‘De WoonWijzerWinkel Limburg durfde verder te kijken dan het standaardplaatje’

De familie Van den Broek-Boode gaat gasloos wonen

Ze wilden hun huis al lange tijd verduurzamen maar aangezien Hetty van den Broek en Jan Pieter Boode in een groot en oud huis wonen, durfden veel bedrijven er niet aan te beginnen. Tijdens een adviesgesprek bij de WoonWijzerWinkel Limburg bleek gasloos wonen ineens toch haalbaar.

Ruim 35 jaar wonen Hetty en Jan Pieter in hun huis in Heerlen. Het is een groot huis met een woonoppervlak van zo’n 350 vierkante meter. Op de benedenverdieping wonen Hetty en Jan Pieter zelf. Van de eerste en tweede verdieping hebben ze appartementen gemaakt. Mensen die het moeilijk hebben en geen plaats hebben om te verblijven, mogen daar een poosje wonen.

Verduurzamen

Hetty en Jan Pieter wilden hun woning al langere tijd energiezuiniger maken. Ze hadden eerder wel zeventien zonnepanelen laten leggen, maar eigenlijk wilden ze ook heel graag van het gas af.

“We stookten ons echt te pletter”, vertelt Jan Pieter. “We betaalden zo’n € 850 per maand aan energiekosten en we waren bang dat het met de stijgende energieprijzen wel eens kon oplopen naar € 1.500.”

Het koppel benaderde daarom een aantal bedrijven met de vraag of het huis verwarmd kon worden met een warmtepomp. Hetty: “Iedereen zei: ‘dat gaat niet. Het huis is veel te groot om met een warmtepomp te verwarmen.”

Verrassend adviesgesprek

In de krant las Hetty over een adviesgesprek bij de WoonWijzerWinkel Limburg, waarbij een Adviseur Duurzaam Wonen helpt bij het uitzoeken van passende verduurzamingsmaatregelen. Hetty en Jan Pieter maakten een afspraak en hadden in 2022 een gesprek in de showroom aan de Roda JC Ring.

“Het was een heel fijn gesprek, want we bleken toch volledig van het gas af te kunnen”, vertelt Hetty. “Totdat moment hadden we alleen maar gehoord dat dat geen optie was. Dat de adviseur ons vertelde dat er wel mogelijkheden waren, was voor ons heel verrassend.’

Geen standaardplaatje

Volgens Jan Pieter durfde de WoonWijzerWinkel Limburg verder te denken dan het standaardplaatje. Waar alle andere bedrijven het huis als één geheel zagen, kwam de adviseur met het advies om het huis op te delen.

De benedenverdieping zou dan verwarmd worden met een warmtepomp, de twee bovenverdiepingen worden apart verwarmd. Het stel liet het advies bezinken en ging er uiteindelijk mee aan de slag.

Inmiddels is er veel veranderd in hun huis in Heerlen. In december 2022 is in de kelder een warmtepomp geplaatst. Op de begane grond is een boiler geïnstalleerd die in combinatie met de warmtepomp zorgt voor warmwater op die verdieping.

Op de zolder is daarnaast nog een grote badboiler, met hoge isolatiewaarde, geïnstalleerd die de appartementen van warmwater voorziet.

De appartementen zijn bovendien voorzien van airco’s. Die kunnen niet alleen koelen in de zomer, maar ook verwarmen in de winter. De gaskookplaten in de appartementen zijn vervangen door inductieplaten.

Kostenplaatje

Hetty en Jan Pieter wisten dat door alle veranderingen het stroomverbruik omhoog zou gaan. Jan Pieter: “Ik had altijd al gedacht dat we misschien nog wat panelen bij moesten leggen. Dat hebben we uiteindelijk ook gedaan.” Op een groot stuk plat dak aan de achterkant van het huis zijn er nog negen zonnepanelen bijgelegd.

Investering vs. besparingen

De totale investering voor de zonnepanelen, de full electric warmtepomp, twee boilers en twee airco’s komt op een totaalbedrag van € 36.000. Een behoorlijk bedrag volgens Jan Pieter. Maar als hij een snelle rekensom maakt, weet hij dat die investering binnen zes jaar is terugverdiend. Hij gaat daarbij uit van een besparing op de energiekosten van € 500 per maand. “Eerlijk gezegd denk ik dat we het nog eerder terugverdienen, want de gasprijzen zijn natuurlijk nog gestegen nadat de warmtepomp hier geïnstalleerd is.”

Tevredenheid

Hetty geeft aan dat ze best trots was toen ze het energiebedrijf kon bellen om de gasleiding te laten afkoppelen. Ze is opgelucht dat ze niet meer hoeft na te denken over de oplopende gasrekening: “Met die stijgende prijzen, was ons huis misschien wel onbetaalbaar geworden. Ik ben veel thuis, ik kan best wel een vestje aantrekken, maar ik wil niet in de kou zitten. Ik moet er niet aan denken dat we nu nog op het gas gezeten hadden.”

Helemaal klaar met verduurzamen zijn Hetty en Jan Pieter nog niet. Hetty droomt nog van een groen dak, want tussen de zonnepanelen op het platte dak is nog ruimte. Jan Pieter wil in de toekomst nog investeren in een batterij, zodat zonne-energie die niet direct verbruikt wordt, kan worden opgeslagen. Of hij dan ook aanklopt bij de WoonWijzerWinkel Limburg voor advies? “Wie weet, wij zijn over het advies dat we nu hebben gekregen in elk geval supertevreden.”

Verduurzamen met onafhankelijk, deskundig advies op maat

Wil jij net als Jan Pieter en Hetty ook aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? Met het adviesgesprek van Limburg Verduurzaamt kun je rekenen op onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat! Onze adviseurs helpen je van informatie tot realisatie, zodat jij er zeker van bent dat je snel kunt genieten van de voordelen van verduurzaming!