Je huis isoleren

Wat kost het en wat bespaar je per jaar?

Stel je voor dat je woning of pand altijd de perfecte temperatuur heeft, ongeacht het weer buiten. Waar je comfortabel kunt genieten van de warmte in de winter en de koelte in de zomer. Zonder dat je energierekening torenhoog wordt of het veel te warm wordt.

Dit klinkt misschien te mooi voor woorden, maar door je huis goed te isoleren kan dit wel. Op deze pagina lees je meer over:

 • Het belang van isoleren
 • De verschillende soorten isolatie & isolatiematerialen
 • De kosten en terugverdientijden van isolatie
 • Financierings- en subsidiemogelijkheden voor isolatie

 

 

Het belang van isoleren kan niet genoeg benadrukt worden. Maar liefst drie op de vier woningen in Nederland zijn nog onvoldoende geïsoleerd.

Isoleren zorgt voor meer wooncomfort, omdat je bijvoorbeeld geen last meer hebt van tocht. Door goed te isoleren kan de warmte of koelte langer in je woning blijven, waardoor je flink bespaart op je energierekening.

Energie die niet ontsnapt, hoef je niet op te wekken en dus niet te betalen. Perfect toch, besparen en tegelijkertijd genieten van een comfortabel huis?

Vaak horen we dat je beter zonnepanelen kan nemen dan je isolatie te verbeteren, omdat zonnepanelen meer opleveren. Het is heel belangrijk om te snappen dat isoleren één van de eerste duurzame stappen is die moet doen. Laat je dus niets wijsmaken en kijk eerst hoe je de isolatie in jouw woning kan verbeteren.

Waarom moet je eigenlijk isoleren?

Steeds meer mensen isoleren hun woning of pand vooral om de hoge energierekening te beperken. Dat zoveel mensen kiezen voor isolatie is niet zonder reden. Isoleren is namelijk altijd de belangrijke eerste stap in het duurzamer wonen en leven.

Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte binnen de woning blijft tijdens koude periodes en dat de warmte buiten blijft tijdens warme periodes. 

Goede isolatie voorkomt ook tocht en koude plekken, waardoor het bij jou binnen veel aangenamer gaat aanvoelen. Het onder controle brengen van dit binnenklimaat is dus een belangrijke eerste verduurzamende maatregel.

Voorbeeld

Zie het proces als een fietsband die je oppompt met lucht (energie). Zolang de lucht via verschillende gaatjes kan ontsnappen zul je moeten blijven pompen, zodat je fietsband niet op ‘sokken’ komt te staan. Wanneer je de gaatjes plakt, zul je merken dat je minder lucht (energie) nodig hebt om de fietsband opgepompt te houden. Goede isolatie zorgt er dus voor dat je minder energie (stroom + gas) nodig hebt om je woning te verwarmen of te koelen. Dat werkt volgens hetzelfde principe.

Welke verschillende soorten isolatie heb je?

Kijken we naar de isolatiemogelijkheden in een standaard eengezinswoning, dan onderscheiden we vloer- en bodemisolatie, gevel- en spouwmuurisolatie en dak- en glasisolatie.

Spouwmuurisolatie

Veel woningen hebben spouwmuren. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuren. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte opgevuld met een isolatiemateriaal, zoals isolatieparels (piepschuim), foam (schuim) of een vlok (glas- of steenwol). Dit voorkomt dat er warmte verloren gaat door de muren. Het maakt dat de woning efficiënter met energie om kan gaan, de zogenaamde ‘energie-efficiëntie’ van de woning.

Gevelisolatie

Bij gevelisolatie wordt isolatiemateriaal tegen de buitenkant van de gevel aangebracht. Hier overheen komt vervolgens een afwerklaag, zoals stucwerk of gevelbekleding. Gevelisolatie voorkomt warmteverlies via de gevels door een extra laag aan te brengen. Zo vergroot je de energie-efficiëntie van je woning.

Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt aangebracht onder de vloer. Vaak op de begane grond of boven een kruipruimte. Vloerisolatie kan worden aangebracht tussen de vloerbalken of direct op de vloer, voordat de afwerkvloer wordt gelegd. Ook bij deze isolatievorm zorgt het isolatiemateriaal ervoor dat kou niet via de grond de woning binnendringt, wat ook de energie-efficiëntie van de woning vergroot.

Dakisolatie

Zoals de naam het al aangeeft wordt dakisolatie aangebracht op het dak, in veel gevallen onder de dakbedekking of onder de dakspanten. Het isolatiemateriaal voorkomt daarmee dat er onnodig veel warmte via het dak de woning verlaat.

Glasisolatie

Isolatieglas is simpelweg glas dat goed isoleert. Het bestaat uit twee of meer glasplaten met daartussen een luchtspouw of een isolerend gas. Isolatieglas zorgt ervoor dat warmte binnen en kou buiten blijft. Hierdoor blijft je huis warmer in de winter en koeler in de zomer.

Belangrijk om te weten: Waar is er warmteverlies in je woning?

Een gemiddelde woning zonder optimale isolatie verliest veel warmte via:

 • het dak (30%)
 • ventilatie (20%)
 • muren (20%)
 • koudebruggen (15%)
 • ramen (15%)
 • de vloer (10%)

Isolatiemaatregelen brengen niet altijd evenveel winst, omdat de kosten en de opbrengst verschillen. We gaan op alle maatregelen in met een uitleg hoeveel de maatregel kan isoleren, de voor- en nadelen, wat de kosten bedragen en wat de terugverdientijden kunnen zijn.

De voor- en nadelen van isoleren

Uiteraard is niet elke isolatievorm voor elke woning geschikt. Sterker nog, elke isolatievorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Deze hebben we overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Spouwmuurisolatie

 +  Snelle installatie (vaak binnen één dag)
 +  Installatie zonder grote verstoringen
 +  Kosten vaak lager dan andere vormen
 +  Geschikt voor bestaande woningen

 –  Lastig zelf uitvoerbaar
 –  Niet geschikt voor alle woningen
 –  Beperkte geluidsisolatie 

Gevelisolatie

 +  Minimale impact op binnenruimte
 +  Verbeterde geluidsisolatie
 +  Verhoogde bescherming gevel
 +  Verbeterde thermische prestaties

 –  Over het algemeen hogere kosten
 –  Complexiteit van installatie
 –  Lastig zelf uitvoerbaar
 –  Niet geschikt voor alle woningen 

Glasisolatie

 +  Snelle installatie mogelijk
 +  Verbeterde geluidsisolatie (Denk hierbij ook aan het dichten van kieren)
 +  Grote energiebesparing, zeker bij grote oppervlaktes
 +  HR++ is duurder dan dubbel glas, maar isoleert 2x beter

 –  Mate van besparing ligt sterk aan welk soort glas vervangen wordt
 –  Soms nodig kozijnen/scharnieren te vervangen
 –  Moeilijk zelf uit te voeren

Vloerisolatie

 +  Verbeterde geluidsisolatie
 +  Geen impact op binnenruimte
 +  Breed toepasbaar
 +  Snelle installatie

 –  Installatie lastiger bij bestaande vloeren
 –  Kosten vaak hoger dan andere vormen
 –  Hoogtevermindering van ruimte

Dakisolatie

 +  Verbeterde bescherming van het dak
 +  Grote energiebesparing (vanwege stijgen warmte)
 +  Verbeterde geluidsisolatie
 +  Vaak zelf toepasbaar

 –  Verlies van ruimte
 –  Kan duurder uitvallen dan andere vormen
 –  Mogelijk verwijderen dakbedekking

Met welke materialen kan je het beste je huis isoleren?

Zoals je inmiddels weet zijn er verschillende mogelijkheden voor het isoleren van je woning.
Binnen deze mogelijkheden kun je ook nog eens werken met verschillende isolatiematerialen. Deze materialen hebben elk verschillende isolatiewaarden, toepassingen en kosten. Per isolatievorm gaan we hier kort op in.

LET OP!

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is afhankelijk van je specifieke woonsituatie, zoals het bouwjaar van je huis maar ook de breedte en opbouw van je spouwmuur. Raadpleeg een deskundige, onafhankelijke adviseur om te bepalen welk materiaal het meest geschikt is voor jouw woning.

Isolatiewaardes uitgelegd

Isolatiematerialen hebben verschillende isolatiewaarden. Deze waarden geven aan hoe goed het isolatiemateriaal in staat is om warmte en kou te weren. De meest gebruikte isolatiewaarden zijn:

 • Rc-waarde: Deze waarde geeft de isolerende werking van de volledige constructie. Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter de constructie isoleert.
 • Rd-waarde: Deze waarde geeft de isolerende werking van het isolatiemateriaal zelf weer, gebaseerd op diktes van de verschillende lagen isolatie. Hoe hoger de RD-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal isoleert.
 • U-waarde bij glas: Deze waarde geeft de isolerende werking van glas weer. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.
 • Lambdawaarde: Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er door het isolatiemateriaal stroomt bij een bepaalde temperatuur en de dikte van het materiaal. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert.
De Rc-waarde en de Rd-waarde

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is afhankelijk van je specifieke woonsituatie, zoals het bouwjaar van je huis maar ook de breedte en opbouw van je spouwmuur.

Raadpleeg een deskundige, onafhankelijke adviseur om te bepalen welk materiaal het meest geschikt is voor jouw woning. Zo ben je altijd verzekerd van de beste toepassing!

Als je wilt besparen op energiekosten is het dus belangrijk om de isolatiewaarde van een materiaal te weten. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter het isolatiemateriaal isoleert en hoe meer je kunt besparen. Ook is de Rd-waarde van belang voor de aanvraag van subsidie.

Isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie

Bij het isoleren van je spouwmuur is het heel belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Er zijn tal van opties beschikbaar, elk met zijn of haar eigen kenmerken en voordelen. We hebben de meest gebruikte materialen voor je op een rijtje gezet.

Glaswol

Glaswol is een isolatiemateriaal dat is gemaakt van gerecycled glas. Het heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen.

Lambda-waarde: Glaswol heeft over het algemeen een Lambda-waarde van 0,033 watt per meter in graden Kelvin (W/mk).

Glaswol is ideaal voor woningen met een bredere spouw. Het is ook een goede keuze voor geluidsisolatie.

EPS-parels

EPS (geëxpandeerd polystyreen) parels zijn kleine bolletjes van lichtgewicht kunststofschuim. Ze zijn waterafstotend en bestand tegen schimmels en rot.

De lambda-waarde van EPS-parels ligt rond de 0,034 W/mk.

 EPS-parels worden ook vaak gebruikt in huizen met een smallere spouw. Ze zijn ook ideaal voor vochtige omgevingen.

PUR- of gelijkwaardig schuim

PUR (polyurethaan) schuim is een isolatiemateriaal dat ter plaatse wordt aangebracht en uitzet tot een stevige, naadloze isolatielaag.

De Lambda-waarde van Purschuim ligt rond de 0,025 W/mk.

Dit materiaal is geschikt voor zowel oudere als nieuwere woningen, vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen en naadloze afdichting. Tegenwoordig kennen we PUR-varianten die geen gezondheidsproblemen kennen en niet werken met vluchtige stoffen maar gewoon op waterbasis of microluchtgevulde holtes gebaseerd zijn.

Isolatiemateriaal voor gevelisolatie

Ook gevelisolatie kent toepassingen met verschillende soorten isolatiemateriaal. We hebben de meest gebruikte materialen voor je op een rijtje gezet. Hou er rekening mee dat het isolatiemateriaal vaak wordt bedekt met een afwerklaag, zoals stucwerk of gevelbekleding.

EPS (Geëxpandeerd polystyreen)

EPS platen worden vaak gebruikt bij de isolatie van de gevel. Ze zijn makkelijk te bevestigen en beslaan vaak een groot oppervlak.

EPS heeft afhankelijk van de dikte en de dichtheid van de plaat, meestal een Rd -waarde tussen 2,5 en 4,0 m2 K/W.

Geschikt voor zowel oudere als nieuwere woningen.

Minerale wol

Bij minerale wol kan gedacht worden aan glaswol of steenwol.

De Rd-waarde van minerale wol ligt in de meeste gevallen tussen de 2,5 en 4,0 m2K/W.

Dit isolatiemateriaal kan zowel bij oudere als nieuwe woningen goed worden toegepast, vanwege de goede isolatie-eigenschappen en de veelzijdigheid van het materiaal.

PIR-platen

PIR (polyisocyanuraat) platen zijn stijve isolatieplaten met de hoogste isolatiewaarde. De Lambdawaarde van PIR ligt rond de 0,022 W/mk.

PIR-platen hebben meestal een Rd-waarde van 4,5 tot 8,0 m²K/W.

Ze zijn geschikt voor zowel oudere als modernere huizen, vooral als er beperkte of geen spouwruimte is.

Isolatiemateriaal voor vloerisolatie

Een aantal van deze materialen is ook heel geschikt voor vloerisolatie. Hou daarbij rekening met de beperkte ruimte en toegankelijkheid van de vloer(ruimtes). Vloerisolatie is een klus die vaak maar maximaal één dag in beslag neemt, je hebt dus snel resultaat. Veelgebruikte materialen voor vloerisolatie zijn:

Isolatieschuim

Isolatieschuim wordt in veel gevallen aangebracht onder de bestaande vloer. Het schuim wordt ingespoten en heeft meestal (afhankelijk van het type schuim) een Rd-waarde tussen de 3,5 en 6,0 m2 K/W. Schuimisolatie wordt vooral veel gebruikt bij nieuwere woningen en bij renovatieprojecten.

EPS-parels

Bij het gebruik van EPS-parels voor vloerisolatie gaat het vaak om bodemisolatie. Je kruipruimte wordt geïsoleerd met deze parels en voorkomt daardoor optrekkend vocht en kou vanuit de bodem. Het ideale van het gebruik van de parels is dat je ze heel makkelijk in moeilijk bereikbare ruimtes kunt aanbrengen.

Goed om te weten is dat de parels niet worden gelijmd (zoals bij aanbrengen in de spouwmuur wel gebeurt). De Rd-waarde van EPS ligt meestal tussen 2,5 en 4,0 m2 K/W.

PIF-isolatie

PIF-isolatie is opgebouwd uit meerdere lagen aluminium dat warmte reflecteert, met een dikke laag van robuuste luchtkussens ertussen. Het luchtkussenfolie beperkt warmteverlies door de stilstaande lucht in de kussens. PIF-isolatie zorgt daarmee voor een maximaal geïsoleerde woning.

RC-waarde: PIF-isolatie heeft meestal een Rd-waarde van 2,5 tot 6,0 m²K/W.

Isolatiemateriaal voor dakisolatie

Voor het isoleren van daken wordt er vaak gebruik gemaakt van gespoten materiaal, PIF-isolatie of geblazen materiaal. We lopen de verschillende materialen hier even met je door:

Gespoten materiaal

Gespoten materiaal wordt vaak gebruikt in de vorm van schuim. Het fijne aan dit materiaal is dat het schuim perfect alle naden en kieren kan opvullen. Hiermee worden koudebruggen en energieverliezen voorkomen, wat voor optimale isolatie zorgt.

De RC-waarde van gespoten materiaal (schuim) ligt vaak tussen 3,5 en 6,0 m2 K/W.

PIF-isolatie

Ook PIF-isolatie wordt regelmatig gebruikt voor de isolatie van daken. Het voordeel van PIF-materiaal is dat het sterk geluidsabsorberend is en daarnaast een hoge isolatiewaarde heeft. Je bevestigt het materiaal tussen de steunbalken, die het dak dragen.

Geblazen materiaal

Bij geblazen materiaal wordt de ruimte tussen de spanten van het dak of de zoldervloer opgevuld met isolatiemateriaal. Dit wordt vaak gedaan met wol dat wordt ingespoten tussen houten spanten die bedekt zijn met folie. Het voordeel van het gebruik van geblazen materiaal is dat het vaak op een naadloze manier wordt aangebracht, waardoor koudebruggen en energieverliezen worden voorkomen.

Soorten isolatieglas

Zoals je eerder al hebt gelezen zorgt goede kwaliteit glas ook voor een hogere isolatiewaarde van jouw woning of pand. Bij isolatieglas zijn ook weer verschillende soorten op te merken:

Dubbel glas

Dit is glas dat bestaat uit twee glasplaten met daartussen een luchtspouw. Dubbel glas isoleert beter dan enkel glas, maar niet zo goed als HR++ glas. Dubbel glas heeft een U-waarde van 2,8 en een R-waarde van 0,33.

HR++ glas

Dit is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen. HR++ glas heeft een U-waarde van 1,1 en een R-waarde van 0,83.

Triple glas

Dit is glas dat bestaat uit drie glasplaten (ook wel HR+++) met daartussen een coating en isolerend gas. Triple glas isoleert nog beter dan HR++ glas, maar is ook duurder. HR+++ glas heeft een U-waarde van 0,6 en een R-waarde van 1,6.

Monumentenglas

Dit is een dubbele beglazing met een zeer minieme spouw, ook wel acuümglas genaamd.  Het wordt veelal toegepast in kozijnen en vleugels die niet aangepast kunnen of mogen worden, veelal vanwege esthetische redenen. Vacuümglas heeft een U-waarde van 0,5 en een R-waarde van 1,7.

Welke kosten heb je bij het isoleren van een bestaande woning?

De kosten voor isolatie hangen af van het materiaal, de grootte en de complexiteit van de klus.

Type isolatie Gemiddelde kosten Opmerking
Gevelisolatie € 100 – € 150 per m2 Kan hoger zijn als er extra voorbereidend werk nodig is, zoals herstellen van gevels of aanpassen van raam- en deuropeningen.
Spouwmuurisolatie € 20 – € 30 per m2 Is afhankelijk van isolatiemateriaal en de bereikbaarheid van de spouwmuur.
Vloerisolatie € 50 – € 60 per m2 Kan variëren op basis van gekozen isolatiemateriaal, de complexiteit van de installatie en daarmee de arbeidsuren.
Dakisolatie € 40 – € 100 per m2 Is afhankelijk van het type dak en isolatiemateriaal. Een schuin dak isoleren kan duurder zijn dan het isoleren van een plat dak.
Glasisolatie Kosten van isolatieglas zijn afhankelijk van het type glas en de grootte van de ramen. Kosten van HR++ glas liggen hoger dan de kosten van dubbel glas en lager dan triple glas.

 

Wat is de terugverdientijd van isoleren?

Hoeveel jij in jouw huis kunt besparen en dus hoe snel je je investering in isolatie kunt terugverdienen, hangt sterk af van twee zaken: hoe goed of slecht is je huis geïsoleerd en hoe efficiënt (zuinig) verwarm je je huis?

Ook voor de terugverdientijd van isolatieprojecten geldt dat deze afhankelijk is van verschillende factoren. De kosten van de isolatie, de energiebesparingen die worden gerealiseerd, de gehanteerde energieprijzen en eventuele subsidies of financiële steun die beschikbaar zijn spelen allemaal mee. Gemiddeld genomen kun je uitgaan van de volgende terugverdientijden per type isolatiemaatregel:

Type isolatie Gemiddelde terugverdientijd Opmerking
Gevelisolatie Tussen de 5 – 10 jaar Gevelisolatie aanbrengen is doorgaans duurder, maar kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren en het uiterlijk van het huis verbeteren.
Spouwmuurisolatie Tussen de 3 – 5 jaar Dit is gebaseerd op de gemiddelde energiebesparingen die je kunt verwachten na het isoleren.
Vloerisolatie Tussen de 3- 8 jaar Afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de vloer, het gekozen isolatiemateriaal en de energiebesparingen.
Dakisolatie Tussen 5 – 10 jaar Dakisolatie kan duur zijn vooral bij lastige installaties, maar kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren.
 Glasisolatie Afhankelijk van het type glas

 

Belangrijk om te weten over glasisolatie

De besparing op energiekosten hangt af van het type glas, de grootte van de ramen en de energieprijzen. Bij een gasprijs van € 1,20 per kuub bespaar je met HR++ glas ongeveer € 85 per jaar aan energiekosten als je overal dubbel glas hebt. Had je daarvoor nog enkel glas, dan bespaar je nog meer. Gemiddeld kun je stellen dat je per vierkante meter per jaar ten opzichte van enkel glas € 13 bespaart als je voor dubbel glas kiest en € 20 als je voor HR++ kiest.

Wanneer we hier voor alles zouden bekijken wat het zou kunnen opleveren, zie je over het algemeen dat dak-, spouw- en vloerisolatie snel renderen. Grote glaspartijen (puien en grote vensters) zijn ook heel interessant om minimaal te voorzien van HR++ glas omdat daar vaak veel warmte verloren gaat.

Je huis isoleren: welke subsidie- en financieringsmogelijkheden?

In Nederland word je vaak geholpen bij het verduurzamen van je woning of pand. Met een subsidieregeling, een gunstige lening van de overheid of, in sommige gevallen vanuit de gemeente/provincie.

Het is belangrijk dat je goed kijkt welke subsidies of leningen voor jou kunnen gelden, voordat je gaat starten met het verduurzamen van je woning. In veel gevallen kun je namelijk een deel van het bedrag terugkrijgen of tegen een gunstige rente geld lenen. Lees op deze pagina alles over de subsidie- en financieringsmogelijkheden. 

Subsidie via gemeente of provincie ook mogelijk

Voor sommige maatregelen is het ook mogelijk om een landelijke subsidie (zoals de ISDE-subsidie) te combineren met een subsidie die wordt aangeboden door de gemeente of door de provincie. Met de energiesubsidiewijzer van de overheid kom je erachter of er leningen of subsidies beschikbaar zijn in jouw gemeente of provincie. Het blijkt in de praktijk echter dat er maar weinig gemeentes of provincies extra subsidie verlenen bovenop de landelijke regelingen. Leningen daarentegen, onder betere voorwaarden, worden wel vaker aangeboden.

Je doet de check snel op: https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/

Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat!

Het verduurzamen van je woning kan een lastige klus zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen en niet precies in beeld hebt wat je mogelijkheden zijn.

Met ons onafhankelijke adviesgesprek kijkt een onafhankelijke, deskundige adviseur met je mee en krijg je advies op maat, volledig toegespitst op jouw persoonlijke situatie.

Is isoleren interessant voor mij?

Jazeker! De volgende vragen kun je jezelf stellen om erachter te komen welk type isolatie het meest interessant voor jou is:

Waar bevindt zich het grootste warmteverlies in mijn huis?

Zoek de zwakke punten waar warmte kan ontsnappen zoals, de zolder, muren, ramen, deuren, vloeren, etc.

Wat is het klimaat in mijn regio?

Begrijp het klimaat van jouw regio. Is het vaak koud, warm, vochtig, of zijn er extreme temperatuurschommelingen gedurende het jaar? Met welke weersomstandigheden heb je het vaakst te maken?

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor mijn specifieke behoeften?

Onderzoek de verschillende isolatiematerialen zoals, glasvezel, cellulose, spuitisolatie, schuimisolatie, etc. en begrijp de eigenschappen daarvan zoals, de isolatiewaarde, brandwerendheid, vochtbestendigheid en installatievereisten.

Wat is mijn budget en wat zijn mijn langetermijndoelen?

Bepaal hoeveel je bereid bent te investeren in het isoleren van je woning. Sommige materialen zijn duurder in de aanschaf, maar kunnen op lange termijn kostenbesparend zijn, vanwege hun energie-efficiëntie.

Zal het isolatiemateriaal geluid verminderen?

Als geluidsisolatie belangrijk is voor jou, bijvoorbeeld in een drukke buurt of als je geluid van buren wil verminderen, overweeg dan materialen die geluidsisolatie bieden naast thermische isolatie. Vaak zijn de randvoorwaarden nog veel belangrijker. Raadpleeg daarom te allen tijde een deskundig adviseur, die je hier verder mee kan helpen.

Heb ik specifieke gezondheids- of milieubewuste normen waaraan ik moet voldoen?

Sommige isolatiematerialen kunnen allergieën veroorzaken of hebben een negatieve impact op het milieu. Overweeg materialen die aan jouw gezondheids- en milieunormen voldoen.

Is professionele installatie vereist?

Denk na over of je de isolatie zelf kunt installeren of dat hiervoor professionele hulp nodig is. Sommige isolatiematerialen zijn eenvoudiger te installeren dan andere, die mogelijk deskundige hulp vereisen.