‘Ons huis ging van energielabel G naar B’

De familie Linckens 

Johan Linckens en zijn vrouw verhuisden in 2018 naar een zestigerjarenwoning in Schinnen. Op advies van de WoonWijzerWinkel Limburg ging het echtpaar aan de slag met de isolatie van hun nieuwe huis.

Johan en zijn vrouw hebben de woning die ze zes jaar geleden betrokken, flink onder handen genomen. Ze realiseerden een uitbouw en installeerden onder meer vloerverwarming en een airco om mee te koelen

Dankzij een gemeentelijk project werden er ook zonnepanelen geplaatst. Toen Johan in 2020 via de gemeente hoorde over een adviesgesprek bij de WoonWijzerWinkel Limburg, aarzelde hij geen moment en maakte hij meteen een afspraak. 

Advies

“Er moest nog veel gebeuren in huis. We wilden ons gasverbruik verminderen, maar de isolatiewaarde van de woning was slecht. Alleen de vliering was geïsoleerd,” vertelt Johan. De Adviseur Verduurzaming Vastgoed van de WoonWijzerWinkel Limburg dacht mee over de mogelijkheden.  

Als eerste kwam verwarmen met de airco ter sprake, maar dit bleek niet praktisch vanwege de vloerverwarming. “De adviseur heeft toen verder nagedacht en we kwamen toen samen tot de conclusie dat er één ding essentieel was: het isoleren van de woning. Daarmee zijn we aan de slag gegaan. Daarnaast lieten we onze cv-ketel vervangen door een hoogrendementsketel.” 

adviesgesprek verduurzamen

Isoleren van de muren

Na het advies lieten Johan en zijn vrouw in 2021 hun huis isoleren. Aan de noord- en westkant kozen ze voor het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenkant. De muren aan die kant zijn ingepakt met zestien centimeter dik tempex. Aan de oost- en zuidkant, de kanten waar de zon regelmatig op schijnt, werd spouwmuurisolatie aangebracht 

isolatie spouw

“We kozen voor een deel isolatie aan de buitenkant, omdat de isolatiewaarde veel hoger is dan bij spouwmuurisolatie”, vertelt Johan.

De maatregelen hadden succes. “We merkten al vrij snel dat de temperatuur binnen een stuk aangenamer was.”

Lees hier verder wanneer je meer wil weten over allerlei vormen van isolatie. 

Verder verduurzamen

Het verduurzamen stopte daar niet. Johan en zijn vrouw zochten uit waar nog meer winst te behalen viel. “We hebben kleinkinderen en vinden verduurzamen daarom extra belangrijk. We kunnen wel afwachten en naar de overheid kijken, maar je kunt zelf ook klein beginnen.” 

Johan en zijn vrouw investeerden daarom in een elektrische auto en door een tip van de onderhoudsmonteur van de airco, werd de interesse in een warmtepomp gewekt.

Ik dacht: “Hoewel het zonde is van onze nieuwe hoogrendementsketel, is een warmtepomp eigenlijk de enige goede optie. Gelukkig kon ik onze nieuwe ketel doorverkopen aan een bekende van ons.” 

warmtepomp subsidie

Van energielabel G naar B

De warmtepomp werd uiteindelijk aangeschaft en geïnstalleerd en Enexis heeft inmiddels de gasaansluiting verwijderd. Hoewel Johan en zijn vrouw al 22 zonnepanelen hadden laten leggen, waren ze nog niet helemaal energieneutraal. Daarom lieten ze nog zestien panelen erbij leggen. Door alle maatregelen is het energielabel van de woning inmiddels van G naar B gegaan. 

PV-energielabel

Was het achteraf gezien de investering waard? “Ga je investeren om te besparen? Dan moet je niet alles doen wat wij hebben gedaan” aldus Johan. “Voor mij is het bedrag niet zo belangrijk, het gaat mij vooral om het effect.

Voor ons was bijdragen aan het milieu en aan ons eigen comfort het belangrijkste. Wij zijn heel tevreden met alle maatregelen die we genomen hebben.” 

WoonWijzerWinkel Limburg 

Is hij ook tevreden over het advies dat hij bij de WoonWijzerWinkel Limburg heeft gekregen? “Ja, het advies klopte. Op een frisse dag is het fijn om even bij te verwarmen met de airco. Het uiteindelijke advies om te isoleren heeft bijgedragen aan het nemen van de juiste maatregelen waardoor we uiteindelijk van het gas af konden.” 

Als hij mensen die nu met verduurzamen aan de slag gaan een advies mag geven, wil hij twee dingen zeggen: isoleren en ventileren.

Het isoleren is volgens hem erg belangrijk geweest, maar voor oudere huizen zoals dat van hemzelf is ventilatie ook van belang. 

adviesgesprek duurzaamheid

Oude huizen worden op een natuurlijke manier geventileerd. Op het moment dat je zo’n huis gaat isoleren, gaat de natuurlijke vorm van ventilatie verloren. “Wij hebben daarom zelf ook nog een ventilatiesysteem laten aanleggen.” 

Verduurzamen met onafhankelijk, deskundig advies op maat

Wil jij net als de familie Linckens ook aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? Met het adviesgesprek van Limburg Verduurzaamt kun je rekenen op onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat! Onze adviseurs helpen je van informatie tot realisatie, zodat jij er zeker van bent dat je snel kunt genieten van de voordelen van verduurzaming!