Zelf energie opwekken

Met zonnepanelen en kleine windmolens

We verwachten dat de energie van de energiecentrale steeds duurder wordt. Klopt dat eigenlijk wel? Ja, dat is inderdaad het vermoedelijk verloop. Volgens een onderzoek van PWC zal de energierekening de komende tien jaar met bijna een derde stijgen. Dat zit ‘m met name in de stijgende netbeheerkosten en overheidsbelasting. 

We gebruiken allemaal ook steeds meer energie, zowel door bedrijven als door particulieren is de vraag naar elektriciteit steeds groter geworden. In veel gevallen zorgt die stijgende vraag naar energie voor een stijging van de prijs. En dat zul je ongetwijfeld gaan merken in je portemonnee.  

Het zal je dan ook vast niet verbazen dat steeds meer mensen ervoor kiezen om zelf hun energie op te wekken. Dat opwekken van energie kan op verschillende manieren. Je kunt daarbij bijvoorbeeld gebruiken maken van zon, water of wind.    

Na het lezen van dit artikel:

 • Weet je wat zonnepanelen of kleine windmolens voor jou kunnen doen.
 • Weet je hoeveel zonnepanelen of kleine windmolens je nodig zult hebben.
 • Leer je alles over de kosten en terugverdientijden van zonnepanelen of kleine windmolens.
 • Heb je gezien dat de terugverdientijden toch bijna gelijk zullen blijven, ondanks het stoppen van de salderingsregeling. (salderen betekent dat je een bedrag terugkrijgt voor de door jezelf opgewekte energie die je terug levert aan het net)

Duurzaam energie opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn veelbesproken en ook veelvuldig aangeschaft in deze regio. In Limburg zijn zonnepanelen enorm populair, omdat ze een duurzame manier bieden om energie op te wekken.

Door de kracht van de zon te benutten, kun je je eigen groene stroom produceren en deze vervolgens zelf gebruiken voor de activiteiten in jouw huishouden, waarvoor je elektriciteit nodig hebt.  

De steeds hoger wordende energieprijzen zorgen ervoor dat het zelf opwekken van duurzame energie een belangrijke stap in het verduurzamen is. Én uiteraard ook een hele belangrijke, als het gaat over het besparen op je energierekening.  

Ondanks dat zonnepanelen steeds populairder worden, hoor je ook veel kritische vragen. Zo wordt er bijvoorbeeld beweerd dat zonnepanelen niet meer rendabel zijn, vanwege het afbouwen van de salderingsregeling door de overheid. Als we goed kijken naar het effect van het verdwijnen van deze regeling, zien we dat dit uiteindelijk wel meevalt en weinig tot niets doet met de terugverdientijden van zonnepanelen. Later in dit hoofdstuk gaan we hier nog dieper op in.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Stel, je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen voor jouw woning. Dan zijn hier zes handige tips die je kunt meenemen op je zoektocht: 

Onderzoek de verschillende soorten zonnepanelen

Er zijn diverse soorten zonnepanelen beschikbaar, zoals mono kristallijne, polykristallijne en dunne film panelen. Elk type heeft haar eigen kenmerken, voor-en nadelen. Laat jezelf daarom goed informeren over de verschillende opties, om te bepalen welke het beste bij jouw situatie past. Verderop in de pagina gaan we hier nog wat dieper op in.

Let op de opbrengst van de zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen geeft aan hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt, in verhouding tot het vermogen dat de panelen ontvangen van de zon. Hoe hoger de opbrengst van energie, hoe meer stroom ze kunnen voortbrengen. Kies daarom de juiste zonnepanelen bij jouw capaciteitswensen. 

Vergelijk prijzen en kwaliteit

De prijs van zonnepanelen kan variëren, afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vergelijk verschillende aanbieders om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Let daarbij niet alleen op de prijs, maar ook op de garantievoorwaarden en de betrouwbaarheid van de fabrikant. Het is daarbij verstandig de recensies goed te lezen. 

Bepaal het benodigde vermogen

Het benodigde vermogen van de zonnepanelen hangt af van je energieverbruik en hoeveel dakoppervlakte je hebt. Loop je elektriciteitsrekening eens goed na en raadpleeg een specialist om te bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt om voldoende energie op te wekken voor jouw huishouden.

Bereken de terugverdientijd

De terugverdientijd geeft aan hoelang het duurt voordat je de kosten die je erin hebt gestoken, weer hebt terugverdiend. Houd rekening met zaken zoals de aanschafkosten, de opbrengst van de panelen en de besparing op je energierekening. Een kortere terugverdientijd maakt de investering natuurlijk aantrekkelijker.

Laat de installatie door een professioneel bedrijf uitvoeren

Om de zonnepanelen optimaal te laten presteren is een professionele installatie echt van groot belang. Schakel een erkende installateur in met ervaring in het plaatsen van zonnepanelen. Dit verzekert je van een snelle, veilige en efficiënte installatie. In een dag kan alles gelegd en aangesloten zijn en kun je al beginnen met het opwekken en gebruiken van je eigen duurzame energie.

Bij de aankoop van zonnepanelen is het belangrijk om een gedegen onderzoek te starten en je goed te laten informeren door professionals. Door rekening te houden met de soorten zonnepanelen, de opbrengst, de prijs, het vermogen, de terugverdientijd van de installatie, maar ook rekening te houden met jouw wensen en toekomstplannen, kun je een bewuste keuze maken. Wil je daar meer over weten? Lees dan vooral even verder. 

Zonnepanelen: de vijf soorten uitgelegd 

Zonnepanelen zijn nog steeds erg populair in aanschaf. De markt is voortdurend in ontwikkeling, waardoor de kwaliteit van de panelen ook steeds verbetert. Nieuwere zonnepanelen zijn bijvoorbeeld in staat om meer energie op te wekken, dan de al wat oudere panelen. Je zonnepanelen leveren in dat geval dus meer op; dus dat is makkelijk verdiend. 

Kijken we naar de verschillende soorten zonnepanelen, dan is ook daar onderscheid in te maken. Over het algemeen maken we een technisch onderscheid tussen de volgende vijf typen. Laten we het zo makkelijk mogelijk uitleggen: 

Mono kristallijne zonnepanelen

Deze panelen zijn gemaakt van één kristalstructuur. Over het algemeen zorgen mono kristallijne panelen voor een grotere opbrengst aan energieomzetting dan andere soorten. Ze zijn herkenbaar aan hun zwarte kleur en hebben over het algemeen een hogere kostprijs, maar ze nemen wel minder ruimte in beslag. 

Polykristallijne zonnepanelen

Deze panelen bestaan uit meerdere kristallen en hebben een blauwe kleur. Ze zijn iets minder efficiënt dan mono kristallijne panelen, maar zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf.

Amorfe (dunne-film) zonnepanelen

Deze panelen bestaan uit verschillende dunne lagen materiaal en kunnen flexibeler zijn dan kristallijne panelen. Ze zijn vaak lichter in gewicht, kunnen in verschillende vormen worden gemaakt. Ze hebben over het algemeen een lagere efficiëntie en nemen meer ruimte in beslag dan de kristallijne panelen.

Bifaciale zonnepanelen

Deze panelen kunnen zonlicht aan beide zijden absorberen, waardoor ze meer energie kunnen opwekken. Dit kunnen ze vooral in omgevingen met veel reflecterend licht, zoals door sneeuw en witte daken.

Half-cel zonnepanelen

Deze panelen zijn samengesteld uit half-cellen in plaats van hele cellen, waardoor ze efficiënter zijn. Ze zijn namelijk minder gevoelig voor vermogensverlies door schaduw en hogere temperaturen.

Welk type zonnepaneel is voor mij geschikt?

Met bovenstaande informatie weet je nu meer over de verschillende zonnepanelen en technieken. Wellicht goed om te weten is dat er 3 soorten zonnepanelen van A-merk kwaliteit zijn:   1. Snel terugverdiendDit zijn de meest voorkomende panelen die op de markt worden verkocht. Vaak gaat het hier om de voordeligste panelen. Door de voordeligheid van deze panelen zijn ze vaak al binnen 6 jaar terugverdiend. Dit is uiteraard afhankelijk van welke zonnepanelen je kiest.   2. Lange garantie: Bij dit type zonnepanelen wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen, waardoor de panelen een lange levensgarantie hebben (rond de 30 jaar). In veel gevallen wordt hier ook wel gesproken over Glas-Glas panelen. Ondanks dat de panelen duurder uitvallen, kun je hier dus wel lang van genieten. De hogere kosten hebben natuurlijk wel invloed op de terugverdientijd. Deze ligt om en nabij de 7 jaar.   3. Hoge opbrengst: Het unieke van deze panelen is dat ze door een speciaal geavanceerde bouwmethode een hogere opbrengst kunnen leveren dan andere panelen. Het gaat hier in sommige gevallen om een verschil in opbrengst van wel 30%. De paneelprijs ligt daarom ook hoger, wat van invloed is op je terugverdientijd, die om en nabij de 8 jaar ligt. 

  Wat zijn voor- en nadelen van de typen zonnepanelen

  Om je een goede keuze te kunnen laten maken, zetten we graag de voor- en de nadelen van deze typen zonnepanelen voor je op een rijtje.  

  Snel terugverdiend panelen

  Voordelen

  • Terugverdientijd rond de 6 jaar
  • Laag in aanschafwaarde
  • Meest aangeboden panelen
  • Gaan relatief lang mee

  Nadelen

  • Folie in de panelen laat na verloop van tijd los
  • Gaan minder lang mee dan bijvoorbeeld lange garantie panelen

  Lange garantie panelen

  Voordelen

  • Relatief snelle terugverdientijd 
  • Hoogwaardig materiaalgebruik
  • Lange levensgarantie (>30 jaar)

  Nadelen

  • Gemiddelde paneelprijs hoger dan bij snel terugverdiend panelen
  • Terugverdientijd ligt wel iets hoger dan snel terugverdiend panelen

  Hoge opbrengst panelen 

  Voordelen

  • Tot 30% meer rendement
  • Geavanceerde bouwmethode
  • Door hoger rendement minder panelen nodig

  Nadelen

  • Paneelprijs ligt beduidend hoger
  • Terugverdientijd ligt daardoor ook hoger 

  Dan heb je ook nog verschillende soorten omvormers

  Heb je de juiste zonnepanelen aangeschaft, dan ben je er helaas nog niet. Er zijn nog meer keuzes te maken.

  De zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op. Deze stroom moet vervolgens nog worden omgezet in bruikbare stroom voor jouw huishouden en apparaten, zogenaamde wisselstroom. Voor het omzetten van deze stroom is een omvormer nodig.  

  Over het algemeen onderscheiden we drie typen omvormers van elkaar. Welke omvormer je kiest hangt ook weer af van een aantal factoren: het soort zonnepanelen, de hoeveelheid schaduw, de hellingshoek van het dak en de oriëntatie van de panelen (richting van het dak). Kijken we naar die omvormers dan hebben we het over:

  String omvormers

  Deze wordt meestal toegepast in situaties waarbij alle zonnepanelen in dezelfde richting liggen en er geen sprake is van schaduw. De panelen zijn dan in één of meerdere strings van panelen aangesloten op een centrale omvormer. Wanneer er veel schaduw op je dak is, is deze omvormer minder geschikt.

  Micro omvormers

  Deze omvormer werkt op zijn best op het moment dat er sprake is van schaduw of wanneer de panelen in verschillende richtingen staan. Deze omvormer is per paneel te monteren, zodat elk paneel afzonderlijk kan presteren. Hierdoor blijven de prestaties dus ook optimaal. 

  Optimizer systeem

  Een Optimizer systeem heeft achter elk zonnepaneel een regelunit. De regelunit stuurt de opbrengst van ieder paneel individueel door naar de centrale omvormer. Het resultaat is dat de panelen hierdoor de hoogste energie leveren ten opzichte van de andere omvormers. Weersomstandigheden hebben daardoor geen negatieve invloed op de andere panelen en de prestatie. Daarnaast kan de opbrengst per paneel simpel worden afgelezen.

  Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? 

  Wil je weten hoeveel zonnepanelen jouw huis nodig heeft? Wij van Limburg verduurzaamt en de WoonWijzerWinkel kunnen je daarbij op weg helpen. Zelf snel een berekening maken? 

  Stap 1: Bepaal je gemiddelde energieverbruik. Neem je jaarlijkse elektriciteitsrekening en kijk naar het totale aantal kilowattuur (kWh) dat je verbruikt. 

  Stap 2: Bekijk het vermogen van een zonnepaneel. Gemiddeld heeft een zonnepaneel een vermogen van ongeveer 300 kWh per jaar.  

  Stap 3: Bereken het aantal panelen. Deel je gemiddelde energieverbruik (in kWh) door het vermogen van een zonnepaneel (in kW). Als je jaarlijks bijvoorbeeld 5000 kWh verbruikt, deel je dit door 300 kWh. Dit geeft je het benodigde aantal zonnepanelen. 

  Voorbeeldrekening

  Gemiddeld verbruik per jaar: 5000 kWh 

  Vermogen zonnepaneel per jaar: 300 kWh 

  Aantal zonnepanelen = 5000 kWh/ 300 kWh= 16,67 

  Afgerond naar boven, zou je ongeveer 17 zonnepanelen nodig hebben om je volledige energieverbruik te kunnen dekken. 

  Houd er rekening mee dat deze berekening een ruwe schatting is en dat andere zaken, zoals de ligging van je huis en schaduwval, ook van invloed kunnen zijn op de efficiëntie van je zonnepanelen.

  Daarnaast natuurlijk de wensen gericht op de toekomst. Daarom is het altijd verstandig om advies in te winnen bij experts op het gebied van zonne-energie. 

  Bereken zelf hoeveel zonnepanelen jouw huis in een groene energiecentrale kunnen veranderen. Toch liever een adviesgesprekopmaat, waarin we concreet naar jouw woonsituatie kijken en meerekenen? Plan dan een afspraak in via onderstaande button. 

  Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat

  Natuurlijk begrijpen we dat je graag een weloverwogen keuze wil maken en goed geadviseerd een duurzame stap wil zetten.

  Om helemaal voorbereid jouw eerste of vervolgstap te zetten is het adviesgesprek de absolute uitkomst. Hierbij helpt een deskundige én onafhankelijke adviseur je bij het maken van de juiste duurzame keuze.

  Wat kosten zonnepanelen en hoe snel heb je dat terugverdiend?

  Zoals je weet onderscheiden we dus drie soorten zonnepanelen van elkaar. Omdat elk paneel anders is gebouwd en daardoor een andere prijs heeft, hebben we in onderstaande tabel een overzicht weergeven van de gemiddelde kosten en de gemiddelde terugverdientijden van de verschillende panelen. Dit om je globaal een idee te geven

  Type zonnepaneel Gemiddelde paneelprijs ( incl. installatie) Gemiddelde terugverdientijd
  Snel terugverdiend panelen +/- €350 +/- 6 jaar
  Lange garantie panelen +/- €450 +/- 7 jaar
  Hoog rendement panelen +/- €600 +/- 8 jaar

  Terugverdienen wat uitgebreider berekend

  In onderstaand voorbeeld berekenen we de terugverdientijd iets uitgebreider. We rekenen in dit voorbeeld dat je per 400 Wp (Wattpiek) paneel € 650 incl. installatie betaalt. De gemiddelde opbrengst per 400 Wp paneel is in dit voorbeeld 360 kWh per jaar. Voor deze waarden kunnen dan de volgende terugverdientijden worden aangehouden 

   

  Aantal panelen Opgewekte energie (kWh/jaar) Kosten (€) Terugverdientijd bij stroomprijs € 0,15/ kWh (jaren) Terugverdientijd bij stroomprijs € 0,30/ kWh (jaren) Terugverdientijd bij stroomprijs € 0,50/ kWh (jaren)
  4 1.440 2.600 12,0 6,0 3,6
  5 1.800 3.250 12,0 6,0 3,6
  6 2.160 3.900 12,0 6,0 3,6
  7 2.520 4.550 12,0 6,0 3,6
  8 2.880 5.200 12,0 6,0 3,6
  9 3.240 5.850 12,0 6,0 3,6
  10 3.600 6.500 12,0 6,0 3,6
  11 3.960 7.150 12,0 6,0 3,6
  12 4.320 7.800 12,0 6,0 3,6
  13 4.680 8.450 12,0 6,0 3,6
  14 5.040 9.100 12,0 6,0 3,6
  15 5.400 9.300 11,5 5,7 3,4
  16 5.760 9.600 11,1 5,6 3,3
  17 6.120 10.200 11,1 5,6 3,3
  18 6.480 10.800 11,1 5,6 3,3
  19 6.840 11.400 11,1 5,6 3,3
  20 7.200 12.000 11,1 5,6 3,3

   

  Aan de slag met zonnepanelen!

  Bij de aanschaf van zonnepanelen is de financiering natuurlijk een belangrijk punt om rekening mee te houden. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals leningen, leaseconstructies en groene hypotheken.

  Bovendien zijn er vaak subsidiemogelijkheden die de investering aantrekkelijker maken.

  De adviseurs van de WoonWijzerWinkel helpen je graag bij het verkennen van deze mogelijkheden. 

  Lokale, regionale en nationale subsidies kunnen variëren van aanschafsubsidies tot vergoedingen voor opgewekte energie. Het is verstandig om een onafhankelijke adviseur in te schakelen om de juiste financieringsmogelijkheden en subsidieregelingen te vinden die bij jouw situatie passen.

  Geen btw op zonnepanelen voor woningeigenaren 

  Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%. Je betaalt dus geen belasting meer op de levering en installatie van zonnepanelen voor jouw woning. 

  Je kunt ook lenen bij het Warmtefonds

  Ook is het mogelijk om een lening tegen een lage rente af te sluiten voor de aanschaf van zonnepanelen. De overheid wil je hiermee stimuleren om over te stappen op het duurzaam opwekken van energie met behulp van zonnepanelen. Hiervoor kun je dus een lening van het Warmtefonds aanvragen. In sommige gevallen zelfs tegen 0% rente.  

  Weet dat je hiervoor bij de aanvraag een omschrijving (merk en type) van de zonnepanelen mee moet leveren. Het Warmtefonds bekijkt dan of alle gegevens kloppen, en of je inderdaad in aanmerking komt voor een lening. 

  Het aanvragen van een lening bij het Warmtefonds kan via het aanvraagformulier.

  Welke subsidies zijn er in jouw provincie of gemeente

  Voor sommige verduurzamingsmaatregelen is het ook mogelijk om een landelijke subsidie (zoals de ISDE-subsidie) te combineren met een subsidie die je kunt krijgen van je gemeente of van je provincie. Met de energiesubsidiewijzer van de overheid kom je erachter of er en welk leningen of subsidies dan beschikbaar zijn in jouw gemeente of provincie.  

  Afschaffing salderingsregeling. Wat nu?

  Logisch! Het afschaffen van de salderingsregeling brengt natuurlijk het een en ander teweeg. 

  Toch hoef je je niet meteen zorgen te maken, zo zeggen ook Milieu Centraal en TNO.

  De terugverdientijd van zonnepanelen blijft in de meeste gevallen namelijk om en nabij de 7 jaar, ook als de salderingsgregeling straks niet meer bestaat.   

  Hoe die afbouw er precies gaat uitzien is als volgt. Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs steeds een beetje minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. In procenten geeft dat het volgende overzicht: 

   

  Januari van jaar Maximum te salderen percentage (oorspronkelijk wetsvoorstel) Maximaal te salderen percentage (Nieuw)
  2022 en eerder 100% 100%
  2023 91% 100%
  2024 82% 100%
  2025 73% 64%
  2026 64% 64%
  2027 55% 55%
  2028 46% 46%
  2029 37% 37%
  2030 28% 28%
  2031 en later 0% 0%

  Nieuw wetsvoorstel wil een vergoeding voor het terugleveren van stroom.

  In het nieuwe wetsvoorstel dat is ingediend staat, dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze straks niet meer kunnen salderen.

  Tot 2027 gaat dit om minimaal 80% van hetzelfde tarief dat de eigenaar van de zonnepanelen moet betalen aan de energieleverancier. Dit is zonder belastingen en heffingen. Vanaf 2027 stelt de minister iedere 2 jaar de vergoeding vast die energieleveranciers hun klanten minimaal moeten geven voor elektriciteit die zij niet meer kunnen salderen. 

  De voornaamste reden dat de aanschaf van zonnepanelen interessant blijft, is dat zonnepanelen steeds efficiënter en steeds goedkoper worden. Dat heeft ook een positief effect op de terugverdientijd. Dus je verdient er hoe dan ook op, ook zonder saldering of vergoedingen. 

  Een simpel voorbeeld van Milieu Centraal

  Mensen die in 2023 een set van tien zonnepanelen kochten, hebben een gemiddelde opbrengst van zo’n 510 per jaar. Milieu Centraal gaat in dit geval uit van een levensduur van de zonnepanelen van 25 jaar. De eerste jaren is de opbrengst groter, daarna neemt deze af, naast ook de salderingsregeling die wordt afgebouwd.

  Een set van tien zonnepanelen gericht op het zuiden kost gemiddeld zo’n 4.500 en levert 3.200 kilowattuur per jaar op. Zelfs wanneer de elektriciteitsprijs daalt naar een gemiddeld niveau, is de financiële opbrengst 4,3 procent per jaar.

  Een lang verhaal kort

  Zonnepanelen blijven dus een behoorlijk aantrekkelijke investering. Kun je niet wachten om daarmee je eigen verduurzamingsproject te starten, dan heeft Limburg Verduurzaamt bijvoorbeeld het Parkstad Zonneklaar pakket’ voor de inwoners van Parkstad, waarin je van advies tot realisatie volledig wordt ondersteund door onze adviseurs en energiecoaches.

  Zijn zonnepanelen wat voor mij? Veelgestelde vragen: 

  Zonnepanelen bieden in heel veel situaties de oplossing om zelf je duurzame energie op te wekken. Om erachter te komen of het verstandig is om zonnepanelen aan te schaffen hebben we een aantal vragen opgesteld die je hierbij kunnen helpen.  

  Wat is mijn energieverbruik?

  Krijg inzicht in je huidige energieverbruik om te bepalen hoeveel stroom je zou kunnen opwekken met zonnepanelen en hoeveel panelen je nodig hebt om aan je eigen behoeften te voldoen.

  Wat is de oriëntatie en conditie van mijn dak?

  Controleer of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Is er voldoende ruimte en is de oriëntatie van je dak gunstig voor zonne-energieopwekking? Zijn er bomen, gebouwen of andere obstakels die schaduw op je dak kunnen werpen?

  Wat is de zonnestraling op mijn locatie?

  Onderzoek hoeveel zonlicht jouw locatie ontvangt gedurende het jaar. Dit kan helpen bij het inschatten van de potentiële opbrengst van zonnepanelen. 

  Wat zijn mijn financiële mogelijkheden?

  Bekijk je budget en de beschikbare financiële opties voor het kopen en installeren van zonnepanelen. Onderzoek alle subsidies, leningen of andere financiële stimuleringsregelingen die je kunnen helpen de kosten te dekken.

  Wat is mijn motivatie voor het installeren van zonnepanelen?

  Wat zijn je redenen om het te doen of laten: wil je kosten besparen, je ecologische voetafdruk verkleinen of bijdragen aan duurzaamheid? Het bepalen van je motivatie kan helpen bij het vaststellen van je verwachtingen. 

  Wat is de terugverdientijd?

  Bereken hoelang het duurt om de investering terug te verdienen door middel van de besparingen op je energierekening.

  Wat zijn de voorschriften en regels in jouw gemeente?

  Controleer of er specifieke regels zijn voor zonne-energie-installaties in jouw regio, zoals vergunningen of voorschriften voor installatie. 

  Duurzaam energie opwekken met kleine windmolens

  Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: energie opwekken met je eigen windmolen. Een kleine windmolen bijvoorbeeld op je dak waarmee je zelf energie opwekt, net zoals bij zonnepanelen. De kleine windmolen is volop in ontwikkeling en producenten claimen een mirakel te hebben ontwikkeld.  

  Voordat je van enthousiasme van je stoel afspringt willen we je alvast vertellen dat deze maatregel echt nog in ontwikkeling is. Dit is nog niet zo ver geïmplementeerd dat de daadwerkelijke opbrengsten met heel veel cijfers kunnen worden onderbouwd. Onderzoek laat daarnaast ook zien dat het milieuvoordeel van de kleine windmolens enorm afhangt van waar deze geplaatst worden.

  Welke soorten windmolens heb je?  

  Net zoals bij zonnepanelen heb je ook windmolens in verschillende soorten en maten. Over het algemeen onderscheiden we windmolens met een horizontale as en windmolens met een verticale as van elkaar.  

  Windmolens met een horizontale as

  zijn geschikt voor gebieden aan de kust of op het platteland. 

  Windmolens met een verticale as

  presteren over het algemeen het beste in een bebouwde omgeving en tegelijkertijd ook prima in kustgebieden. 

  Wat zijn de voor- en nadelen van een kleine windmolen

  Zoals we al aangaven staat het gebruik van kleine windmolens praktisch gezien echt nog in de kinderschoenen. Dat maakt dat deze groene stroomopwekker nog niet kan opwegen tegen andere groene opwekkers, zoals zonnepanelen. Ook voor de kleine windmolen kunnen de voor- en nadelen op een rijtje worden gezet, om je een goed beeld te geven van hoe deze groene opwekker in verhouding staat met bijvoorbeeld zonnepanelen. 

  Voordelen

  • Levert groene stroom tegen lage kWh prijs
  • Nemen minder ruimte in beslag dan zonnepanelen
  • Toepasbaar op plekken waar veel wind komt

  Nadelen

  • Hoge aanschafkosten
  • Terugverdientijden liggen boven de 20 jaar 
  • Zonnepanelen momenteel nog rendabeler
  • Afhankelijk van hoge windsnelheden
  • Verdient zich niet terug binnen technische levensduur

  Wat kost een windmolen eigenlijk en kan je die terugverdienen?

  Helaas is ook het plaatsen van een kleine windmolen niet zo makkelijk als misschien in eerste instantie lijkt. Zoals we eerder al aangaven is de opbrengst die je met de kleine windmolen kunt behalen, afhankelijk van de plek waar de windmolen komt te staan.  

  De kosten van een kleine windturbine kunnen oplopen tot wel in de duizenden euro’s.  

  Om een dergelijk product zichzelf te kunnen laten terugverdienen, moet het daarom logischerwijs in windrijke omgeving staan. Hieronder verstaan we vooral plekken rondom de kustgebieden, waar het doorgaans meer waait dan landinwaarts. 

  Het gevolg is dat, zelfs als de windmolen optimaal werkt en energie oplevert, de investering niet wordt terugverdiend binnen de technische levensduur van ongeveer 20 jaar. De branche is echter wel enorm in ontwikkeling. Dat er voortdurend kwaliteitsslagen in dit product blijven komen, dat is natuurlijk vrij logisch.  

  Kort voorbeeld prijs en opbrengst kleine windmolen vs. grote windmolen

  Grote windmolens wekken heel veel meer energie op dan de kleinere variant ervan. De effectiviteit van een windturbine neemt namelijk sterk toe, als de rotor groter wordt. 

  Het verschil is groot

  Dit grote verschil is ook terug te zien in de prijs van energie, die is opgewekt door middel van een kleine windturbine. Deze prijs van die opgewekte stroom ligt op dit moment tussen de € 0,25 en € 0,35 per kWh. De prijs van stroom opgewekt door een grote windmolen ligt daarbij op 8,8 per kWh. Een groot verschil dus.  

  Heb je een vergunning voor een windmolen nodig?

  Zoals we eerder al aangaven staat het gebruik van kleine windmolens echt nog in de kinderschoenen. Het is daarom nog niet mogelijk om zomaar een windmolen op je dak of in je tuin te plaatsen. Om een kleine windmolen te plaatsen heb je om die reden vaak meerdere vergunningen nodig. Behalve een bouwvergunning is in sommige gevallen vaak ook een milieuvergunning nodig.  

  Daarnaast worden er vanuit de overheid nog weinig subsidies of leningen verstrekt voor de aanschaf van kleine windmolens. Dit maakt dat de kosten voor de aanschaf ervan vaak volledig moeten worden betaald door de eigenaar.  

  Is een kleine windmolen interessant voor mij? (Veelgestelde vragen)

  Grote windmolens wekken heel veel meer energie op dan de kleinere variant ervan. De effectiviteit van een windturbine neemt namelijk sterk toe, als de rotor groter wordt. 

  Wat is mijn energieverbruik?

  Begrijp hoeveel elektriciteit je gebruikt om te bepalen of een kleine windmolen voldoende energie kan opwekken om aan jouw behoeften te voldoen.

  Is mijn locatie geschikt voor windenergie?

  Onderzoek of jouw locatie voldoende wind vangt om een kleine windmolen efficiënt te laten werken. Hierbij is constante en sterke wind het allerbelangrijkst om veel energie te kunnen maken. 

  Wat is de lokale regelgeving?

  Controleer lokale regels en voorschriften met betrekking tot het installeren van windmolens. Soms zijn vergunningen en/of is toestemming van de gemeente vereist.

  Wat zijn de ruimtevereisten?

  Bepaal of je voldoende ruimte hebt voor een kleine windturbine. Het vereist meestal een vrije, ongehinderde ruimte om optimaal te kunnen werken. 

  Wat zijn de kosten?

  Overweeg de aanschafkosten voor aanschaf én installatie van de windmolen. Vergelijk dit met de verwachte besparingen op je energierekening en de terugverdientijd. Wij van Limburg verduurzaamt en WoonWijzerWinkel helpen je daar natuurlijk graag bij.

  Wat is de levensduur en onderhoud van de turbine?

  Informeer naar de levensduur van de turbine en welk onderhoud vereist is. Dit kan van invloed zijn op het totale kostenplaatje en de duurzaamheid van het systeem. 

  Zijn er subsidiemogelijkheden of financiële voordelen?

  Onderzoek of er subsidies, belastingvoordelen of andere financiële regelingen beschikbaar zijn voor de aanschaf van een kleine windmolen. Vraag vooral bij je eigen gemeente wat de geldende maatregelen zijn.