Klimaatadaptatie

voorbereid zijn op klimaatverandering

Klimaatadaptatie en waterklaar zijn

Dat het klimaat verandert is een feit: dat is merkbaar aan het weer. Het wordt zowel droger als warmer en ook natter door de natuurlijke opwarming van de aarde, maar ook door de versnelde impact van ons gedrag.

We merken het goed aan de hevige regenval, de milde winters en de droogte en hitte in de zomer.

Met o.a. de uitstoot van steeds meer CO2 wordt dat proces versneld. Daarom moet deze uitstoot worden verminderd. 

In onderstaand stuk lees je, met o.a. praktische tips, hoe je je kunt voorbereiden op het veranderende klimaat.

woonwijzerwinkel gevel kerkrade

Wil je meer weten over wat je kan doen om duurzamer te wonen, kom dan naar onze WoonWijzerWinkel showroom in Kerkrade of bijvoorbeeld het Energie Advies Centrum in Peel en Maas en loop eens binnen.

Onze experts staan klaar voor al je vragen. Of maak hieronder meteen een afspraak – net zo makkelijk!

Kan ik zelf iets doen aan klimaatverandering?

In je eentje is het niet zo makkelijk om klimaatverandering tegen te gaan, maar met zn allen kom je wel een heel eind. Met een wereldbevolking van 7 miljard mensen kun je samen echt wel een grote invloed hebben op klimaatverandering. 

Je wil in je eigen woning of pand zo goed mogelijk met het veranderende klimaat omgaan en voorbereid zijn op andere omstandigheden.

Hoe kun je je aanpassen aan die veranderingen? Kun je bijvoorbeeld op een slimme en duurzame manier met het wateroverschot én het watertekort omgaan?

Een goede voorbereiding heeft soms meer voordelen. Je kunt met sommige aanpassingen het binnen koeler houden in de zomer, warmer in de winter én tegelijkertijd voorkomen dat je huis of tuin beschadigd raakt door veel regen.   

Je kan je tuin beter voorbereiden op droge periodes door bomen en struiken te planten die goed tegen de droogte kunnen en met hun wortels de bodem beter water laten vasthouden.

Zo heb je minder water nodig om te sproeien in de zomer, overleeft je tuin en beplanting gemakkelijker hete zomers, maar ook je wooncomfort stijgt omdat je zorgt voor verkoeling en schaduw.

klimaatadaptatie

Wadi

Een wadi is een plek waar regenwater tijdelijk wordt opgevangen en langzaam in de grond zakt.

Dit helpt om te voorkomen dat het riool te veel water krijgt tijdens hevige regen.  

Door te isoleren, een groen dak aan te leggen of een airco te installeren hou je bijvoorbeeld je temperatuur aangenaam in de zomer.

Als je een groen dak of een wadi in je tuin aanlegt help je bovendien mee om de vele liters regen, die soms in korte tijd vallen, op te nemen. Dat ontlast het riool én het verkoelt je woning of pand.

Als je in of in de buurt van een stroomgebied van een rivier zit, weet je vast wel dat er soms met overstromingen zijn.

Het is zaak om bijvoorbeeld je kelder en/of riolering te beschermen tegen dat stijgende water.

De coaches van de WoonwijzerWinkel helpen je daarbij.

overstroming fietspad

🤔 WIST JE DAT

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat een grote boom 🌳 op een zonnige dag door verdamping en schaduw wel 20-30 kW koelt, dat is hetzelfde als tien airco’s.

Zo gek zijn die leibomen dus niet. In de zomer zorgen ze voor schaduw en in de winter laten ze zonder blad toch de zon in je huis.  

Praktische tips

In en om je woning, pand en tuin kun je veel doen om je voor te bereiden op klimaatverandering, zoals:  

  • Maak je woning of pand energiezuinig. Hier lees je meer over waar je slim kunt besparen. Door minder energie te gebruiken stoot je minder broeikasgas uit. Het is beter voor je portemonnee én voor het klimaat.  
  • Isoleer je woning en pand. Zo blijft het binnen koeler in de zomer en hou je in de winter de warmte beter vast.  
  • Maak je omgeving groener. Lees hier wat je zoal kan doen.
  • Vang regenwater op in de tuin. Dat kan al heel simpel met een regenton die je onder je regenpijp zet. Zo kun je met regenwater je tuin water geven.  

    Letterlijk zo groen mogelijk zijn 

    Je kunt letterlijk ‘groen’ denken en je daarmee aanpassen aan het veranderende klimaat. Maak bijvoorbeeld je tuin groener door tegels weg te halen en door bomen en struiken te planten.

    Als je vooral stenen in je tuin hebt stroomt het water zo snel mogelijk naar het laagste punt, meestal een afvoerputje, en gaat meteen het riool in. Doordat je de tegels weghaalt kan het regenwater weglopen in de grond en houden alle bomen en struiken dat water vast.

    Plant vooral veel bomen en struiken. Dat ziet er niet alleen mooi uit: deze beplanting zorgt daarbij voor een hoop schaduw en verkoeling. Je zult zien dat je struiken dan ook beter groeien en bloeien. Ze zullen vooral minder snel verdrogen bij de steeds warmere zomers.

     Maak een groen dak als het kan. Een groen dak ziet er niet alleen mooi uit: het vormt een extra isolatielaag en houdt het regenwater vast.

    De extra laag houdt warmte vast in de winter, maar verkoelt in de zomer. Bovendien gaat je dak langer mee door de extra laag bescherming die je erbovenop legt.

    Vraag de adviseurs van de WoonWijzerWinkel maar eens naar de daadwerkelijke isolatie-effecten. 

    Waterklaar zijn is goed voorbereid zijn 

    Waterklaar zijn betekent vooral dat je je voorbereid hebt op de heftige buien die steeds vaker vallen, ook wel wateroverlast.

    Het is belangrijk je huis hiertegen te beschermen. Als er in korte tijd namelijk zoveel regen valt dat het riool het niet aankan, baant het water zich een andere weg en zorgt zo voor overstroming en overlast.

    Je kunt je huis op veel manieren tegen water beschermen, bijvoorbeeld: 

    • Zandzakken op voorraad hebben en deze voor ramen en deuren leggen wanneer dat nodig is.  
    • Waterkerende schotten (laten) plaatsen bij de ingangsdeuren of bij een koekoek in de kelder
    • Maak een waterkering: een waterdichte muur of een dijk van zand en groen in je tuin maken. 
    • Een deur of raam dichtmetselen waar altijd water binnenstroomt en deze bijna nooit wordt gebruikt. 
    • Roostergoten aanleggen om water af te voeren naar een lager gedeelte.
    • Waterafvoer of infiltratiekratten aanleggen in je tuin.  
    • Muren waterdicht maken als je vaak last hebt van doorslaand vocht.  
    • Als het regenwater via de wc of een wasbak omhoogkomt, kun je een terugslagklep plaatsen zodat het water alleen naar buiten en niet naar binnen kan stromen.  

    Infiltratiekratten

    Infiltratiekratten zijn bakken die onder de grond worden geplaatst om regenwater op te vangen. Ze laten het water langzaam in de bodem zakken. Dit voorkomt dat het riool overstroomt en helpt om het grondwater aan te vullen.

    💡TIP

    Meer betaalbare tips om energie te besparen? Ben je ook benieuwd naar dingen die je in je gedrag makkelijk kan veranderen, lees dan op deze pagina verder over energie besparen door gedragsverandering. Nog een goede tip: abonneer je op onze nieuwsbrief, dan krijg je ieder kwartaal een hoop tips en tricks om energie te besparen. 

    Subsidie en financiering  

    Voor veel maatregelen die je kunt nemen om met klimaatverandering om te gaan zijn er subsidies, maar dat kan verschillen per gemeente.

    Informeer dus vooral bij je eigen gemeente of je in aanmerking komt voor een regeling. Kijk onderaan deze pagina om te kijken of jouw gemeente speciale regelingen heeft.  

    De algemene informatie van de overheid over risicoanalyses, kosten, baten, financieringen en subsidies rondom klimaatadaptatie en omgaan met klimaatveranderingen kun je hier vinden. 

    Blijf altijd op de hoogte via onze digitale nieuwsbrief!

    Slimme bespaartips, het laatste nieuws over waterklaar zijn en de beste manieren om energie te besparen in jouw woning of pand!

    Dit en nog veel meer vind je terug in onze digitale nieuwsbrief. We versturen deze vier keer per jaar! Genoeg te lezen dus. Meld je snel aan via onderstaande knop!

    Checklist: Hoe kan ik op een snelle manier waterklaar zijn?

    Opvangen van hemelwater

    Zorg ervoor dat je regenpijpen zijn aangesloten op een regenton of een ander soort regenwateropvang. Dit helpt om regenwater te besparen en te voorkomen dat het riool overbelast raakt. 

    Afvoeren van hemelwater

    Controleer regelmatig je dakgoten en regenpijpen. Zorg ervoor dat ze schoon en vrij zijn van bladeren en ander vuil, zodat het regenwater goed kan afvoeren.

    Afkoppelen van hemelwater

    Vroeger werd de regenpijp meestal aangesloten op het riool. In een riool worden regenwater en afvalwater in hetzelfde systeem afgevoerd. Het probleem hiervan is dat als er veel regen valt, het systeem dit niet aankan. Op dat moment wordt het water afgevoerd op het oppervlaktewater. Omdat er in dat geval zowel regenwater als afvalwater wordt afgevoerd, zorgt dit voor vervuiling van het oppervlaktewater (beekjes, rivieren, meren etc…).

    Om dit helpen tegen te gaan kun je je regenpijp afkoppelen van het riool. Dit regenwater kun je naar een regenton of direct je (groene) tuin in leiden, of naar een gescheiden rioolstelsel, als jouw gemeente dat al heeft.

    Groene tuin

    Maak je tuin watervriendelijk en vooral groen, door bomen en struiken te planten die veel water vast houden en gebruik regenwater voor het tuinieren en de schoonmaak.