Infraroodpanelen

Verwarmen met een infraroodpaneel

Een infraroodpaneel? Je hoort er de meest bijzondere verhalen over: enorm duur, de straling zou slecht zijn voor je gezondheid en je zou je cv-ketel volledig uit kunnen zetten met een paneel in de kamer. Dat is allemaal niet waar natuurlijk. Een paneel is bijvoorbeeld al vanaf € 150 te koop, is niet gevaarlijk maar is wel voornamelijk geschikt als bijverwarming. 

En nee, infraroodstraling is echt geen gevaarlijke straling. De straling verwarmt alleen de objecten die het tegenkomt, heeft geen diepere werking op het lichaam en dringt niet door tot in je huid. Je kunt hierdoor de thermostaat maximaal 1 of 2 graden lager zetten.

Ook niet lager dan dat, omdat het paneel nou eenmaal niet de functie over kan nemen van de hoofdverwarming. De omgevingstemperatuur speelt dus ook een rol voor de behaaglijkheid. In een kleine ruimte, zoals de badkamer, brengt het de hele ruimte wel snel op temperatuur

De straling verwarmt alleen de objecten die het tegenkomt. En de straling heeft geen diepere werking op het lichaam en dringt niet door de huid.

Helaas kun je niet je cv meer dan enkele graden lager zetten. Dan fungeert je paneel namelijk als hoofdverwarming. Dat kan alleen als de ruimte klein genoeg is om indirect, via de voorwerpen, dus niet via de lucht, op te warmen.

Wat zijn dan de voordelen van een infraroodpaneel? Voor iedereen is het interessant om eens kritisch te kijken naar je energieverbruik en of je van het gas af kan. De manier waarop je je huis verwarmt, heeft meestal de grootste impact op je gas- en energierekening.

Door je gewone cv-ketel te vervangen door een warmtepomp, kun je in veel gevallen je energierekening in gasverbruik én je CO2 uitstoot serieus verlagen. Een warmtepomp gebruikt geen gas maar elektriciteit en stookt op een lagere temperatuur, waardoor deze veel energiezuiniger is in gebruik.

Bovendien kun je elektriciteit wel duurzaam opwekken, met bijvoorbeeld zonnepanelen, maar er is geen duurzaam alternatief voor gas.  

Een warmtepomp aanschaffen betekent wel een flinke investering. Bovendien is het een lage temperatuur verwarming, dus je kunt niet ‘even snel’ de ruimte verwarmen.

Of je nu met je cv-ketel of met een warmtepomp verwarmt, het kan dus soms nodig zijn om bij te verwarmen.

Als bijverwarming is een infraroodpaneel ideaal én energiezuinig.

Ideaal om voor dat ene kwartiertje ‘s morgens de badkamer van aangename temperatuur te voorzien, ‘s avonds lekker warm op de bank te zitten, of je benen verwarmd te hebben in je hobbykamer. Voor die momenten is een infraroodpaneel de oplossing. Hieronder wordt alles uitgelegd over infraroodpanelen.

Hoe werkt een infraroodpaneel?

Infraroodverwarming werkt anders dan traditionele verwarming. Een normale radiator wordt een convectieverwarming genoemd: je verwarmt met de warme radiatoren de lucht op in een ruimte.

Infraroodpanelen stralen warmte uit naar de plek waar je ze op richt. Vergelijk het met in de zon zitten. Zit je in de zon, dan voelt dit door de stralingswarmte behaaglijk aan, maar buiten het stralingsgebied (in de schaduw) is de temperatuur voelbaar lager.

infrarood zonnewarmte

Het verschil met een ouderwetse straalkachel is dat een infraroodpaneel geen spiraal heeft, maar een vlakke plaat die warm wordt. Hierdoor heb je een groot stralingsoppervlak aan de voorkant. De achterkant is meestal geïsoleerd of van een reflecterende folie voorzien.

Daarom verliest de plaat aan de achterkant heel weinig warmte. Panelen worden ook veel minder warm dan ouderwetse straalkachels, namelijk tussen de 60 en de 200 graden. Hierdoor verbruikt een infraroodpaneel veel minder stroom dan een straalkachel.

Een infraroodpaneel is makkelijk te (ver-)plaatsen. Je hebt alleen een stopcontact nodig om je stekker in te kunnen steken. Je kunt bovendien kiezen voor een paneel op een standaard of op wieltjes, waardoor je flexibel bent in de plaatsing. Omdat een paneel niet zwaar is, kun je het ook makkelijk ophangen aan muur of tegen je plafond. Dit laatste heeft de voorkeur. Hang een paneel liefst op ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Op die manier heeft de stralingswarmte vrij baan en profiteer je optimaal. Heb je een plafond dat hoger is dan 3 meter, dan is het aan te raden het paneel lager te hangen.

Hou hier zeker rekening mee!

Gebruik je een paneel in bijvoorbeeld een werkkamer, hou er dan rekening mee dat de stralingswarmte niet door je bureaublad heen gaat. Heb je een paneel boven je hoofd hangen, maar wil je dus tegelijkertijd warme benen en voeten, dan kun je ook een kleiner paneel ónder je bureau plaatsen.

Behalve infraroodpanelen bestaan er ook andere soorten infraroodverwarming. Zo is er infraroodvloer-, wand- en plafondverwarming, infraroodfolie en infraroodkachels. Het is niet zo dat alle soorten infraroodverwarming per definitie duurzaam zijn. Sterker nog, geen van bovenstaande verwarmingsmethoden is duurzamer dan de “reguliere” elektrische variant.

Wil je weten welke infraroodoplossing het beste bij jouw situatie past? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek.

Toepassing van het infraroodpaneel

Een infraroodpaneel wordt binnen een paar minuten heel erg warm. Daarnaast verwarmt het een specifiek gebied. Dit maakt een infraroodpaneel uitermate geschikt als verwarming van een bepaalde plek, voor een kortere tijdsduur. Bijvoorbeeld in een werkkamer, in de badkamer of een leeshoek in de zitkamer. Daar biedt het een energiezuinige oplossing.

Gebruik infraroodpanelen op de juiste manier!

Met een infraroodpaneel een ruimte verwarmen waar je zelf niet bent, is niet aan te raden. De stralingswarmte zal in meubels of vloer trekken en nauwelijks de lucht in de ruimte verwarmen. Hierdoor verwarm je eigenlijk voor niks en gebruik je juist veel energie.

Een hele ruimte verwarmen met infraroodpanelen is slechts in specifieke gevallen een goed idee. Het beste is hiervoor meerdere panelen te combineren en je zult in verhouding veel stroom verbruiken. Alleen wanneer je een extreem goed geïsoleerd huis hebt, is het een optie om infraroodpanelen als hoofdverwarming te gebruiken. 

Voor- en nadelen infraroodpanelen

Hierboven heb je al kunnen lezen over de werking en de toepassing van infraroodpanelen. Zoals elk product hebben infraroodpanelen ook voor- en nadelen. Om het overzichtelijk voor je te maken, staan hieronder de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen

 • Bespaar ermee door reguliere radiatoren minder te belasten
 • Makkelijk te plaatsen
 • Relatief goedkoop in aanschaf
 • Mogelijkheid te starten met één paneel en langzaam uit te breiden
 • Aangename stralingswarmte

  Nadelen

  • Alleen geschikt als bijverwarming
  • Geeft geen omgevingswarmte, dus minder comfort

   Wil je weten welke voor- en nadelen het meest relevant zijn voor jouw situatie? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek.

   Kosten en besparingen infraroodpanelen

   Infraroodpanelen zijn er in veel verschillende prijsklassen. Deze prijs hangt af van onder andere afmetingen, vermogen, opties (temperatuurregeling, timerfunctie, programmeerbaarheid, sensoren etc). Daarnaast zijn er ook veel verschillen op gebied van kwaliteit. Laat je voor aanschaf ervan goed adviseren, want goedkoop is vaak duurkoop.

   Infraroodpanelen vs. warmtepomp

   Je kunt veel goede, duurzame opties vinden voor verwarming van je huis of pand. De meest duurzame van allemaal is toch wel de warmtepomp. Onderstaand is een vergelijking gemaakt tussen een volledig elektrische warmtepomp en infraroodpanelen. Omdat infraroodpanelen geen warm water kunnen leveren, is er in dit voorbeeld gekozen voor een combinatie met een warmtepompboiler.

   Voor dit rekenvoorbeeld is er uitgegaan van een goed geïsoleerde hoekwoning.

   Infraroodpanelen:

   Kosten aanschaf: € 4.500,-

   Warmtepompboiler:

   Kosten aanschaf: € 4.700,-
   Aftrek subsidie: € 500,- tot € 725,-

   Totaal: € 8.475,- tot € 8.700,-

   Elektrische warmtepomp:

   Kosten aanschaf: € 13.000,-

   Nieuwe radiatoren:

   Kosten aanschaf: € 3.500,-
   Aftrek subsidie: € 3.000,-

   Totaal: € 13.500,-

   De juiste keuze met een adviesgesprek!

   Om een reëel vergelijk tussen deze twee te maken, moet er ook gekeken worden naar het energieverbruik. Maak een afspraak met een adviseur van de WoonWijzerWinkel, dan kunnen jullie samen bekijken wat je warmtevraag is, wat de mogelijkheden zijn en de bijbehorende kosten.

   Energieverbruik van de infraroodpanelen

   De warmtepomp is in aanschaf een stuk duurder. Daar staat tegenover dat zowel een warmtepompboiler als infraroodpanelen, beiden twee keer zo veel energie verbruiken. Onderstaand is een vergelijking gemaakt van de energiekosten van beide oplossingen. Omdat de kosten per kWh constant wijzigen, zijn er verschillende tarieven per kWh meegenomen. Gebruik je huidige kWh-prijs om te zien welke vergelijking het meest van toepassing op jouw situatie is.

   Methode Stroomverbruik per jaar Energiekosten per jaar (€0,25/kWh) Energiekosten per jaar (€0,40/kWh) Energiekosten per jaar (€0,70/kWh)
   Infraroodpanelen + warmtepompboiler1 5.000 kWh € 1.300 € 2 .000 € 3.600
   Elektrische warmtepomp2 2.600 kWh € 650 € 1.040 € 1.820
   Verschil: 2.400 kWh € 650 € 960 € 1.780

   1: 4000 kWh voor infraroodpanelen en 1000 kWh voor de warmtepompboiler.

   2: 2600 kWh voor warmtepomp. Radiatoren gebruiken geen stroom.

   In dit voorbeeld zie je dat de warmtepomp ongeveer € 5.000 meer kost in aanschaf, maar bij gemiddelde kWh-prijs € 960 per jaar aan kosten scheelt. In dit rekenmodel is de warmtepomp dus binnen 5 jaar terugverdiend.

   Een warmtepomp is dus een stuk goedkoper in energieverbruik dan infraroodpanelen. In nagenoeg alle gevallen is dit daarmee de meest duurzame keuze. Toch hebben infraroodpanelen ook voordelen ten opzichte van de warmtepomp. Naast de lagere investering heb je voor infraroodpanelen geen plek nodig voor een buitenunit en bovendien maken ze geen geluid. Daarnaast warmen ze heel snel op en verwarmen ze een specifieke plek, wat een voordeel kan zijn als je bijvoorbeeld alleen woont, niet vaak thuis bent of voor ruimtes waar je incidenteel gebruik van maakt.

   Deskundig, lokaal en onafhankelijk advies op maat!

   Laat je in elk geval van tevoren goed adviseren over de beste oplossing voor jouw specifieke woonsituatie en wens. Maak een afspraak in de WoonWijzerWInkel om je goed te laten voorlichten.

   Veelgestelde vragen

   Zijn infraroodpanelen duurzaam?

   Heb je een zeer goed geïsoleerd huis, dan kunnen infraroodpanelen als hoofdverwarming een duurzame keuze zijn. De praktijk wijst echter uit dat dit voor het grootste deel van de woningen in Nederland niet geldt. 

   Is een infraroodpaneel eigenlijk meer een bijverwarming?

   Infraroodpanelen zijn vooral een duurzame keuze wanneer je ze gebruikt als bijverwarming. In ruimtes waar je maar kort bent zijn ze heel nuttig. Maar ook om bijvoorbeeld plaatselijk bij te verwarmen in de woonkamer, zodat de verwarming niet hoger hoeft te worden gezet.

   Welke ruimtes wil ik met een infraroodpaneel verwarmen?

   Infraroodverwarming is geschikt voor zowel grote als kleine ruimtes. Het is belangrijk om te weten welke ruimtes je wil verwarmen, zodat je het juiste aantal en wattage panelen kunt kiezen.

   Kan ik infraroodpanelen gebruiken of moet ik eerst isoleren?

   Goede isolatie is belangrijk voor een efficiënte infraroodverwarming. Als je huis niet goed geïsoleerd is, heb je meer panelen nodig om de ruimtes goed te verwarmen. 

   Welk budget heb ik nodig?

   Infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Het is belangrijk om een budget te bepalen voordat je gaat winkelen. 

   Kan een infraroodpaneel ook aan mijn interieur aangepast worden?

   Er zijn verschillende soorten infraroodpanelen verkrijgbaar met verschillende kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan de kleur, de vorm en de bediening. Ook kun je panelen kopen met een afbeelding of 2-dimensionale kunst-applicatie erop aangebracht, die jou aanspreekt.  

   Wil ik een paneel met een vaste of een instelbare temperatuur?

   Dit hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Een paneel met een vaste temperatuur is eenvoudig in gebruik en heeft een constante warmteafgifte. Een paneel met een instelbare temperatuur geeft je meer controle over de warmteafgifte en is dus geschikt als je de temperatuur wilt aanpassen aan de gewenste situatie. 

   Wil ik een paneel met een timer of een afstandsbediening?

   Een timer is handig als je het paneel automatisch in of uit wil schakelen na een bepaalde tijd. Een afstandsbediening is handig als je het paneel wil bedienen zonder van je plek te hoeven komen. 

   Wil ik een paneel dat geluid maakt of een paneel dat geluidloos is?

   Sommige infraroodpanelen maken een licht zoemend geluid. Dit geluid is meestal niet storend, maar als je er gevoelig voor bent, kun je beter voor een geluidloos paneel kiezen. 

   Wil ik een paneel dat aan de muur hangt of een paneel dat op de grond staat?

   Dit hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de ruimte waarin je het paneel wilt plaatsen. Een aan de muur gemonteerd paneel neemt minder ruimte in beslag dan een paneel dat op de grond staat. Een paneel dat op de grond staat geeft in ieder geval een ruimtelijker effect.