''Ik kreeg geen bandje, maar direct een echt persoon aan de lijn''

Maria Jansen en de Adviseur Verduurzaming

De energiekosten liepen voor Maria Jansen vorige winter hoog op. Ze wilde daar graag iets aan doen en vroeg bij de WoonWijzerWinkel Limburg naar de mogelijkheden.

Maria woont in een bungalow. De hal staat in directe verbinding met de woonkamer en de open keuken. In feite vormt dit alles één grote ruimte. Dat betekent ook dat die ruimte als één verwarmd moet worden. Door de stijging van de gasprijs betaalde Maria vorige winter bijna € 2.200 aan verwarmingskosten. Dat moest anders, vond ze.

Telefonisch contact

Maria zocht op internet naar mogelijkheden om haar woning te verduurzamen. Al snel kwam ze terecht op de website van de WoonWijzerWinkel. Toen ze zag dat de WoonWijzerWinkel ook in Limburg een showroom had, besloot ze te bellen.

“Als je tegenwoordig naar een organisatie belt, krijg je vaak te maken met een bandje met een robotachtig stemmetje. Bij de WoonWijzerWinkel Limburg kreeg ik meteen een persoon aan de lijn, dat was erg fijn”, vertelt Maria.

Bezoek adviseur

Aan de telefoon besprak ze wat de Adviseur Verduurzaming Vastgoed voor haar kon betekenen. Ze stuurde daarna een plattegrond en foto’s van de woning door.

Vervolgens maakte ze een afspraak met de adviseur voor een huisbezoek. “Ik vond het fijn dat iemand het huis kon komen bekijken”, zegt Maria. “Daar hing wel een prijskaartje aan, maar dat had ik er graag voor over.”

adviesgesprek verduurzamen

De adviseur bekeek in het souterrain de cv-installatie en liep alle verwarmingsbuizen na. Hij attendeerde Maria onder meer op het ontbreken van isolatiemateriaal rondom de buizen. Samen bekeken ze ook het gas- en elektriciteitsverbruik. Het gasverbruik bleek de grootste kostenpost. Maria kreeg daarom het advies om met Airco Roy in gesprek te gaan over het verwarmen met een airco.

Airco Roy

“Op advies van de WoonWijzerWinkel Limburg heb ik met die leverancier een afspraak gemaakt”, vertelt Maria. “Hij heeft alles hier bekeken en doorgerekend en kwam tot de conclusie dat één airco voldoende was om de warmte door de hele open ruimte blazen. Eigenlijk bleek het huis uitermate geschikt om op deze manier te verwarmen.”  

airco unit

Maria besloot vrij snel daarna om de airco te laten plaatsen. De kosten voor de aanschaf en installatie bedroegen € 4.400 . “De installatie verliep heel soepel. Binnen een ochtend was alles geplaatst en de mensen hebben zeer netjes gewerkt.”

Besparing

Sinds december 2023 verwarmt Maria met de airco. Ze heeft vanaf dat moment het energieverbruik nauwlettend in de gaten gehouden. Als ze december 2022 en januari en februari 2023 vergelijkt met dezelfde maanden een jaar later, komt ze tot een besparing van ruim € 800. Als die besparing doorzet, heeft ze over ongeveer vijf jaar de investering terugverdiend.

“Ik ben heel blij dat ik die keuze gemaakt heb. Ik kan de ruimte redelijk snel tot een comfortabele temperatuur verwarmen. Ik ben erg tevreden over het advies van de WoonWijzerWinkel Limburg en de werkwijze van Airco Roy”, aldus Maria.

Als je ook geinteresserd bent, lees je hier meer over duurzaam verwamen, oa met een airco.

air-conditioner bedienen

Verder verduurzamen

Het gasverbruik is teruggedrongen. De kosten voor elektra zijn na de installatie van de airco wel gestegen en daarom denkt ze nu na over de installatie van zonnepanelen. Ze twijfelt nog omdat de bungalow een houten dakconstructie heeft waar kiezel op ligt. “Als daar nog zonnepanelen bijkomen, wordt dat misschien te zwaar.

Daarnaast is de cv-installatie redelijk oud en moet die op den duur misschien worden vervangen. Als het op verduurzamen aankomt, doe ik dat in kleine stapjes. Dan is het verbruik goed te monitoren. Op die manier kan ik onderzoeken wat voor mijn woning de beste alternatieven zijn.”

Verduurzamen met onafhankelijk, deskundig advies op maat

Wil jij net als de Maria Jansen ook aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? Met het adviesgesprek van Limburg Verduurzaamt kun je rekenen op onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat! Onze adviseurs helpen je van informatie tot realisatie, zodat jij er zeker van bent dat je snel kunt genieten van de voordelen van verduurzaming!