Kleine bespaarders

Betaalbare tips om energie te besparen

Energie besparen en isoleren kost altijd een hoop geld aan investeringen! Is dat wel zo? Nee, gelukkig niet.

Energie besparen kan al met hele kleine maatregelen die niet veel hoeven te kosten. Zoals tocht van koude lucht buiten houden met tochtstrips, is ook al een vorm van betaalbaar isoleren.

Omdat je de warmte beter binnen kan houden, hoef je minder te stoken en verdien je die kleine investering ook heel snel terug. Dat is voor iedereen interessant en haalbaar. 

Onderstaand vind je een overzicht van simpele, energiebesparende en betaalbare tips om energie te besparen, zónder grote investeringen. We geven een goede indicatie van hoeveel je bespaart en hoe snel je zulke kleine maatregelen weer terugverdient.

Wil je nog meer kleine maatregelen leren kennen, kom dan naar onze WoonWijzerWinkel showroom in Kerkrade of bijvoorbeeld het Energie Advies Centrum in Peel en Maas en loop eens binnen. Onze experts staan klaar voor al je vragen. 

Betaalbare tips om energie te beparen:

Radiatorfolie: betaalbaar en snel 

Radiatorfolie is een dunne, reflecterende folie die je op de achterzijde van een radiator of de muur erachter kunt plakken. De folie weerkaatst de warmte die de radiator uitstraalt, zodat deze niet verloren gaat via de koude muur.

Radiatorfolie is een makkelijke en relatief goedkope manier om je kamer warmer te krijgen, zonder dat je de thermostaat hoeft op te draaien.  

Besparing radiatorfolie 

Om aan te geven hoeveel je met radiatorfolie kunt besparen, moeten we een paar punten van tevoren bekijken. Staat de radiator voor een buitenmuur die niet is geïsoleerd, dan levert dit meer op dan dat deze buitenmuur wel van isolatie is voorzien. Staan je radiatoren voor een glazen pui of raam, dan is de winst nog hoger. In onderstaande tabel zijn de besparingen op jaarbasis inzichtelijk gemaakt per vierkante meter radiatorfolie. 

Plek radiator  Besparing (op jaarbasis bij gasprijs € 1,20 per m3) 
Niet geïsoleerde buitenmuur  € 12,-/ m2 
Dubbel glas  € 30,-/ m2 
Enkel glas  € 60,-/ m2 

Heb je niet-geïsoleerde buitenmuren en overweeg je deze direct goed te laten isoleren, dan bespaar je natuurlijk direct veel meer. Klik hier voor meer informatie over isoleren of plan via onderstaande button direct een adviesgesprek in. 

Voor- en nadelen radiatorfolie 

Het voordeel is natuurlijk dat je kamertemperatuur sneller hoger is en er geen warmte verloren gaat. Je thermostaat springt eerder uit en zo bespaar je gas.  

Het aanbrengen van de folie is een relatief eenvoudige klus. Dit kan je snel doen: op maat knippen en aanbrengen met dubbelzijdige tape of met magneten.

Het grootste voordeel is echter dat het goedkoop is in aanschaf (ongeveer € 4 per m2) en dus snel resultaat oplevert.

Een nadeel is misschien dat folie er minder mooi uitziet. Maar als je de folie op de achterkant van de radiator aanbrengt, is deze vanuit de kamer niet of nauwelijks zichtbaar, zonder dat de opbrengst sterk beïnvloed wordt.  

Slimme thermostaat om te helpen besparen 

Een slimme thermostaat is een apparaat dat de verwarming in je huis of pand automatisch aanpast aan je gedrag. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. 

Leren:

Zo’n slimme thermostaat kan zelf leren hoe je je verwarming gebruikt. Zo weet de thermostaat bijvoorbeeld wanneer je thuis bent en wanneer niet. Op basis van deze informatie kan de thermostaat daarom de verwarming automatisch aansturen op de juiste temperatuur. 

Bewegingssensoren:

Steeds meer slimme thermostaten hebben bewegingssensoren. Deze sensoren detecteren of er iemand in een kamer is óf zelfs thuis is. Als er niemand in de kamer is, wordt de verwarming automatisch uitgeschakeld of lager gezet. 

Koppeling met mobiele telefoon:

Bijna elke slimme thermostaat kan worden gekoppeld aan je mobiele telefoon. Zo kun je de thermostaat op afstand bedienen. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, kun je de thermostaat op afstand, online automatisch uitschakelen of alvast aanzetten als je op weg naar huis bent. 

Besparing slimme thermostaat 

Slimme thermostaten kunnen helpen om energie te besparen omdat ze de verwarming alleen aanzetten als het nodig is.

Door goed in te spelen op je dagelijkse routine, kan een intelligente thermostaat tot wel 18% besparing op je gasverbruik opleveren.

 

Een slimme thermostaat kost, afhankelijk van je wensen, tussen de € 200 en € 300. Omdat de besparing heel erg afhankelijk is van je gedrag, is de terugverdientijd voor iedereen anders. 

Voordelen van slimme thermostaten

Energiebesparing

Slimme thermostaten kunnen helpen om energie te besparen, omdat ze de verwarming enkel op vraagmomenten aanzetten. 

Comfort

Slimme thermostaten kunnen helpen om je huis comfortabeler te maken. Zo kun je bijvoorbeeld de verwarming automatisch aan laten slaan voordat je wakker wordt, zodat alles al lekker warm aanvoelt als je dag begint. 

Bedieningsgemak

Slimme thermostaten zijn eenvoudig te bedienen. Je kunt ze vaak met je smartphone of tablet aansturen. 

Ruimteverwarming

Slimme thermostaten kunnen met slimme radiatorkranen of eigen thermostaten elke ruimte een eigen dagelijks verwarmingsprogramma meegeven. Bijvoorbeeld badkamer en studeerkamer apart aansturen van je woonkamer/keuken enzovoorts. 

Nadelen van slimme thermostaten

Kosten

Slimme thermostaten zijn over het algemeen duurder dan gewone thermostaten. 

Technische problemen

Slimme thermostaten kunnen technische problemen hebben. Als er iets misgaat met de thermostaat, kan dit problemen veroorzaken met de verwarming zelf. 

💡TIP

Meer betaalbare tips om energie te besparen? Ben je ook benieuwd naar dingen die je in je gedrag makkelijk kan veranderen, lees dan op deze pagina verder over energie besparen door gedragsverandering. 

Isolerende raamfolie tegen warmteverlies

Warmte gaat meestal verloren via de ramen in huis. Vooral bij enkel glas is dit een groot probleem. Isolerende raamfolie kan helpen om dit warmteverlies te verminderen. Als je raamfolie op enkel glas plakt, geeft dit net zoveel isolatie als gewoon dubbel glas.  

Besparing isolerende raamfolie

Isolerende raamfolie levert dus de meeste besparing op bij enkel glas. In dit geval kan een besparing van € 11 per m² per jaar worden behaald.

Bij gewoon dubbel glas is de besparing nog steeds 3 per m² per jaar, dus zeker de moeite waard. Raamfolie aanbrengen is daarom een hele goede betaalbare tip om energie te besparen. En dat zonder grote verbouwingen, dus ook als je een woning huurt is raamfolie een goede tip!

Voor- en nadelen raamfolie

Voordelen 

 • Goedkoper dan vervangen van glas
 • Goed alternatief, wanneer vervangen niet kan of mag (bv huurhuis of monumentaal pand)

Nadelen 

 • Aanbrengen is een secure en tijdrovende klus
 • Minder rendement dan HR++ glas

Hulp nodig?

Ben je op zoek naar hulp bij het aanbrengen van isolerende raamfolie? Neem dan contact op met de WoonWijzerWinkel Limburg via 0457470051. Hier kun je ook terecht voor advies over het vervangen van beglazing. 

Waterbesparende douchekop 

Gemiddeld douchen we in Nederland 5 keer per week, 9 minuten per keer. Met een verbruik van 10 liter douchewater per minuut, verbruik je  gemiddeld dus 450 liter per week aan douchewater.

Een modern ontworpen waterbesparende douchekop mengt je douchewater met lucht. Hierdoor gebruik je per minuut tot wel 40% minder warm water, tot maximaal 5,7 tot 6 liter per minuut.

Doordat de lucht onder druk wordt toegevoegd, merk je dit verder niet en heb je met zo’n douchekop dus net zo’n lekkere douchebeurt als met een normale douchekop.  

Dubbele besparing  

Minder warm water nodig hebben voor je douchebeurt is dus eigenlijk een dubbele besparing. Én je bespaart op het waterverbruik én je bespaart op het gas wat nodig is om dit water te verwarmen. Die laatste besparing is de grootste besparing in euro’s. In deze tabel kun je zien wat een waterbesparende douchekop op jaarbasis kan opleveren.

Hierbij is uitgegaan van: 

 • 5 keer per week douchen per persoon  
 • 9 minuten per keer 
 • 40% waterbesparing (10 liter per minuut zonder waterbesparende douchekop tegenover 6 liter per minuut mét waterbesparende douchekop van ongeveer € 20) 

Gezinssituatie 

Gas 

Water 

Totaal per jaar 

2 personen 

€ 117,- 

€ 19,- 

€ 136,- 

4 personen 

€ 234,- 

€ 38,- 

€ 272,- 

💡TIP

Je ziet direct: een waterbesparende douchekop kent ongelofelijk snelle terugverdientijden, die zelfs korter dan één maand kunnen zijn. Dit is dus een betaalbare toptip!

Voor-en nadelen waterbesparende douchekop

Voordelen

 • Korte terugverdientijd
 • Makkelijk te installeren

Nadelen

 • Meer druk in de doucheslang  (vervang deze dus meteen mee)

Aadvies nodig over een waterbesparende douchekop of zelfs een complete douche-warmteterugwinning (wtw)? In zo`n wtw-oplossing wordt de warmte van het wegstromende douchewater gebruikt om het koude water alvast voor te verwarmen. Voor nog veel meer warmwaterbespaartips, kom vooral eens langs bij WoonWijzerWinkel Limburg, Roda JC Ring 61 (Unit I), het Energie Advies Centrum te Peel en Maas, of bezoek onze webshop. 

Thermostaatkraan op radiator 

Bij de meeste mensen hangt de thermostaat in de woonkamer. Dat betekent dat de cv-installatie net zo lang warm water in alle radiatoren laat rondgaan totdat de thermostaat in de woonkamer meldt dat de gewenste temperatuur is bereikt.

Een traditionele radiatorknop heeft maar twee standen, namelijk aan of uit. Staat deze aan, dan krijgt de radiator net zolang warm water tot de thermostaat aangeeft dat de ruimte warm genoeg is.  

Er zijn echter ruimtes in huis waar het best wat kouder mag zijn dan je woonkamer. Ruimtes die je weinig gebruikt zoals een slaapkamer, zolder of hal. In de woonkamer wil je bijvoorbeeld een aangename temperatuur van 19 of 20 graden hebben.

Maar op je slaapkamer wil je vooral de kou en het vocht weghouden en hoeft de temperatuur maar 16 graden te zijn; genoeg om er goed te kunnen slapen.

Met een simpele thermostaatknop op je radiator die je daar op 1 of 2 zet, warmt deze radiator een beetje op en hou je zo de echte kou buiten je slaapkamer.  

🤔WIST JE DAT

De getallen op je slimme thermostaatkraan overeen kunnen komen met maximale temperaturen in de betreffende kamer? Zie het plaatje hierboven.

Een slimmere en wat duurdere thermostaatkraan meet ook de temperatuur in die ruimte. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de ruimte tot 17 graden verwarmd mag worden. Daarboven stopt de kraan automatisch de warmwatertoevoer naar de radiator.

 

Ook kun je de tijd instellen, zo kun je de radiator in de badkamer al laten opwarmen, voordat iedereen wakker wordt. Er zijn ook hele slimme thermostaatkranen die je met je smartphone kunt programmeren en voorzien van een dag- en weekprogramma 

Wanneer je aan je radiatoren een thermostaatkraan monteert, heb je dus de mogelijkheid om in alle ruimtes apart de temperatuur in te stellen. Hiermee voorkom je onnodig verwarmen van ruimtes, wat een mooie besparing van je energierekening kan opleveren. 

Besparing 

De terugverdientijd van thermostaatkranen op je radiator is afhankelijk van je verbruik, en van het soort thermostaatknop. Er zijn drie soorten thermostaatkranen:  

 • Traditionele thermostaatkranen hebben een handmatige bediening. Je kunt de temperatuur met een draaiknop instellen. Traditionele thermostaatkranen zijn de goedkoopste optie. Ze kosten ongeveer € 15 tot € 20 per stuk. 
 • Thermostaatkranen met digitale tijdregelaar hebben een digitale bediening. Je kunt de temperatuur en de tijd instellen. Thermostaatkranen met een digitale tijdregelaar zijn iets duurder dan traditionele thermostaatkranen. Ze kosten ongeveer € 25 tot € 35 per stuk. 
 • Slimme thermostaatkranen zijn verbonden met je wifi-netwerk. Je kunt ze bedienen met je smartphone, tablet of centrale slimme thermostaat. Slimme thermostaatkranen zijn de duurste in optie. Ze kosten ongeveer € 50 tot € 75 per stuk. 

Ben je zelf niet zo handig, dan komen hier kosten voor een monteur bij. In dat geval is de terugverdientijd natuurlijk ook langer. Gemiddeld heb je de kosten terugverdiend in 2 á 3 jaar. Plaats liever geen (slimme) thermostaatkranen in je woonkamer. Hier zorgt de thermostaat zelf al voor de juiste temperatuur. 

Voordelen van een thermostaatkraan op je radiatoren

Energiebesparing:

Het grootste voordeel van thermostaatkranen gekoppeld aan je radiatoren, is dat je ruimtes niet onnodig verwarmt. Hierdoor bespaar je op je energierekening.

Comfort:

In sommige ruimtes is het simpelweg niet prettig als het er te warm is. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer.

Nadelen van een thermostaatkraan op je radiatoren

Installeren:

Standaard zitten er meestal geen thermostaatkranen op je radiatoren. Deze moet je dus installeren, of laten installeren. Dat is geen hele tijdrovende klus, dus ook die kosten zijn redelijk laag.  

Waterzijdig inregelen van radiatoren om warmte te verdelen

Heb jij ruimtes in je huis waarvan de radiatoren niet warm worden terwijl andere radiatoren wel echt goed warm zijn? Dan betekent dit waarschijnlijk dat de warmteverdeling tussen de radiatoren niet goed is.  

Het is dan aan te raden je cvinstallatie waterzijdig in te laten regelen. Door waterzijdig in te regelen zorg je ervoor dat door alle radiatoren in je huis precies de hoeveelheid warm water stroomt die nodig is om die ruimte te verwarmen.

De afgifte van het warme water wordt dan efficiënt verdeeld over alle radiatoren. Dit heet ook wel cv-optimalisatie en kun je het beste door een erkend installateur laten uitvoeren. 

Mocht je geen erkend installateur vinden, dan kunnen onze installatiecoaches dit ook voor jou verzorgen. Bel met ons of kom naar  WoonWijzerWinkel Limburg. 

💡TIP

Door waterzijdig inregelen voorkom je het oververwarmen van ruimtes, terwijl andere ruimtes niet warm worden. Met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je al gauw tussen de 5% en de 15% op je energieverbruik. 

Voordelen van waterzijdig inregelen van je verwarmingsinstallatie:

Besparing

Door een goed ingeregelde verwarmingsinstallatie verwarm je ruimtes niet onnodig. Hierdoor bespaar je op je stookkosten.

Comfort

Met een goed ingeregelde verwarmingsinstallatie zorg je ervoor dat elke ruimte de juiste temperatuur heeft. Hierdoor heb je het lekker warm in de ruimtes waar je dat nodig hebt.

Nadelen van waterzijdig inregelen van je verwarmingsinstallatie:

Installatie (kosten)

Om je installatie zelf in te regelen heb je een speciale thermografische meter nodig (verkrijgbaar bij de bouwmarkt) Dit vereist wel enige handigheid dus dat kan niet iedereen zelf. Je kunt ervoor kiezen dit te laten doen door een cvinstallateur of onze installatiecoaches.  

Radiatorboosters  

Ben je net overgestapt naar een warmtepomp, of heb je een radiator in huis die de ruimte nét niet lekker verwarmt, dan is een radiatorbooster of radiatorventilator de oplossing.

Voel je er niets voor om al je radiatoren te vervangen, dan kun je voor een radiatorbooster kiezen.

Een warmtepomp werkt namelijk op een lagere temperatuur (30-40 graden) dan de reguliere verwarming via je cv op gas.

Niet alle radiatoren kunnen bij deze lage temperatuur voldoende verwarmingsvermogen leveren.

Voel je er niets voor om al je radiatoren te vervangen, dan kun je voor een radiatorbooster kiezen.

Een radiatorbooster is eigenlijk een apparaat, waarin kleine ventilatoren zitten. Deze bevestig je op of onder de radiator. Hierdoor geeft je radiator sneller warmte af aan de ruimte, omdat warme lucht nu harder je ruimte in wordt geblazen.

Zo kan een radiator een ruimte beter verwarmen, terwijl er minder warm water (energie) doorheen stroomt. Ook als je geen warmtepomp hebt, kun je met radiatorboosters de temperatuur in die ruimte sneller aangenamer krijgen.

Je thermostaat bereikt eerder de gewenste temperatuur, waardoor je minder stookt en daarmee dus bespaart. En je voelt de warmte eerder, dus ook het comfort in je kamer wordt verhoogd.  

Afhankelijk van de instellingen van je huidige cvinstallatie kun je met radiatorboosters tot 15% besparen op je verwarmingskosten.

Je kunt dus met radiatorboosters wel tot 15% besparen op je verwarmingskosten! Hoeveel je echt bespaart is helemaal afhankelijk van de ruimte en de temperatuur die voor jou lekker voelt.

Omdat een radiatorbooster weinig kost heb je die kosten heel snel terugverdiend. Plaats één booster (drie ventilatoren in één kleine unit) per 1,2 meter radiatorbreedte. 

Voor- en nadelen radiatorboosters

Voordelen

 • Meer warmteafgifte met dezelfde stookkosten
 • Goed alternatief, wanneer vervangen niet kan of mag (monumentale panden)

Nadelen

 • Niet iedereen vindt ze mooi, maar je ziet ze nauwelijks zitten 
 • Stroomvoorziening bij de radiatoren is noodzakelijk

Isolatie van verwarmingsbuizen 

Je verwarmingssysteem verliest een deel van zijn warmte via de verwarmingsbuizen. Wanneer de buizen door ruimtes lopen die je toch al wilde verwarmen is dat natuurlijk niet erg. Een deel van de buizen loopt echter ook door ruimtes die je niet wilt verwarmen. Denk hierbij aan de zolder, de kelder, de kruipruimte en de installatieruimte.

Voor deze ruimtes is het slim om je verwarmingsbuizen te isoleren, zodat de buizen daar geen warmte kwijtraken. Als het water in de buizen daar al wat afkoelt, doet het er namelijk langer over om een ruimte, zoals je woonkamer, warm te krijgen.  

Per meter verwarmingsbuis die je isoleert, kun je wel 3 m3 gas per jaar besparen. Dit terwijl de isolatie zelf minder dan € 2 per meter kost.

Een perfecte betaalbare tip om energie te besparen dus, want dit is een kleine investering die je binnen een jaar terugverdient. 

Voordelen

 • Makkelijk zelf aan te brengen
 • Goedkoop in aanschaf

Nadelen

 • Het kost even tijd om alle leidingen na te lopen

Deuren met borstels en kierdichting 

Meestal zijn buitendeuren vrij slecht geïsoleerd. Grote kans dus dat er via je voor- of achterdeur veel warmte verdwijnt en kou binnenkomt.

Dit kun je tegengaan door kieren tussen kozijn en de muur op te zoeken en te dichten met bijvoorbeeld kit of cement. Aan de onderzijde kan extra geïsoleerd worden door gebruik te maken van borstelstrips.

Ook de brievenbus is een groot warmtelek. Een brievenbus met tochtafsluiter is dus een slimme keuze. 

💡TIP

Isoleer alleen de buitendeuren en de deuren naar onverwarmde ruimtes. Kieren onder de overige binnendeuren zorgen voor de nodige ventilatie en kun je dus beter niet afdichten.  Wel kan het interessant zijn binnendeuren te voorzien van deurdrangers, want door deuren die lang open blijven staan gaat ook veel warmte verloren. 

Besparing

Door de tochtgaten te dichten kun je tot wel 6% op je gasverbruik besparen.

Doordat de materialen die je daarvoor kunt gebruiken relatief goedkoop zijn, heb je de investeringen vaak al in hetzelfde jaar terugverdiend 

Voor- en nadelen deurborstels en kierdichting

Voordelen

 • Makkelijk zelf aan te brengen
 • Goedkoop in aanschaf
 • Tot wel 6% besparing

Nadelen

 • Het kost even tijd om je hele huis op tocht te controleren

Tochtstrips plaatsen 

Als er naden en kieren in je huis zijn gaat er warme lucht verloren. Dat is zonde want je moet dan meer stoken om het huis warm te houden. Gelukkig kun je de meeste naden en kieren zelf dichten met goedkope materialen.

Plaatsen waar vaak naden en kieren zitten, zijn: 

 • Bij ramen en deuren die open kunnen 
 • Tussen kozijnen en muur 
 • Bij gaten in vloer of muren, waar leidingen door lopen 
 • Tussen gipsplaten 
 • Bij buitendeur en brievenbus 
 • In de meterkast aan de onderzijde 
 • Rondom het kruipluik 
 • Waar de vloer op de begane grond aansluit op de buitenmuren 
 • Tussen dakplaten, in de nok en in de aansluiting van het dak

  Op deze plekken kun je op verschillende manieren de openingen dichten. Een van de makkelijkste manieren is door dit met tochtstrips op te lossen. Tochtstrips kun je kopen met verschillende profielen voor verschillende toepassingen.

  Laat je goed voorlichten of kom naar de WoonWijzerWinkel Limburg om hiervoor de juiste tochtstrip te kiezen. HIer kunnen we je nog veel meer betaalbare tips geven om energie te beparen, gericht op jouw persoonlijke situatie. 

  Besparing

  Wanneer je alle naden en kieren afdicht, kun je in een gemiddelde hoekwoning zo’n 70 m³ gas per jaar besparen.

  Daarbij voelt een woning, waar het niet tocht, minder koud en veel comfortabeler aan.

  Hierdoor zul je eerder geneigd zijn de verwarming een graadje lager te zetten, wat nog een extra besparing op je stookkosten zal opleveren. 

  Voor- en nadelen tochtstrips

  Voordelen

  • Besparing op energiekosten
  • Meer comfort

  Nadelen

  • Tochtstrips zitten vaak op zichtbare plekken 
  • Je hebt snel een te dikke of te dunne tochtstrip te pakken (Let op mm dikte!)

  Deurdrangers

  Als de deuren in je huis of pand onnodig open blijven staan, zorgt dat voor tocht en warmteverlies. Dit warmteverlies kan groot zijn, zeker wanneer het een buitendeur betreft of een deur richting een onverwarmde ruimte.

  Uiteraard kun je zelf goed op je gedrag letten en ook de mensen om je heen daarvan bewust maken. Kijk hier voor meer dingen die je in je gedrag kunt aanpassen om energie te besparen.

   

  Lukt dit niet, dan zijn deurdrangers een goede oplossing. Een deurdranger, of deurveer, zorgt ervoor dat je deur automatisch sluit als je hem loslaat.  

  Besparing 

  Hou je alle binnendeuren dicht en verwarm je alleen de ruimtes die je gebruikt, dan kun je tot wel 15 m³ gas per deur per jaar besparen. Een deurdranger voor binnendeuren koop je al voor € 5,- per stuk. Dat is een investering die je binnen heel korte termijn terugverdient. 

  Voordelen

  • Fikse energiebesparing
  • Verbeterde brandveiligheid
  • Minder geluidsoverlast

  Nadelen

  • Deur met dranger opent zwaarder
  • Niet elke dranger past of is geschikt voor elke deur

  Wil je zeker weten dat je het juiste materiaal aanschaft, loop dan even binnen bij de WoonWijzerWinkel Limburg, wij kunnen je makkelijk verder helpen. 

  Snel besparen met ledlampen  

  Van alle elektrische apparatuur staan gloei- en halogeenlampen in de top 3 van grootste energieverbruikers. Het is dus aan te raden zo snel mogelijk over te schakelen op ledverlichting. Hoewel het misschien niet milieubewust voelt om nog werkende lampen in te ruilen voor nieuwe, is dit het juist wel. 

  Besparing

  Ledlampen verbruiken 85% minder stroom dan gloeilampen. Omdat een ledlamp gemiddeld 15x langer meegaat dan een gloeilamp, zijn ze omgerekend in aanschaf ook goedkoper.

  Zo snel mogelijk vervangen is dus ons welgemeende advies.

  💡TIP

  Wist je dat een traditioneel halogeenlampje van 50 Watt dat elke dag brandt, per jaar 438 kWh verbruikt?

  Ons ezelsbruggetje is afgerond het vermogen (50 Watt) x 10 = het verbruik in kWh is per jaar. Dus afgerond 500 kWh per jaar. Dat is dus opgeteld voor een paar van deze halogeenlampjes in huis, gigantisch. Ook al branden ze bijvoorbeeld maareen klein gedeelte van de dag. 

  In sommige gemeentes lopen acties waarbij je wel vijf ledlampen gratis krijgt als je je oude lampen meteen omwisselt voor deze nieuwe, energiezuinige lampen.

  Kijk op je eigen gemeentewebsite voor lopende acties. Of selecteer rechtsboven op deze pagina in het keuzemenu jouw gemeente om alle lopende acties en subsidies te vinden.

  Voordelen van ledverlichting:

  Besparing

  Omdat ledlampen zowel in aanschaf als in stroomverbruik voordeliger zijn dan gloeilampen, is er eigenlijk geen sprake van investering, alleen van besparing.

  Variatie

  Waar vroeger ledlampen bijna alleen in de helder witte kleur verkrijgbaar waren, is er inmiddels heel veel variatie te vinden.

  Makkelijk verwisselen

  Omdat de ledlampen in dezelfde fitting passen als een gloeilamp, kun je deze vervangen zonder het hebben van enige technische kennis. 

  Nadelen van ledverlichting:

  Dimmers vervangen

  Wanneer je ledlampen wil dimmen, heb je vaak nieuwe dimmers nodig. Laat je goed adviseren op de bouwmarkt of door onze experts, welke dimmers je nodig hebt om led op de juiste manier te kunnen dimmen. 

  Slimme stopcontacten of energieverbruiksmanagers tegen sluipverbruik 

  Sommige elektrische apparaten verbruiken zelfs energie als ze op stand-by staan. Dit noemen we sluipverbruik. In een gemiddeld huishouden gaat daar zo’n 450 kWh per jaar aan op.

  Door middel van een slim stopcontact of een slimme stekkerdoos kun je sluipverbruik tegengaan. Je kunt dan met een timer of via een app alle apparaten in dit stopcontact tegelijkertijd uitschakelen. 

  Apparaten die veel sluipverbruik veroorzaken zijn: 

  • Computer samen met modem en router 
  • Printer  
  • Televisie met bijbehorende apparatuur 
  • Elektrische boiler 
  • Game console 
  • Wasmachine met digitaal scherm 
  • Oven en magnetron met digitaal scherm 
  • Ingeplugde telefoonopladers 
  • Koffieapparaat met schermpje 

  Energieverbruiksmanagers sturen (intelligent) je gedrag 

  Energieverbruiksmanagers die real time je energieverbruik tonen, worden gekoppeld aan je slimme meter via de zogenaamde P1-poort die elke willekeurige slimme meter heeft.

  Energieverbruiksmanagers zijn kleine apparaatjes die de verbruiksdata elke paar seconden uit je slimme meter uitlezen en opslaan. Ze tonen je gasverbruik, elektriciteitsverbruik en teruglevering van stroom aan het net.

  Je kunt je energieverbruik zien via een app op je mobiele telefoon of computer. Sommige modellen hebben een apart display dat je zichtbaar voor je gehele huishouden ergens kunt plaatsen.

  Als je een apparaat aan- of uitschakelt, zie je direct het stroomverbruik veranderen. Zet je de thermostaat hoger, zie je direct dagelijks je gasverbruik toenemen.  Je kunt zelfs op die manier je waterverbruik in de gaten houden.

  Sommige modellen kunnen met tussenstekkers het energieverbruik en sluipverbruik van één apparaat meten, of de stroomproductie van je zonnepanelen. 

  Besparingen met slimme stopcontacten en energieverbruiksmanagers 

  Een gemiddeld huishouden heeft een sluipverbruik van 450 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer € 180. Een slim stopcontact kun je aanschaffen voor ongeveer € 20.

  Misschien is het in jouw situatie mogelijk meer dan 1 sluipverbruiker op een slim stopcontact aan te sluiten. Denk er ook over of je het apparaat wel volledig wil of kan uitschakelen.  

  💡TIP

  Kom naar de WoonWijzerWinkel Limburg en vraag een demonstratie van diverse intelligente energieverbruiksmanagers. Voor minder dan € 50 weet je precies wat op elk tijdstip de energievraag van jouw huishouden is en waarom. Met deze kennis en grafisch inzicht, bespaar je snel 15% op je energierekening. 

  Voor- en nadelen energieverbruiksmanagers

  Voordelen

  • Relatief kleine investering
  • Eenmalig instellen, daarna structureel besparen

  Nadelen 

  • Niet alle apparatuur wil je volledig uitschakelen, denk bijvoorbeeld aan modem of router

  Controleren van energielabels 

  Veel huishoudelijke apparaten hebben een energielabel. Hiermee wordt weergegeven hoe energiezuinig je apparaat is. Over het algemeen kun je zeggen: hoe ouder het apparaat, hoe slechter het energielabel.  

  Let in elk geval bij aanschaf van een nieuw apparaat op het energielabel. Een duurder apparaat kan, door een laag energieverbruik, toch de betere keuze zijn. En daarmee kun je op de lange termijn dus goedkoper uit zijn.

  Heb je een erg oud apparaat in huis, dan kan het slim zijn dit te vervangen door een nieuw en energiezuiniger exemplaar, zelfs als het apparaat nog werkt.

  Dit levert een goede besparing op bij bijvoorbeeld een koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine of droger. 

  💡TIP

  Onze vuistregel is: heb je een apparaat dat ouder is dan 6 jaar dan loont het zich om dit apparaat te vervangen door een nieuwe met minimaal label D. Bij koel- of vriesapparaten is label E zelfs al voldoende om toch al flink te kunnen besparen.  

  Besparing 

  De besparing door het vervangen van apparatuur hangt af van het soort apparaat en de leeftijd. Het is dus handig om eerst inzicht te krijgen in het verbruik van je oude apparatuur. Dit kun je doen door gebruik te maken van een slimme stekker.

  Gemiddeld gezien bespaar je zomaar 240 kWh per jaar, als je je oude apparaat – ouder dan zes jaar – vervangt door een nieuwe.

  Ben je van plan een apparaat te vervangen, neem dan het energielabel mee in je keuze. In onderstaand voorbeeld zie je dat een apparaat dat € 300 duurder in aanschaf is, toch de betere keuze blijkt te zijn op de lange termijn. 

  In bovenstaand voorbeeld is de warmtepompdroger € 300 duurder in aanschaf dan de condensdroger. Per droogbeurt is de warmtepompdroger echter € 1,27 goedkoper.

  Staat je droger 5 keer per week aan, dan verdien je deze extra kosten in aanschaf al binnen een jaar terug. Alle jaren dat de droger verder nog werkt, bespaar je dus zo’n € 300 per jaar op je energieverbruik.  

  Voordelen

  • Besparing tot wel 15% 

  Nadelen 

  • Inzicht in verbruik krijgen kost wat tijd

  Een schakelaar op de pomp van je vloerverwarming 

  Heb je vloerverwarming in je huis of pand, dan is de kans groot dat de pomp van dit systeem constant draait. Deze pompen verbruiken al snel 50 Watt per dag. Als je ze dus een jaar lang elke dag gebruikt is dat bijna 500 kWh per jaar.

  Dit is niet alleen zonde van overmatig elektriciteitsverbruik, maar ook gaat er door het constant rondpompen van het water onnodig veel warmte verloren.

  Een vloerverwarmingspompschakelaar zorgt ervoor dat de pomp alleen aangaat als er daadwerkelijk een warmtevraag is. Hij staat dus in de zomer bijvoorbeeld standaard uit.

  Uiteraard zit op elke pompschakelaar een automatisch inschakelprogramma.

  Dat zorgt ervoor dat een pomp niet vast komt te zitten, omdat die lange tijd in bijvoorbeeld de zomerperiode wordt uitgeschakeld. 

  Met een vloerverwarmingspompschakelaar kun je tussen 75 m3 en 150 m3 gas per jaar besparen. Dat is een besparing tussen de € 100 tot € 200.

  Daarnaast kan het een besparing tot wel € 160 op je energierekening opleveren. Zo’n schakelaar kan tussen de

  € 40 en € 125 kosten, maar dat heb je dus binnen een jaar terugverdiend.  

  Voor- en nadelen schakelaar voor pomp vloerverwarming

  Voordelen

  • Besparing op energieverbruik
  • Besparing op gasverbruik

  Nadelen

  • Momenteel zijn er nog geen echte nadelen bekend