‘Het adviesgesprek was de investering zeker waard’

De familie Vleugels gaat isoleren en koopt een warmtepomp

Edward Vleugels kocht met zijn vrouw eind 2022 een nieuwe woning. Het huis, waaraan nog een en ander moest gebeuren, kon volgens het echtpaar ook een stuk duurzamer. Tijdens een adviesgesprek bij de WoonWijzerWinkel Limburg kreeg het stel meer informatie over onder andere isolerende maatregelen en warmtepompen.

Edward en zijn vrouw kochten in december 2022 hun halfvrijstaande woning in Bingelrade. Ze wilden sowieso nog een aantal zaken in het huis onder handen nemen en besloten daarom ook meteen een aantal verduurzamingsmaatregelen door te voeren. Zo lieten ze onder meer de ramen vervangen en kozen ze voor nieuwe kozijnen met triple glas.

Het was Edwards vrouw die op haar werk werd getipt over de WoonWijzerWinkel Limburg. Aangezien thuis al regelmatig was gesproken over verder verduurzamen en het omlaag krijgen van de energierekening, maakten ze een afspraak met een Adviseur Verduurzaming Vastgoed.

Verduurzamingsmaatregelen

Tijdens het adviesgesprek kregen ze meer uitleg over verduurzamingsmogelijkheden voor hun woning. “We hebben ons verschillende dingen laten uitleggen. De ramen hadden we natuurlijk al vervangen, maar de isolatie van de spouwmuren was nog niet bekeken”, zegt Edward. “Dat hebben we na ons gesprek bij de WoonWijzerWinkel Limburg direct laten doen. Bijspuiten van isolatiemateriaal was in ons geval helaas niet mogelijk.”

Er waren wel andere mogelijkheden om het energieverbruik en daarmee de energiekosten naar beneden te krijgen. In de showroom bekeken ze verschillende opstellingen van warmtepompen.

“We kregen goede uitleg over de mogelijkheden. Het was echt een informatief gesprek, we werden niet gepusht om iets af te nemen.”

adviesgesprek verduurzamen

Onze cv-installatie is pas drie jaar oud en de adviseur gaf zelf aan dat het zonde was om die cv-ketel nu al buitenspel te zetten.”

Vijftig-graden-test

Voordat de familie Vleugels daadwerkelijk de overstap naar een warmtepomp maakten, kregen ze als advies om de
50-gradentest uit te proberen. Met die test kun je controleren of je je woning kunt verwarmen als je je cv-ketel instelt op 50 graden. Kun je zo comfortabel wonen qua temperatuur? Dan kun je je huis ook verwarmen met een warmtepomp.

vleugels warmtepomp

“In de keuken en in de eetkamer ligt vloerverwarming. De woonkamer verwarmen we enkel met de radiator”, vertelt Edward. “We hebben de proef met terugzetten van de temperatuur gedaan en dat ging goed.

Daarna hebben we een offerte voor een hybride warmtepomp opgevraagd. We hebben er rustig over nagedacht en uiteindelijk besloten om ervoor te gaan.”

Besparing

Maart 2024 werd de warmtepomp geïnstalleerd. In totaal kostte de installatie de familie € 14.000,-. “Er zijn subsidies en regelingen waardoor we nog een gedeelte van dat bedrag terug kunnen krijgen”, legt Edward uit, “Hiervoor moeten we nog teruggaveformulieren invullen. De adviseur die ons bij WoonWijzerWinkel Limburg te woord heeft gestaan, heeft aangegeven ons hierbij te kunnen helpen als we dat willen.”

Omdat het gezin pas kortgeleden de warmtepomp heeft gekregen, is het nog te vroeg om echt uitspraken te doen over een besparing op de energiekosten. Wel kan Edward de verandering in zijn energieverbruik inzien met behulp van een applicatie op zijn telefoon. Die informatie is vooralsnog veelbelovend. Volgens hem is het gasverbruik nu minimaal.

Hij is dan ook blij met het advies dat hij van de WoonWijzerWinkel Limburg heeft gekregen. “Het gesprek was positief en zeker de investering waard.

Als ik in de toekomst met vragen zit met betrekking tot verduurzaming, dan ga ik sowieso terug.”

energielabel overzicht

Verduurzamen met onafhankelijk, deskundig advies op maat

Wil jij net als de familie Vleugels ook aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? Met het adviesgesprek van Limburg Verduurzaamt kun je rekenen op onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat! Onze adviseurs helpen je van informatie tot realisatie, zodat jij er zeker van bent dat je snel kunt genieten van de voordelen van verduurzaming!