‘Wij kregen duidelijke uitleg tijdens ons adviesgesprek’

De familie Quiel ging eerst isoleren en legde daarna zonnepanelen

Paul Quiel en zijn vrouw Deysi kochten in mei 2022 een woning in Kerkrade. Voor het verduurzamen van hun nieuwe huis vroegen ze de WoonWijzerWinkel Limburg om advies. “Het voelt fijn om je eigen stroom op te wekken.”

In mei 2022 kregen Paul en Deysi de sleutel van hun woning. Eerst hebben ze een aantal maanden verbouwd, voordat ze er in augustus daadwerkelijk met hun twee kinderen gingen wonen. “We merkten dat er een aantal dingen echt moesten gebeuren. Zo hadden we bijvoorbeeld nog een aluminiumdeur en aluminiumramen. En een paar plekken in huis waren heel koud.”

Contact WoonWijzerWinkel

De familie Quiel heeft het huis gekocht met een bouwdepot. Dat gaf de financiële ruimte om meteen een aantal verduurzamingsacties uit te voeren. “We zijn milieubewust en tegelijkertijd realiseren we ons dat duurzamer leven ook meer comfort biedt.

We wisten alleen nog niet meteen waar we moesten beginnen”, vertelt Deysi. “Op de radio hoorden we over de WoonWijzerWinkel Limburg en we hadden de winkel al zien liggen aan de Roda boulevard.”

Paul en Deysi zochten online naar meer informatie over de WoonWijzerWinkel Limburg en maakten een afspraak voor een adviesgesprek.

Met foto’s en een plattegrond van hun huis gingen ze naar de showroom in Kerkrade. Een Adviseur Duurzaam Wonen bij de WoonWijzerWinkel Limburg stond ze te woord. “Hij heeft alles goed uitgelegd en gaf aan dat het belangrijk is om ons huis een jas aan te doen. Met andere woorden: zorg ervoor dat er geen warmte kan ontsnappen”, aldus Deysi.

Paul vond dat de adviseur goed de prioriteiten aangaf. Eerst isoleren en pas daarna denken aan zonnepanelen. Hij twijfelde nog om de adviseur thuis te laten komen, echter dat zou niet leiden tot andere adviezen. “Het was fijn dat hij dat uit zichzelf aangaf. Een thuisbezoek is aanzienlijk duurder: in plaats van € 89 betaal je dan € 249. Dat was onnodig geweest!”

Leverancier

Op aanraden van de WoonWijzerWinkel Limburg zochten Paul en Deysi contact met DuurzaamHuis Vastgoedservice. Samen met eigenaar Mark Ossen bespraken ze alle verduurzamingsmogelijkheden uitgebreid. DuurzaamHuis Vastgoedservice is ook de leverancier van de zonnepanelen die ze hebben laten plaatsen. “Mark is heel betrokken”, vertelt Paul.  “Hij reageert altijd en hij reageert correct. Ook als ik op- of aanmerkingen had.”

Inmiddels is er al veel veranderd voor de familie Quiel in het huis in Kerkrade. Achter alle radiatoren is radiatorfolie geplaatst en het raam en de deur van aluminium zijn vervangen. Ook is de vloer geïsoleerd. “Voorheen was echt koud in huis en om prettig te wonen moesten we flink stoken. We merken nu echt een verschil door het isoleren. De hele eerste etage was vroeger koud en dat is nu gelukkig anders.”

Kosten

Op de vraag of alle maatregelen ook direct invloed hebben op de energierekening, moet Paul even nadenken.

“Ik heb de maatregelen niet puur gedaan voor de financiële voordelen”, legt hij uit. “Het voelt ergens ook wel fijn om je eigen stroom op te wekken. Je bent minder afhankelijk en de zon schijnt toch.”

Bij de aanschaf van de zonnepanelen werd ervan uitgegaan dat die 3864 kWh aan stroom zouden opwekken. Het geschatte verbruik was 3600 kWh. Paul en zijn vrouw kozen er bewust voor om niet op te wekken voor de salderingsregeling, maar om puur hun eigen verbruik te dekken.

De panelen liggen inmiddels iets meer dan een half jaar op het dak. Paul is nog niet zeker of hij de geschatte opbrengst gaat halen. Maar als hij uitgaat van 3600 kWh, komt dat neer op een besparing van € 684. Paul en Deysi verdienen hun investering in dat geval in negen á tien jaar terug. “Wij hebben nog een vast energietarief, dat ligt heel laag. We betalen nu € 57 aan stroom. Ons vast contract loopt af in februari 2025. Als ons tarief dan omhoog zou gaan, verandert de rekensom en verdienen we het misschien sneller terug.”

Verder verduurzamen

Hoewel Paul en Deysi blij zijn met alle maatregelen die ze tot nu toe genomen hebben, zijn ze nog niet klaar in hun woning. Volgens Paul staan er nog een aantal dingen op hun lijstje. “Onze trap staat in verbinding met de kelder. Er zit een heel dun houten deurtje tussen en je voelt de kou erdoor naar binnen komen”, begint hij zijn opsomming. Ook wil hij zich nog verdiepen in de mogelijkheden wat betreft een warmtepomp.

“Misschien willen we in de toekomst nog overstappen op een hybride warmtepomp. Ik heb me laten vertellen dat dat lastig is omdat onze muren niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Maar we kunnen nog denken aan een voorzetwand aan de binnenkant.”

Verduurzamen met onafhankelijk, deskundig advies op maat

Wil jij net als Paul en Deysi ook aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? Met het adviesgesprek van Limburg Verduurzaamt kun je rekenen op onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat! Onze adviseurs helpen je van informatie tot realisatie, zodat jij er zeker van bent dat je snel kunt genieten van de voordelen van verduurzaming!