"Van tevoren heb je geen idee wat er allemaal kan’’

De familie Apers verwamt nu met een airco

Fons Apers en Anita de Haan wekten met hun zonnepanelen meer energie op dan ze verbruikten. Dat deed hen nadenken over een overstap naar verwarmen met een airco. Ze klopten aan bij de WoonWijzerWinkel Limburg voor advies. “Na een bezoek ga je meer nadenken over je mogelijkheden.”

6,5 jaar geleden verhuisden Fons en Anita naar hun huis aan de rand van het Aambos in Heerlen. Ze hebben het huis flink verbouwd en namen ook direct enkele verduurzamingsmaatregelen. “Isolatie is de afgelopen jaren urgenter geworden”, vertelt Fons, “daarom zijn we systematisch het huis rondgegaan en hebben we gekeken wat we konden doen.”

De familie Abers liet onder meer dubbelglas vervangen door HR++-glas en ook zocht het uit hoe de deuren beter konden sluiten om zo de tocht te verminderen.

Zonnepanelen en sedum op het dak van de familie Apers

Zonnepanelen stonden eveneens hoog op het wensenlijstje. In dat kader lieten Fons en Anita een dakcheck uitvoeren. Uit de uitkomst van die check bleek dat het dak niet geschikt was voor zonnepanelen. “Dat kwam waarschijnlijk door de schaduwvorming door het bos”, legt Fons uit. “We hebben toen besloten om het dak vol te leggen met sedum.”

Sedum koelt in de zomermaanden en zorgt voor extra isolatie in de wintermaanden. Het sedumdak vraagt om onderhoud en dat doet Fons zelf. “Op zomerse dagen viel mij op enig moment op dat het dak voor een groot deel meer in de zon lag dan we dachten”, vertelt hij.

“Dus toen hebben we toch achttien zonnepanelen laten plaatsen. Het sedum dat op die plaats op het dak lag, heb ik verplaatst naar het dak van de garage, zo wordt het hergebruikt.”

Elektrisch verwarmen

Fons en Anita wekten met hun zonnepanelen twee keer zo veel elektriciteit op dan ze daadwerkelijk verbruikten. Daarom vonden ze het tijd voor een volgende verduurzamingsstap. “We zagen bij anderen dat ze hun huis succesvol verwarmden met een airco. Toen gingen we nadenken over de overstap van gasverwarming naar elektrisch.”

Fons is lid van energiecoöperatie Heerlen Duurzaam. Via de coöperatie woonde hij al eens een presentatie van de WoonWijzerWinkel Limburg bij. Voor advies over de airco was de weg naar de showroom gelegen in het Roda JC stadion dan ook snel gevonden.

“We legden uit wat we wilden en de Adviseur Duurzaam Wonen deed een aanbeveling voor Airco Roy”, vertelt Fons. Hij kijkt terug op een fijn gesprek. “We hebben zelf onvoldoende kennis om te kunnen beoordelen wat technisch goed is of niet.

Doordat deze aanbeveling van de WoonWijzerWinkel Limburg kwam, vertrouwden wij erop dat we met een betrouwbare firma met goede spullen in zee gingen.”

Leverancier

In oktober 2023 werd de airco daadwerkelijk in de woonkamer geplaatst. Sindsdien stoken Fons en Anita elektrisch. Op koude dagen hebben ze wel nog gas nodig. ’s Ochtends tussen zes en acht uur staat de cv-ketel aan. Zo wordt de vloerverwarming verwarmd, die vormt de basisverwarming in huis. Om acht uur zetten Fons en Anita de airco aan en dan verwarmen ze hun woning de rest van de dag enkel nog met de airco.

De airco inclusief de installatie ervan kostte in totaal € 4.400. Omdat de airco pas kortgeleden geïnstalleerd is, moet de daadwerkelijke besparing zich nog uitwijzen. Fons en Anita houden maandelijks het verbruik bij en volgens het stel ziet dat er gunstig uit. “We hebben goede hoop dat de energierekening de laagste wordt die we ooit hebben gekregen. Het ziet ernaar uit dat het totale elektriciteitsverbruik binnen de opbrengst van de zonnepanelen blijft.”

Lees hier op de site hoe jij ook je woning duurzaam kunt verwarmen, net als de familie Abers.

WoonWijzerWinkel Limburg

Het stel is tot dusver blij met de aanschaf van de airco. In de zomer willen ze bekijken wat de aanschaf daadwerkelijk doet met hun energieverbruik en de rekening. Daarna bekijken ze of ze nog verder gaan verduurzamen. Extra gevel- en dakisolatie behoren dan tot mogelijke vervolgstappen. Hoewel Fons en Anita via de coöperatie Heerlen Duurzaam al veel informatie krijgen over verduurzamingsmaatregelen, sluiten ze een nieuw adviesgesprek bij de WoonWijzerWinkel Limburg niet uit.

Sterker nog, ze bevelen iedereen een bezoek aan de showroom in Kerkrade aan. “Het is heel mooi dat we deze zaak in Parkstad hebben”, vindt Fons. “Vorige week nog gaf mijn overbuurman aan meer informatie te willen over een verduurzamingsmaatregel.

Die stuur ik dan door naar de WoonWijzerWinkel. Begin daar en bekijk de mogelijkheden. Van tevoren heb je geen idee wat er allemaal kan. Na een bezoek ga je meer nadenken over wat je kunt en wat je wil. Je basiskennis over verduurzamen neemt toe.”

adviesgesprek woningeigenaar

Meneer Hartmans pakt wateroverlast aan

Meneer Hartmans pakt wateroverlast aan zodat hij niet nog een keer zijn werkkamer onder water heeft staan.

Familie Lambers koos voor een hybride warmtepomp

Lees hier hoe de familie Lambers koos voor een hybride warmtepomp na goed te zijn geinformeerd door een adviseur.

Familie Van den Broek-Boode gaat gasloos wonen

De familie Van de Broek-Boode gaat gasloos wonen, nadat zij aanvankelijk begrepen dat dat niet zou kunnen in hun grote en oude huis.

Maria Jansen en de adviseur verduurzaming

Maria Jansen en de adviseur verduurzaming vonden een oplossing voor haar hoge energiekosten. Ze verwarmt nu haar bungalow met een airco.

Familie Aben zonnepanelen installeren

De familie Aben heeft op advies van de WoonWijzerWinkel Limburg zonnepanelen laten installeren om hun eigen energie op te wekken.

Familie Vleugels verwarmt nu met een warmtepomp

De familie Vleugels besloot om over te gaan op een hybride warmtepomp. Hoe kwamen ze tot dat besluit?

Familie Quiel eerst isoleren dan zonnepanelen

De familie Quiel kreeg duidelijke uitleg van de WoonWijzerWinkel over het belang van eerst isoleren en daarna zonnepanelen leggen.

Familie Hupperetz schaft zonnepanelen aan

De familie Hupperetz schaft zonnepanelen aan, nadat ze in begrijpelijke taal met een adviseur hierover hebben kunnen overleggen.

Wiel Gubbels bespaart op zijn energiekosten

Wiel Gubbels bespaart op zijn energiekosten na een bezoek van een energiecoach. Met hele makkelijke, soms zelfs gratis oplossingen.

Familie Schmetz is waterklaar

De familie Schmetz zorgt dat ze waterklaar zijn, dus voorbereid op hevige regenval en overstromingen. Bijvoorbeeld met infiltratiekratten.

Wil je meer lezen over mensen die je voor zijn gegaan?

Klik hieronder voor alle verhalen van mensen die je voor zijn gegaan. Misschien krijg je nieuwe inzichten of ideeën over hoe jij duurzamer zou kunnen leven.

Verduurzamen met onafhankelijk, deskundig advies op maat

Wil jij net als Fons en Anita ook aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? Met het adviesgesprek van Limburg Verduurzaamt kun je rekenen op onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat! Onze adviseurs helpen je van informatie tot realisatie, zodat jij er zeker van bent dat je snel kunt genieten van de voordelen van verduurzaming!