een goed systeem om je woning of pand te koelen.  

Te warm in huis? Voorkomen is beter dan genezen 

Het probleem buiten de deur houden is de beste oplossing. Het is dus goed om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk hitte je huis binnenkomt.

Hoe minder hitte je woning binnenkomt, hoe minder je hoeft te koelen. Ben je er dus goed van bewust als het buiten erg warm is, dat je je gedragspatroon daar op aanpast.  

Dus nogmaals: dit kun je doen door bijvoorbeeld op warme dagen de gordijnen dicht te houden of de zonwering omlaag te laten. Hou ook de ramen overdag dicht en zet ze juist ‘s nachts open.

Daarnaast kun je ervoor zorgen dat warmte zich minder snel door het huis verspreidt, door binnendeuren gesloten te houden. Ook hier geldt, zet deze juist open op de minst warme momenten van de dag, zodat koudere lucht zich daarmee goed door je huis kan verspreiden. Besef ook dat warme lucht stijgt en het dus goed is om op de bovenverdieping en op zolder de ramen tegen elkaar open te zetten zodat de warmte weg kan.  

Isoleren tegen de warmte 

Hoe goed je ook je best doet, in sommige gevallen is het niet mogelijk om de hitte volledig buiten de deur te houden. Dit hangt vooral samen met hoe goed je huis geïsoleerd is. Heb je een slecht geïsoleerd huis, dan zal het veel lastiger zijn om warmte buiten de deur te houden, dan bij een huis met een goede isolatiewaarde.

Het voordeel van een goed geïsoleerd huis is ook dat je hier zowel in de zomer als in de winter voordeel van hebt. In de winter zul je besparen op je stookkosten en in de zomer hoef je minder te koelen. Waar kun je op gebied van het isoleren van je huis allemaal aan denken: 

Spouwmuurisolatie 

Veel woningen hebben spouwmuren. De spouw is de ruimte die zich tussen de binnen- en de buitenmuren bevindt. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte opgevuld met isolatiemateriaal, zoals isolatieparels of schuim.

Hierdoor wordt warmteverlies via de muren tegengegaan en verbetert de energie-efficiëntie van de woning.  

Raamisolatie 

Ook voor ramen zijn er verschillen in isolatiewaarde. Kies zo goed mogelijk geïsoleerd glas en kozijnen. Let hierbij vooral op de U-waarde. Dit is de waarde die het warmteverlies weergeeft. Een zo laag mogelijke waarde is hierbij het best.

Vervang je alleen het glas zelf; let dan op de UG-waarde, de geleidingswaarde van het glas. Maar vervang je het glas én de kozijnen samen, kijk dan naar de UW-waarde. Dit is de gecombineerde geleidingswaarde van het glas, het kozijn en de afstandshouder (die dubbel of driedubbel glas samenhoudt). 

Je zou bijvoorbeeld de aanschaf van zonwerend glas kunnen overwegen. Dit type glas heeft een coating aan de buitenkant, met een zonwerende functie. Nadeel hiervan is dat deze coating ook in de winter het zonlicht buiten houdt en dus ook de warmte. Een aparte zonwering, liefst aan de buitenzijde, heeft dus de voorkeur boven zonwerend glas.  

Dakisolatie  

Aangezien je dak het hoogste punt van je huis is, vangt dit veel straling van de zon op en dus ook veel warmte. Een goede dakisolatie kan dus een enorme bijdrage leveren aan het buiten houden van zonnewarmte.

Zoals de naam het al aangeeft, wordt dakisolatie aangebracht op of aan het dak, in veel gevallen onder de dakbedekking of onder de dakspanten. De isolatie voorkomt daarmee dat er onnodig veel warmte via het dak de woning verlaat of binnenkomt.  

Let op!

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen op de markt. Elk met eigen voor- en nadelen. Ga je isoleren, dan kun je het beste kiezen voor ecologisch isolatiemateriaal, met het oog op warmtewering (bijvoorbeeld vlas, katoen, hennep, gras). Ecologische isolatiematerialen hebben als voordeel dat ze warmte kunnen opslaan, oftewel een hoge warmteopslagcapaciteit hebben. Hierdoor duurt het langer voordat warmte van buiten is doorgedrongen in je huis of pand.   

Lees hier meer over verschillende soorten isolatie

Groen dak of groene gevel 

Een groen dak is eigenlijk alleen een aanvulling op isolatie. In de winter draagt het maar een klein beetje bij aan het binnenhouden van warmte.

Maar in de zomer is een groen dak effectief bij het buitenhouden van warmte! Deze laag natuurlijk materiaal ademt en kan vocht vasthouden, wat weer voor verkoeling zorgt.  

 

Naast een groen dak kunnen ook klimplanten tegen de gevel of het aanplanten van planten en bomen vóór de gevel, warmtewerend werken. Verder zorgt beplanting sowieso voor opvang en vasthouden van regenwater in de grond, voor CO2-reductie en tegelijkertijd geeft het de buurt een prettige uitstraling. Volop voordelen dus! 

Methoden om je huis duurzaam te koelen 

Heb je de isolatie van je huis of pand goed op orde, dan kun je daarnaast kijken naar een geschikt koelsysteem als het binnen te warm blijft in de zomer. We vergelijken nu de twee meest gangbare en efficiënte koelsystemen, namelijk de airco en de warmtepomp. 

De airco  

Een aircosysteem maakt gebruik van het verplaatsen van lucht tussen de binnen- en buitenomgeving van een woning of pand. Hiermee daalt (of stijgt) de temperatuur binnen.  

Door middel van een koelmiddel, zoals freon, onttrekt de airco warmte aan de binnenruimte en geeft deze af aan de buitenruimte. De afgekoelde lucht wordt weer terug de binnenruimte ingeblazen.  

De airco, ofwel het airconditioningssysteem, zie je steeds vaker in Nederlandse huishoudens. Dit komt omdat de airco de laatste jaren een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt en het systeem inmiddels in staat is om naast het koelen ook te verwarmen.  

Let wel op! Een airco is primair gezien een koelsysteem. Als bijverwarming (toevoeging aan je huidige verwarmingssysteem) kan deze prima functioneren, maar als hoofdverwarming is een warmtepomp in nagenoeg alle gevallen efficiënter dan een airco.  

Welke soorten aircosystemen zijn er?  

Airco’s zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn binnen de ‘airco-wereld’ een aantal types te onderscheiden. We zetten ze weer even kort voor je op een rij.   

Raam- en wandairco

Dit is een compacte unit die in een raam of aan de wand wordt gemonteerd. Deze is geschikt voor kleinere ruimtes en is vaak eenvoudig te installeren, maar is minder krachtig dan een centraal systeem.

Centrale airconditioning

Dit systeem bestaat uit een centrale unit die lucht door kanalen in een hele woning of pand kan verspreiden. Het is ideaal voor grotere woningen of gebouwen en biedt een gelijkmatige koeling/verwarming, maar de installatie ervan is complexer en duurder. 

Split airco

Deze bestaat uit een binnenunit (die de lucht koelt/verwarmt) en een buitenunit (die warmte afvoert). Deze is efficiënt, biedt betere temperatuurregeling en is populair vanwege zijn energiezuinigheid.

Multi-split airco

Vergelijkbaar met een split-systeem, maar hier kunnen meerdere binnen units worden aangesloten op één buitenunit. Dit is handig voor het koelen/verwarmen van meerdere kamers of zones.

VRF/VRV-systeem

Een Variable Refrigerant Flow (VRF) of Variable Refrigerant Volume (VRV) systeem is een geavanceerd systeem voor kantoren of winkels. Deze regelt individueel de koeling of verwarming van verschillende zones, waardoor je nauwkeurig – dus energiezuinig – de temperatuur kan regelen.

Ductless mini-split airco

Deze is vergelijkbaar met split-systemen maar vereist geen kanalen (ducts) voor luchtcirculatie. Deze is handig voor woningen zonder ruimte om kanalen aan te leggen.

Zoals je ziet heeft elk type airco haar eigen kenmerken en toepassingen. Het kiezen van het juiste type hangt dan ook af van meerdere factoren, zoals de grootte van de ruimte, het installatiegemak, de energie-efficiëntie en je beschikbare budget. Het is belangrijk je van tevoren altijd goed te informeren en je te laten adviseren over de mogelijkheden binnen jouw woonsituatie.  

Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat

Het nemen van een duurzaamheidsmaatregel is vaak een moeilijke stap die je weloverwogen wil nemen! Goede, betrouwbare informatie en deskundig, onafhankelijk advies is enorm belangrijk om deze stap te maken.

Met ons adviesgesprek kijkt een deskundig, onafhankelijk adviseur met jou mee naar je situatie en krijg je advies op maat!

De kosten van een aircosysteem  

Eerder hebben we je laten zien dat er aircosystemen in verschillende soorten en maten bestaan. Elke soort heeft zo haar eigen toepassingen en ook de prijzen van de soorten verschillen sterk van elkaar.

Ondanks dat de prijs afhangt van verschillende factoren zoals: omvang, plaatsing, hoeveelheid, maar bijvoorbeeld ook marktprijzen, hebben we in onderstaande tabel een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten die je per soort kunt verwachten.

Aircosysteem   Gemiddelde kosten  
Raam- en wandairco’s   € 250 – € 1.300 (afhankelijk van grootte en plaatsing) 
Centrale airconditioning  € 2.500 – € 5.800 (afhankelijk van de grootte van de woning, merk en efficiëntie) 
Split airco’s  € 1.700 – € 6.800 (inclusief installatie, afhankelijk van het aantal units en capaciteit) 
Multi-split airco’s   € 2.500 – € 8.500 (afhankelijk van het aantal binnenunits en capaciteit van het systeem)  
VRF/VRV-systemen  € 8.500 – € 25.500 of meer (afhankelijk van de omvang en complexiteit van het systeem, evenals het merk) 
Ductless mini-split airco’s  € 1.300 – € 6.800- (incl. installatie, afhankelijk van het aantal binnenunits en capaciteit) 

Financiering en subsidiemogelijkheden aircosystemen  

Zoals je inmiddels weet is een airco een systeem dat warmte of koelte vanuit de buitenlucht afgeeft via een luchtstroom aan de binnenruimte. Een airco valt hiermee binnen de lucht/lucht systemen. Helaas is er voor een airco momenteel geen subsidie te krijgen. De ISDE-subsidie van de rijksoverheid sluit lucht/luchtsystemen uit van de regeling.  

Duurzaam koelen met de warmtepomp 

De werking van een warmtepomp is een indrukwekkend proces. Zonder te veel in technologische details te treden komt het op het volgende neer:

Een warmtepomp transporteert temperatuur (warmte). Deze temperatuur wordt onttrokken aan de buitenlucht (of aan de bodem of aan een waterbron) en wordt vervolgens in je woning gebracht. 

 

Sommige warmtepompen kun je ook omgekeerd laten werken. Deze pompen onttrekken warmte aan je woning en voeren deze af naar buiten. Deze kun je dus gebruiken om te verwarmen én om te koelen. 

De hoge kosten van een warmtepomp kunnen voor mensen een reden zijn om voor een andere oplossing te kiezen. Let op! Wanneer je een warmtepomp voor zowel verwarmen als koelen gebruikt, spaar je hiermee ook de kosten van bijvoorbeeld een airco uit. Neem dit dus vooral mee in je financiële afwegingen. 

Welke soorten warmtepompen zijn er om ook mee te koelen?  

Omdat je in de natuur van verschillende energiebronnen gebruik kan maken, zijn er ook verschillende typen warmtepompen. Elk met hun eigen toepassingen en voordelen. We gaan dieper in op twee typen warmtepompsystemen: de hybride warmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp. Ook daar kennen we verschillende soorten in. Hieronder beschrijven we de typen waterpompen die ook geschikt zijn om te koelen:  

Lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt die om water te verwarmen. Het opgewarmde water kan worden gebruikt voor jouw radiatoren, vloerverwarming en tapwater. Lucht-water warmtepompen zijn flexibel en gemakkelijker te installeren, omdat ze geen of nauwelijks grondwerk vereisen. 

Bodemwater warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem via een gesloten buizen/spiraalsysteem dat in de grond wordt geplaatst. Warmte uit de bodem heet aardwarmte of brine. Het verwarmde water dat deze warmtepomp maakt wordt gebruikt voor het verwarmen van je huis. Bodemwater warmtepompen zijn wat efficiënter dan lucht-water warmtepompen, omdat de temperatuur van de bodem constanter is. Bovendien kun je met een bodemwater warmtepomp in de zomer wat efficiënter koelen dan met een lucht-water warmtepomp. 

Water-water warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt warmte uit grondwater of oppervlaktewater, zoals een rivier of meer. Het verwarmde water wordt vervolgens gebruikt voor verwarming. Water-water warmtepompen zijn zeer efficiënt, maar vereisen toegang tot geschikt water en de installatie kan complex zijn. 

Type warmtepompsystemen

Daarnaast zijn er ook nog een tweetal warmtepompsystemen van elkaar te onderscheiden.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande verwarmingssysteem, zoals een cv-ketel. Deze hybride wamntepomp schakelt automatisch tussen de warmtepomp en de cv-ketel op basis van de buitentemperatuur en de warmtevraag. Dit type warmtepomp is een goede optie voor bestaande woningen. Voordeel van dit systeem is dat er minder aanpassingen aan je woning voor nodig zijn dan bij een all-electric model.

Daarbij is ook de investering lager. Nadeel is dat dit systeem minder aan gasbesparing oplevert. Hierdoor is de terugverdientijd vaak langer. Soms kunnen deze systemen ook koelen via de vloer of via convectorradiatoren. Vraag dit goed na bij je leverancier of laat je adviseren door een adviseur van de WoonWijzerWinkel. 

AllElectric Warmtepomp

Een all-electric warmtepomp is een verwarmingssysteem dat – de naam zegt het al – volledig elektrisch werkt, Dit systeem is ontworpen om warmte uit de omgeving te onttrekken en deze naar een hogere temperatuur te brengen om te verwarmen.

Het systeem gebruikt elektriciteit om een compressor aan te drijven. Hierdoor is het systeem in staat om warmte uit de lucht, bodem of water te halen, zelfs bij lage temperaturen. Deze warmtepomp kan efficiënt en milieuvriendelijk ruimtes verwarmen en soms ook koelen. 

Voordeel van dit systeem is dat je helemaal geen gas meer nodig hebt en dus ook optimaal aan CO2reductie bijdraagt. Nadeel is dat dit systeem een stuk duurder is en er ook meer aanpassingen aan je woning voor nodig zijn. 

Goed om te weten

is dat elk type warmtepomp zijn eigen voordelen en geschiktheid heeft. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld de beschikbare ruimte, de grondgesteldheid en de watertoevoer. Het is belangrijk om te overwegen welk type het beste past bij jouw woning en behoeften, voordat je een keuze maakt. Het is zeker geen overbodige luxe om de hulp in te roepen van een onafhankelijke en deskundige adviseur, die samen met jou kijkt naar de beste oplossing voor jouw situatie.

Hybride all-electric ready

Dit fenomeen is nog niet overal bekend, maar heeft verschillende voordelen. Hybride all-electric ready betekent dat je gebruik maakt van een hybride warmtepompsysteem, maar dat de buiten-unit wel al het vermogen heeft om in de toekomst over te stappen naar een all-electric systeem. Het grote voordeel? Je voorkomt dubbele investeringen.   

Split of Mono block 

Dan bestaat er ook nog zoiets als een split of mono block warmtepomp. Het verschil tussen deze twee is hoe de installatie is opgebouwd. We leggen het even voor je uit: 

Split Warmtepomp 

Een split warmtepomp bestaat uit twee afzonderlijke eenheden die met elkaar verbonden zijn. Deze twee eenheden zijn: 

Binnenunit

 De binnenunit van een split warmtepomp is meestal geïnstalleerd binnen in je huis, vergelijkbaar met een binnenunit van een airconditioningsysteem. Deze eenheid bevat onderdelen zoals de compressor en de verdamper. Die zijn verantwoordelijk voor het opnemen van warmte uit de binnenlucht. 

Buitenunit

De buitenunit van een split warmtepomp bevindt zich buiten je huis. Deze unit bevat de condensor en is staat de warmte af aan de buitenlucht. De buitenunit kan eruitzien als een airconditioningseenheid en is verbonden met de binnenunit via leidingen voor koelmiddel en elektrische bedrading. 

Mono block warmtepomp

Een mono block warmtepomp is letterlijk één blok. Deze combineert alle componenten in één enkele eenheid die buiten je huis is geplaatst. Er zijn geen interne delen in je woning zoals bij een split warmtepomp.

De mono block warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en brengt deze rechtstreeks over naar het verwarmingssysteem in je huis. 

Veelgestelde vragen over of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning

Om erachter te komen of een warmtepomp geschikt is om jouw woning te koelen en te verwarmen, is er een aantal punten waar je op moet letten. Om het je makkelijk te maken hebben we vragen voor je opgesteld om te kijken of de aankoop en de installatie van een warmtepomp geschikt is voor jou.  

Hoe is mijn huis geïsoleerd?

Goede isolatie is essentieel voor een efficiënte werking van een warmtepomp. Controleer of je huis goed geïsoleerd is: met name het dak, de muren en de ramen.

Heb ik voldoende ruimte binnen en buiten voor de installatie van de warmtepomp?

Het is belangrijk dat je zowel binnen als buiten voldoende ruimte hebt voor een warmtepompinstallatie. De ruimte die je nodig hebt is afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest.

Welk verwarmingssysteem heb ik nu?

Heb je al vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren in huis? Deze systemen werken goed samen met warmtepompen. Als je conventionele radiatoren hebt, kan een hybride warmtepomp een goede keuze zijn.

Wat is mijn energieverbruik?

Bekijk je energierekeningen om inzicht te krijgen in je jaarlijkse energieverbruik. Dit helpt je om te beoordelen hoeveel je kunt besparen door een warmtepomp in te zetten. Neem hier vooral ook de terugverdientijd en investeringskosten in mee.

Hoe ziet mijn buitensituatie eruit?

Heb je voldoende buitenruimte voor de installatie van een buizensysteem in de grond? Of is er ruimte voor een buitenunit voor een lucht-water warmtepomp?

Wat is mijn budget?

Voor warmtepompen moet je een budget hebben voor zowel de apparatuur zelf als de installatie. Bepaal je budget en onderzoek de mogelijke financiële voordelen, zoals subsidies en belastingvoordelen.

Heb ik toegang tot hernieuwbare energiebronnen?

Voor een bodemwater warmtepomp heb je toegang tot een bron van grondwater nodig. Zorg ervoor dat je de nodige middelen hebt.

Zijn er subsidies beschikbaar?

Controleer of er lokale of nationale subsidies zijn die de aanschaf van een warmtepomp financieel aantrekkelijker maken.

Investering en terugverdientijd warmtepomp 

De kosten van een warmtepomp kunnen enorm verschillen. Afhankelijk van het type en installatie kost een hybride model gemiddeld € 7.000 en een all-electric model ongeveer € 15.000. Let op! Dit is een grove schatting en is afhnakelijk van jouw specifieke situatie. Laat voor de aanschaf een berekening maken van de capaciteit die je nodig hebt in huis en laat je daarin vooral goed adviseren. Neem hierin ook mee of je het systeem wil gaan gebruiken als koelsysteem.  

Ook de terugverdientijd varieert per type en model. Deze ligt meestal tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van bijvoorbeeld je energieverbruik, wel of geen isolatie en eventuele subsidies.   

Terugverdientijden warmtepomp

Uitgangspunten                   

  • Tapwaterverbruik is 15% van gasverbuik, bij grote gezinnen > 5 personen is dit nog meer
  • Rekenprijs gas per m3 = € 1,60
  • Rekenprijs elektriciteit net per kWh = € 0,40
  • Kostprijs PV-installatie per kWh
  • 1 m3 gas = 9,77 kWh (afgerond 10)
  • SCOP verwarming = 4,30
  • SCOP tapwater = 2,50
  • Gas naar E hybride warmtepomp = 70%

Huidig gasverbruik woning (m3)

Equivalent (kWh) E-verbruik AE-warmtepomp (kWh) Kosten gas (€) Kosten AE-warmtepomp net (€) Voordeel pj AE-warmtepomp net* (€) Voordeel pj AE-warmtepomp PV* (€) Voordeel pj Hybride-warmtepomp net* (€)
800 7.815 2.014 € 1.280 € 806 € 512 € 801 € 329
1.000 9.769 2.517 € 1.600 € 1.007 € 640 € 1.001 € 411
1.200 11.723 3.021 € 1.920 € 1.208 € 768 € 1.201 € 494
1.500 14.654 3.776 € 2.400 € 1.510 € 960 € 1.502 € 617
1.750 17.096 4.405 € 2.800 € 1.762 € 1.120 € 1.752 € 720
2.000 19.538 5.034 € 3.200 € 2.014 € 1.280 € 2.002 € 823
2.500 24.423 6.293 € 4.000 € 2.517 € 1.600 € 2.503 € 1.028
3.000 29.307 7.552 € 4.800 € 3.021 € 1.920 € 3.003 € 1.234

* NB: Bij hybride heb je nog steeds 2 apparaten te onderhouden. Met deze extra onderhoudskosten is geen rekening gehouden.

Terugverdientijden bij huidig gasverbruik (m3)

Netto meer investering hybride*

Netto meer investering all electric**

TVT hybride net

TVT all electric net

TVT all electric PV

800 € 7.398 € 10.060 22,5 19,6 12,6
1.000 € 7.398 € 10.060 18,0 15,7 10,0
1.200 € 7.398 € 10.060 15,0 13,1 8,4
1.500 € 7.824 € 10.728 12,7 11,2 7,1
1.750 € 7.824 € 10.728 10,9 9,6 6,1
2.000 € 7.824 € 10.728 9,5 8,4 5,4
2.500 € 8.008 € 10.791 7,8 6,7 4,3
3.000 € 8.008 € 10.791 6,5 5,6 3,6

** De installatie van een nieuwe cv-ketel op gas is normaal € 2.500, wat je nu uitspaart. Dus de netto investering ligt met dit bedrag hoger. Bovendien kun je je gasaansluiting opzeggen, wat ook weer ca. € 100,- per jaar oplevert!

Subsidiemogelijkheden voor een warmtepomp 

Om mensen te stimuleren om hun woningen en panden te verduurzamen biedt de overheid verschillende subsidieprogramma’s aan. Deze maken de aanschaf van verduurzamende maatregelen, zoals een warmtepomp aanschaffen, aantrekkelijker.

In dit geval van de aanschaf van een warmtepomp kan een woningeigenaar gebruik maken van de ISDE-subsidie

Bij deze subsidie ontvang je voor de aanschaf van een hybride of een volledig elektrische warmtepomp minimaal € 500 oplopend tot ongeveer € 3.000 als tegemoetkoming in de kosten. Meer weten over de ISDE-subsidie? Neem dan een kijkje op de website van RVO. 

Advies en hulp bij het duurzaam koelen van je huis 

Elke woning is anders en vereist een andere manier van koelen. Het is daarom altijd verstandig om onafhankelijk, lokaal en deskundig advies in te winnen. Hiervoor kun je in de regio terecht bij de adviseurs van WoonWijzerWinkel Limburg