"Ik wacht niet op de overheid voor duurzame veranderingen"
Timo Schmetz hoorde vorig jaar voor het eerst over ondergrondse wateropvang bij particulieren. Hij was meteen getriggerd en besloot een plan uit te werken voor zijn eigen tuin. Inmiddels kan hij ruim 3.600 liter water opvangen onder zijn grasveldje.
Toen hij in 2021 met zijn gezin de woning in Landgraaf betrok, onderzocht hij meteen hoe hij kon verduurzamen. Enerzijds wil hij zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Anderzijds vindt hij het belangrijk om te kijken hoe hij een fijne leefomgeving kan creëren; ook voor de komende generaties.
Waterklaar
Tijdens de Duurzaamheidsdag van de gemeente Landgraaf vorig jaar hoorde Timo voor het eerst over duurzame maatregelen met betrekking tot waterbeheer. Hij raakte in gesprek met een Waterklaar adviseur van de WoonWijzerWinkel Limburg en kreeg uitleg over het ondergronds opvangen van water. Hierbij wordt hemelwater van het dak via een pijp of goot in de onder de grond aangelegde infiltratievoorziening gebracht. Dit kan een grindkoffer of infiltratiekrat zijn. Het water zakt vervolgens geleidelijk tot het grondwater.
Het idee om regenwater in de tuin op te slaan in plaats van het in het riool te laten verdwijnen, sprak hem direct aan. “Het is onzin om grote hoeveelheden water weg te voeren alsof het afvalwater is.
”Je kunt het niet drinken, maar verder is er niets mis mee. Zeker voor planten in de tuin is het goed water”, zegt Timo.
Van idee naar uitvoering
Online zocht hij naar meer informatie. Hij werkte een plan uit voor ondergrondse opvang van water in zijn eigen tuin. “Onze tuin bleek ideaal voor een wateropslagproject, gezien het hoogteverschil en de ruimte die we hebben. Nadat ik meer informatie had opgezocht over de mogelijkheden, bleek al snel dat onze tuin een grote capaciteit had om water op te slaan.”
Zijn plan legde hij voor aan de Waterklaar adviseur van de WoonWijzerWinkel Limburg. Deze was te spreken over het tot in de puntjes uitgewerkte ontwerp. Daarop diende Timo een subsidieaanvraag in en kon hij beginnen met het plannen van de werkzaamheden.
Wil je meer weten over waterklaar?
Lees hier meer over het afsluiten van je hemelwaterafvoer en het opslaan van water in je tuin.
De uitvoering
Timo heeft de gehele uitvoering zelf gedaan. Hij plaatste drie infiltratiekratten met elk een capaciteit van 1.200 liter. Hij koppelde de regenpijpen af die het dak van het huis, de garage en de overkapping aan het riool verbonden. Deze sloot hij vervolgens aan op de infiltratiekratten.
In de regenpijpen bracht hij een bladvanger aan, die hij gemakkelijk zelf kan legen. Op die manier voorkomt hij dat grote bladeren uiteindelijk in de infiltratiekratten terechtkomen.
Ook plaatste hij een ondergrondse zandvang. Die fungeert als extra filter voor bladeren en modder. Alles wat daarin valt, zinkt omlaag. Alleen het schone water stroomt door naar de infiltratiekratten.
De voordelen
“Het grootste voordeel van dit systeem is dat het water in de tuin blijft. In de zomer is onze tuin koeler. Aangezien het water rustig wegzakt in de grond, houdt het de bodem vochtig. Dat is goed voor de planten”, legt Timo uit. Het systeem is niet alleen gunstig voor de planten, maar voorkomt ook overstromingen tijdens hevige regenbuien.
De aanleg kostte hem ongeveer € 3000, waarvan ongeveer de helft gesubsidieerd is. Timo zegt dat het hele project voor hem vooral een ideaal was. “Financieel voordeel levert dit project me niet op, maar je moet dingen doen omdat je vindt dat het moet. Ik vind dat je niet altijd op de overheid moet wachten om duurzame veranderingen door te voeren. Soms moet je zelf de verantwoordelijkheid nemen en de nodige maatregelen treffen.”
Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat
Het nemen van een duurzaamheidsmaatregel is vaak een moeilijke stap die je weloverwogen wil nemen! Goede betrouwbare informatie en deskundig, onafhankelijk advies is enorm belangrijk om deze stap op de juiste manier te maken.
Met ons adviesgesprek kijkt een deskundig, onafhankelijk adviseur met jou mee naar je situatie en krijg je advies op maat!