‘Ik had niet het idee dat iemand iets wilde verkopen, het was puur informatief’

De familie Aben wil zonnepanelen laten installeren

Is het zinvol om zonnepanelen te laten installeren? En zo ja, hoeveel dan? Met die vragen wendde Harrie Aben zich tot de WoonWijzerWinkel Limburg. ‘Er werd alle tijd genomen om alles rustig door te spreken.’

Harrie Aben woont samen met zijn vrouw in Geleen. De familie Aben kocht het huis in 2000. De afgelopen 24 jaar zijn er al de nodige verduurzamingsmaatregelen getroffen. De pui en een aantal ramen zijn al vervangen en de spouwmuur is geïsoleerd. Ook bracht Harrie op diverse plekken tochtstrips aan.

De familie Aben op adviesgesprek

Een oud-collega van Harrie werkt inmiddels bij de WoonWijzerWinkel Limburg. Via hem hoorde hij over de adviesgesprekken. Omdat Harrie al enige tijd nadacht over het installeren van zonnepanelen maar niet zeker wist of dit in zijn geval verstandig was, maakte hij een afspraak.

“De ontvangst bij de WoonWijzerWinkel Limburg was goed”, blikt hij terug op het adviesgesprek in Kerkrade. “We hebben alles rustig doorgesproken en er werden berekeningen gemaakt om te kijken wat verstandig is. Op basis daarvan heb ik besloten om zonnepanelen aan te schaffen.”

 

adviesgesprek verduurzamen

Green Energy Systems

WoonWijzerWinkel Limburg raadde Harrie enkele leveranciers aan. Hij nam met twee firma’s contact op en koos uiteindelijk voor Green Energy Systems. “Ik had een goed gesprek met de eigenaar en hij reageerde ook heel snel, daarom heb ik voor hem gekozen”, legt Harrie uit.

Green Energy Systems is een eenmansbedrijf en de eigenaar gaf aan het vrij druk te hebben. “Hij was heel correct en liet dat van tevoren weten.

Toen wij later aangaven dat wij wegens omstandigheden toch wat haast kregen, is de eigenaar samen met een collega op een zondag alles komen installeren.”

Besparing

Twaalf zonnepanelen liggen sinds juli 2023 liggen bij Harrie op het dak. Via een applicatie op zijn telefoon houdt hij bij hoeveel energie de panelen opwekken. “In juli en augustus heb ik nog twee mooie maanden gehad. Vorig jaar heb ik nog € 750 verdiend, dus dat is mooi meegenomen.”

De investering voor de panelen en de installatie ervan bedroeg € 7.700. Dat zou hij volgens de berekeningen in vier jaar en twee maanden moeten kunnen terugverdienen. In totaal kan hij jaarlijks 4183 kWh aan energie opwekken. “In al die maanden heb ik nog energie teruggeleverd”, vertelt Harrie, “ook in de winter.”

Natuurlijk was besparen een belangrijke reden voor de aanschaf van zonnepanelen, maar dat was zeker niet de enige reden. “Ik vind verduurzamen in z’n algemeenheid belangrijk”, vertelt Harrie. “Bovendien is dit een groot huis met een grote tuin, we zullen in de toekomst naar een kleinere woning verhuizen. Als we deze woning dan verkopen, denk ik dat zonnepanelen ook een meerwaarde hebben.”

Meer verduurzamen

Voorlopig wonen Harrie en zijn vrouw nog met veel plezier in hun huis in Geleen. Helemaal klaar met verduurzamen is hij daar nog niet. “Ik wil de ramen aan de voorkant nog laten vervangen. Ook wil ik het verlichtingsplan nog eens onder de loep nemen. Het is beter om zoveel mogelijk led-lampjes te gebruiken.”

Hier op de website lees je meer over hoe jij ook met kleine maatregelen energie kunt besparen.

Als hij in de toekomst vragen heeft met betrekking tot verduurzamen, weet hij de weg naar de WoonWijzerWinkel Limburg in elk geval te vinden. “Als ik advies nodig heb ik, ga ik zeker terug.

Ik ga niet op eigen houtje het internet afstruinen, daar vind je zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Via de WoonWijzerWinkel Limburg ben ik aan een leverancier gekomen die integer overkwam en goed werk heeft geleverd.”

Daarnaast vond Harrie het fijn dat hij tijdens het adviesgesprek in de showroom in Kerkrade advies kreeg in begrijpelijke taal. Belangrijk punt voor hem was dat hij niet het idee had dat hij iets moest afnemen. “Als je naar een winkel gaat, probeert iemand je iets te verkopen. Dat gevoel had ik bij de WoonWijzerWinkel niet. Het was puur informatief.”

Verduurzamen met onafhankelijk, deskundig advies op maat

Wil jij net als de familie Aben ook aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? Met het adviesgesprek van Limburg Verduurzaamt kun je rekenen op onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat! Onze adviseurs helpen je van informatie tot realisatie, zodat jij er zeker van bent dat je snel kunt genieten van de voordelen van verduurzaming!