Gedrag

Energie besparen door je gedrag aan te passen

Besparen op je energierekening, dat kan toch alleen met een hele dikke portemonnee?

Nee hoor, gelukkig kun je ook al heel veel doen aan kostenbesparing én CO2-reductie, zonder dat je hierin veel hoeft te investeren.

Sterker nog, er is al heel veel winst te behalen door wat instellingen aan je apparaten te veranderen. Of door je gedrag aan te passen en dan hebben we het over patronen, dus jezelf een andere leefstijl aanmeten. Dus hoe kun je makkelijk energie besparen in je huis door de gedrag te veranderen? Nou zo: 

Onderstaand hebben we 36 makkelijke tips op een rijtje gezet. Hiermee kun je zonder kosten te maken toch op je energiegebruik besparen. Zo kun je zo maar 15% besparen op je totale energierekening voor gas en elektriciteit. Dat is behoorlijk toch?  

Als klap op de vuurpijl hebben we ook nog een leuke WoonWijzerWinkel Limburg leaflet die je hier kunt downloaden met de 21 belangrijkste bespaartips in totaliteit!

36 tips om energie te besparen in je huis door je gedrag te veranderen:

Energie besparen op verwarmen

1. Verwarming uit, trui aan

Je verwarming helemaal uitschakelen is geen goed idee. Je hebt altijd een bepaalde warmte (ga uit van 16 graden) in je huis nodig om schimmelvorming tegen te gaan en om te voorkomen dat leidingen bevriezen bij vorst.

Maar zet je de thermostaat eens 1 graad lager, dan kun je al direct rond de 6% energie besparen. Uiteraard hoef je geen kou te lijden, maar je komt al eemn heel eind door met een paar schapenwollen sloffen in plaats van op blote voeten te lopen en een trui in plaats van T-shirt aan te trekken 

2. Eco-stand voor tapwater van je cv-ketel

De meeste cv-ketels hebben een eco-stand voor tapwater.

In de normale stand houdt de ketel constant een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur. Als je een boiler hebt of je levert tapwater met een onnodig hoge temperatuur, zorgt dat voor een behoorlijk wat meer gasverbruik.

In de eco-stand verwarmt de ketel pas bij een warmwatervraag. Dit kost wat extra water (water moet immers wat langer uit de kraan stromen, voordat het warm wordt), maar dat weegt direct op tegen de flink verlaagde energiekosten voor tapwater.

3. Zet de temperatuur van je cv-ketel lager

Je kunt de temperatuur van de cv-ketel ook lager zetten. Standaard staat deze meestal op 80 graden. Verlaag deze naar 60 graden of 50 graden, dan warmt je huis in de meeste gevallen ook prima op. Dit geldt zeker als je huis voldoende geisoleerd is en je verwarming voldoende vermogen heeft. Hiermee bespaar je flink op je stookkosten.  

4. Ontluchten

Wanneer er lucht in de leidingen van je cvinstallatie zit, dan stroomt het water moeilijker of zelfs niet naar je radiatoren toe. Hierdoor moet de verwarming harder werken om warm te worden, waardoor je gasverbruik stijgt.

Door je ketel en radiatoren te ontluchten kun je dit voorkomen. Hiermee bespaar je op je energierekening én het levert extra comfort op omdat het nu wel lekker warm wordt.

Worden de radiatoren na het ontluchten nog steeds niet warm? Dan is waterzijdig inregelen van de cvinstallatie misschien een oplossing.

Hiervoor kun je het beste een installateur of onderhoudsfirma bellen, of vraag bij de WoonWijzerWinkel naar onze installatieteams 

5. Laat je woning niet te veel afkoelen

Heb je een slecht geïsoleerd huis of pand, laat dit dan niet te veel afkoelen. Hou een minimale temperatuur van 16 graden aan (’s nachts of als je een weekend weg bent).

De besparing weegt namelijk niet op tegen de energie die het kost om je woning weer op temperatuur te krijgen.

Dat geldt zeker ook voor vloerverwarming. Als de vloer te veel afkoelt, duurt het lang voordat de temperatuur weer comfortabel is. Daarbij loop je bij een te lage temperatuur kans op schimmelvorming en dat wil je niet.

6. Verwarm slim

Het is zonde om je hele huis te verwarmen, terwijl je maar een paar ruimtes in gebruik hebt.

Door je binnendeuren dicht te houden deel je je huis of pand als het ware op in compartimenten. Hierdoor kun je veel efficiënter omgaan met je verwarming.

Vaak kan de temperatuur in bijvoorbeeld een slaapkamer, zolder of gang, veel lager gehouden worden dan in een werkkamer of woonkamer.

Door je woning in compartimenten te verdelen voorkom je onnodig warmteverlies

💡TIP

Deurdrangers zorgen ervoor dat je binnendeuren vanzelf dicht gaan en kunnen zo helpen je huis effectief in compartimenten te verdelen. 

7. Profiteer van de zon

Laat zonlicht juist binnen of hou het juist buiten. Wanneer je de gordijnen opendoet als de zon schijnt, verwarmt de zon je huis. Laat dus zo veel mogelijk zonlicht binnen wanneer je je huis wil verwarmen en hou zo veel mogelijk zonlicht buiten, wanneer het binnen al warm is.  

Hou er ook rekening mee dat gesloten gordijnen ook tocht tegenhouden, net als dat je enkel glas vervangt door dubbel glas of voorziet van folie. Dit geeft extra isolatie voor als het buiten steenkoud is. Dit geldt overigens ook voor rolluiken. 

Energie besparen op douchen of wassen

8. Kort(er) douchen in plaats van een bad nemen

Kun je besparen op warm water dan bespaar je in principe dubbel. Je bespaart immers op de kosten van het water én op de kosten van het verwarmen ervan.

Elke minuut die je korter doucht, of elke keer dat je doucht in plaats van een bad neemt, bespaar je dus dubbel. Een douchetimer, of een zandloper kan jou en je huisgenoten helpen hier consequenter in te worden. 

9. Douche minder warm

Je kan ook simpelweg besparen door naast korter ook minder warm te douchen. Dat scheelt een hoop gas én is nog beter voor je huid. Denk in het kader van besparen bij het douchen ook eens aan een waterbesparende douchekop.

10. Natscheren

Laat bij ‘natscheren’ niet minutenlang warm water uit de kraan stromen, maar laat het benodigde water voor je scheerbeurt in de wasbak staan. Dat is een makkelijke tip om energie te besparen in je huis door je gedrag te veranderen!

Energie besparen met koelen en vriezen

11. De juiste plek

Een koelkast of vriezer die op een warme plek staat moet hard werken om te koelen en gebruikt daarom veel energie. Zorg dus dat een vriezer of koelkast in een niet te warme ruimte staat en zet deze ook een klein stukje van de muur af. Hierdoor koelt het apparaat beter en dus zuiniger.

Overigens zijn nieuwe koelkasten en vriezers véél zuiniger dan oude modellen. Let wel weer op dat veel modellen vriezers en koelkasten alleen correct werken bij temperaturen van meer dan 12 graden. Dus dan is dat ongekoelde schuurtje geen goed idee om je voedsel ‘even’ te bewaren.

Kijk dus goed naar de specificaties van het witgoed dat je opnieuw aanschaft. 

12. Waterpas zetten en deuren controleren

Controleer of je koelkast of vriezer waterpas staat.

Het kan namelijk zijn dat de deur daarom of voor een andere reden niet goed sluit als het apparaat scheef staat, want in dat geval kost koelen veel meer energie. 

13. Eten laten afkoelen

Wil je eten bewaren, laat het dan eerst afkoelen, voordat je het in de koelkast zet. Een koelkast of vriezer moet hard werken, wanneer je eten nog warm van temperatuur in de koelkast zet. Dat kost een hoop energie. 

14. Gebruik de kou van bevroren producten

Haal je iets uit de vriezer om te laten ontdooien? Leg het dan in je koelkast. Op die manier werkt het als koelelement, zodat je koelkast het makkelijk heeft, terwijl het product tóch ontdooit. Dat scheelt stroom.

15. Hou je koelkast en vriezer schoon

Reinig je koelkast en vriezer goed, dat scheelt een hoop energie.

Door met name de achterkant, dus de koelribben, goed schoon te houden zorg je ervoor dat je apparaat makkelijker kan koelen.

Houd daarnaast ook de sluitrubbers goed schoon. Als die vies of stuk zijn sluit de deur minder goed, waardoor veel warmte verloren gaat.

Een sopje van water en een scheut witte azijn is een duurzaam middel om mee schoon te maken. Bovendien neutraliseert het alle etensgeuren in de koelkast.

16. Goed instellen 

Stel je koelkast of vriezer niet onnodig op een te koude temperatuur in. Volgens het Voedingscentrum is een temperatuur van 4 graden Celsius ideaal om producten te bewaren.

Bij een vriezer ligt deze temperatuur tegenwoordig zelfs op –15 graden in plaats van –18 graden Celsius, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Je eten bederft niet sneller en is gezondheidtechnisch nog steeds veilig. Instellen van je apparaat op een lagere temperatuur dan dat, kost dus onnodig veel extra energie. 

17. Zorg voor een volle koelkast

Een volle koelkast (en vriezer) koelt sneller af en blijft makkelijker op temperatuur.

Dit komt omdat lucht in de koelkast sneller opwarmt dan de producten zelf.

Het is dus aan te raden om je koelkast op te vullen met bijvoorbeeld flessen water.  Altijd handig om lekker koel water voorhanden te hebben. En tegelijkertijd bespaar je energie in je huis door je gedrag makkelijke te veranderen. 

18. Sluit direct de koelkastdeur 

Zorg ervoor dat je de deur van de koelkast en vriezer zo kort mogelijk open laat staan. Telkens wanneer een deur opengaat verliest de apparatuur kou en dus energie.

Energie besparen met afwassen

19. Zet je afwasmachine op de eco-stand

Heeft je vaatwasser een ecostand dan is het handig deze ook te gebruiken. Op die manier verbruikt je apparaat minder stroom en water.

Je vaat komt op deze stand net zo goed brandschoon uit de machine.

Dit programma duurt vaak wat langer dan het reguliere programma, maar bespaart wel tot 40% op je stroomverbruik.

20. Ruim je vaatwasser goed in

Laat je vaatwasser bij voorkeur alleen lopen als deze helemaal vol is. Heeft je apparaat een programma voor halve belading, gebruik dit dan ook. als je topch een keer een halve lading moet draaien.

Door efficiënt gebruik te maken van je vaatwasser, kun je flink besparen op je energiekosten.

21. Plan het gebruik van je vaatwasser (dynamische tip!)

Heb je piek- en daltarief, dan kun je besparen op je stroomkosten door je vaatwasser `s nachts te laten draaien. Als je een vaatwasser met timerfunctie hebt, kun je dit heel simpel instellen. Duurzamer is dit misschien niet, maar het scheelt wel in de kosten. Dat kun je zelf het beste tegen elkaar afwegen. 

Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt, kun je precies zien wat je actuele energieprijs is. Op die manier kun je dus ook (onder andere) je vaatwasser laten draaien tegen het meest voordelige tarief. 

💡TIP

Modern witgoed (o.a. Samsung) heeft zelfs apps waarmee je op afstand apparatuur kunt aanzetten, wanneer dat voor jou het meest voordelig is. 

22. Afwassen met de hand

De meest voordelige manier van afwassen blijft nog altijd met de hand. Heb je dus de mogelijkheid, neem dan dat moment, eventueel met mensen die met je mee-eten.

Dit kan rustgevend werken en geeft de mogelijkheid voor leuke gesprekken terwijl je geld en energie bespaart! 

Energie besparen met koken

23. Een afkoelende oven verwarmt je huis

Na gebruik moeten ovens een tijdje afkoelen. Vaak wordt dit apparaat actief afgekoeld door middel van een ventilator of warmteafzuiging.

Laat je de oven openstaan tijdens het afkoelen dan help je de oven een handje. Bovendien verwarm je daarmee je huis en bespaar je op energiekosten.

Je keuken wordt lekker wat warmer en aangenamer. En omdat de ventilator niet hoeft te draaien om af te koelen, ben je dubbel goed bezig! 

24. Zet de afzuigkap uit

Naast etensgeuren, zuigt een afzuigkap ook warmte weg uit je woning. Daarbij verbruikt een afzuigkap natuurlijk ook stroom. Ben je dus klaar met koken, dan is het slim om zo snel mogelijk de afzuigkap uit te zetten. 

25. Gebruik de juiste pannen

Gebruik altijd een pan met de juiste afmetingen. Wanneer je iets wokt of aanbraadt in een te grote pan, verwarm je onnodig.

Ditzelfde geldt voor koken in water. Neem de juiste hoeveelheid water om je aardappels, rijst of pasta te koken en spaar daarmee op je energieverbruik.

26. Zet het fornuis of de kookplaat eerder uit

Je fornuis of kookplaat blijft nog vrij lang heet. Het scheelt veel gas en/of stroom, als je je maaltijd door laat pruttelen op de restwarmte.

27. Gebruik een waterkoker

Giet kokend water uit de waterkoker in je pan in plaats van koud water uit de kraan. Dit is een snellere en goedkopere manier dan het water volledig te verwarmen op gas.

Energie besparen met wassen en drogen

28. Was drogen in je droger? Centrifugeer dan eerst goed.

De meeste energie bespaar je natuurlijk door de was op te hangen in plaats van in de droger te doen. Kies je er toch voor om de droger te gebruiken, zorg dan dat je de was in de wasmachine goed centrifugeert.

Centrifugeren in de wasmachine kost natuurlijk ook stroom, maar dit weegt niet op tegen de energie die een droger gebruikt.

29. Was op het ecoprogramma

Ook een wasmachine heeft vaak een ecoprogramma. Net zoals bij de vaatwasser kan het zijn dat dit programma wat langer duurt dan het reguliere programma.

Wel bespaar je met dit programma zowel op water als op energie.

30. Was alleen met volle wasmachine

Net zoals bij de vaatwasser werkt je wasmachine het meest efficiënt als deze vol is.

Hoewel nieuwere apparatuur hun verbruik vaak aanpassen aan de belading, is een volle machine was draaien altijd efficiënter dan twee halve machines was.

Let wel op! Te vol laden kan ervoor zorgen dat de was niet schoon wordt. Een was opnieuw draaien, omdat deze niet schoon is, is natuurlijk nóg minder efficiënt. 

💡TIP

Handige tip: vervang je wasverzachter door een flinke scheut witte azijn. Dat houdt de kleuren goed, je witte was wit en het neutraliseert onaangename geuren. Je was wordt toch wel lekker zacht omdat azijn de kalk in het water oplost. Bovendien ontkalkt het ook op natuurlijk wijze je wasmachine waardoor deze langer mee gaat.

31. Was op lagere temperatuur

Wassen op hoge temperatuur is lang niet altijd nodig. Wasgoed wordt vaak op lagere temperatuur ook goed schoon.

Probeer dus eens op 30 graden te wassen als je gewend bent om op 40 graden te wassen. Of probeer 40 graden waar je voorheen op 60 graden waste. Je zult zien dat je was even schoon wordt

32. Was en droog tijdens laag stroomtarief (dynamische tip)

Heeft je wasmachine of droger een timer of app, stel deze dan zo in dat deze een wasprogramma draait op momenten dat de stroomprijs het laagst is, tijdens het daltarief bijvoorbeeld. Heb je een dynamisch energiecontract dan kun je de actuele energieprijzen vaak per uur bijhouden.

Op die manier kun je optimaal profiteren van gunstige momenten

Besparen met het opladen van een elektrische auto

33. Slim laden (dynamische tip)

Het opladen van een elektrische auto is thuis nagenoeg altijd voordeliger dan bij een publieke laadpaal. Door slim om te gaan met energietarieven, is ook hier nog flink op kosten te besparen.

Dnek bijvoorbeeld eens aan: opladen tijdens de daluren, tijdens de voordeligste momenten in je dynamische contract, of als je al veel stroom opwekt met je zonnepanelen. 

Algemene bespaartips om energie te besparen in huis 

34. Zorg dat je je stroomslurpers kent

Ben je bewust van het energieverbruik van je apparatuur. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het energielabel te controleren. Ook kun je eventueel gebruik maken van een slim stopcontact of P1-energieverbruiksmanager.

Wanneer je hier inzicht in hebt kun je proberen deze apparatuur zo veel mogelijk in slimme en dus goedkope uren te gebruiken. Gebruik om inzicht te krijgen ook eens deze handige lijst van de ANWB.

35. Wees bewust van je sluipverbruik

Sommige elektrische apparaten verbruiken zelfs nog energie als ze op de stand-by stand staan. Dit noemen we sluipverbruik. In een gemiddeld huishouden gaat er 450 kWh per jaar aan op. Het is aan te raden deze apparaten helemaal uit te schakelen.

Apparaten die veel sluipverbruik veroorzaken zijn:

  • Computer samen met modem en router 
  • Printer 
  • Televisie met bijbehorende apparatuur 
  • Elektrische boiler 
  • Game console 
  • Koffieapparaat 
  • Smart speaker (zoals Amazon Alexa en Google Assistent) 
  • Wasmachine met digitaal scherm 
  • Oven en magnetron met digitaal scherm 
  • Ingeplugde telefoonopladers 

Ook kun je, zeker als je de apparatuur niet gebruikt, de stekker uit het stopcontact verwijderen. Zo gaat er geen onnodige energie verloren.

36. Verlichting uit

Lichten uitdoen in de ruimtes waar niemand is, is een makkelijke manier om te besparen op je energieverbruik. Let er dus op als je een ruimte verlaat dat je even op de lichtknop drukt en check je verlichting als je de deur uit gaat.

Zijn je lampen aan vervanging toe? Ga dan voor ledlampen als vervanging.

Dit scheelt zoveel in energiekosten dat het zelfs interessant kan zijn om nog werkende lampen door ledlampen te vervangen. 

Zo dat waren onze tips om makkelijk energie te besparen in je huis door je gedrag te veranderen! Makkelijk toch? Ga er gerust eens mee aan de slag en merk hoe je met een paar kleine maatregelen veel geld kunt besparen.

Hebben we je enthousiast gemaakt? Kijk dan hier wat verdere stappen kunnen zijn in verduurzaming van je huis of pand.