Energie opslaan

Slimme manieren om energie op te slaan

Je hebt flink geïnvesteerd in zonnepanelen. Maar als de salderingsregeling verdwijnt verdien je die investering nooit meer terug? Klopt dat? Dat klopt gelukkig niet. Weliswaar verdien je straks minder terug omdat je geen vergoeding krijgt. Maar je verdient natuurlijk per saldo nog steeds op je investeringen omdat je je eigen groene stroom gebruikt en je dus geen dure energie inkoopt.  In dit artikel leer je meer over:

 

 • Het opslaan van energie met een thuisbatterij
 • De voor- en nadelen ervan
 • De grote batterij (bv elektrische auto)

Als je dat teveel aan opgewekte energie zou kunnen opslaan, kun je ook die energie inzetten op momenten dat je zelf niet voldoende op kan wekken voor je eigen vraag. En zo renderen je zonnepanelen meer! In de toekomst zal energie opslaan dus steeds gewilder worden, zeker als het salderen gaat verdwijnen. Je kunt energie thuis opslaan door de energie in een batterij te bewaren.

Welke thuisbatterijen zijn hiervoor geschikt? Wat zijn de verschillen en de voor- en nadelen? Wat zijn de kosten en wat is de terugverdientijd van dergelijke systemen? En waar moet je beginnen? Op deze pagina proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op al deze vragen.

De thuisbatterij

De meest voor de hand liggende mogelijkheid om energie thuis op te kunnen slaan is in een kleine of grote thuisbatterij. Als je aan je zonnepanelensysteem een thuisbatterij koppelt, kun je je energie makkelijk opslaan en later zelf gebruiken. Deze batterij kun je apart aanschaffen en met de juist omvormer aansluiten op je bestaande systeem. Als je op het punt staat om een zonnestroomsysteem te gaan aanleggen thuis, zou je erover na kunnen denken om meteen een thuisbatterij bij integreren. Zo ben je voorbereid om zoveel mogelijk opbrengst te hebben van je zelfopgewekte energie.

Wat is de beste thuisbatterij?

Lithium-ion batterijen gaan doorgaans 15 tot 20 jaar mee. Zoutwaterbatterijen doen het nog iets beter met een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Een thuisbatterij moet je uitzoeken gebaseerd op je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Zo werkt de accu optimaal en gaat die doorgaans ook langer mee.

De levensduur van een thuisbatterij is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het type batterij, de opslagcapaciteit en het aantal laadcycli. Hoe vaak een accu volledig kan op- en ontladen, bepaalt in grote mate hoelang die zal meegaan. Een lithium-ion batterij kan ongeveer 2.000 tot 3.000 laadcycli aan, een zoutwaterbatterij tot 5.000 laadcycli.

Welke capaciteit thuisbatterij is voor mij geschikt?

 • Woon je alleen of heb je een klein gezin? Dan kan een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh doorgaans al volstaan.
 • Heb je een groter gezin en verbruik je heel wat stroom door een laadpaal, warmtepomp, etc? Dan heb je al snel een accu-vermogen rond de 10 kWh nodig.
 • Voor kleine zaken of bedrijven is een capaciteit van 15 kWh vaak geen overbodige luxe.

Voor- en nadelen thuisbatterij

Met een thuisbatterij gebruik je meer zelf opgewekte energie en gebruik je minder energie van het net. Dat is voordelig, want groener én goedkoper.

Nadelig van deze oplossing is dat de kosten en de milieu-impact van een thuisbatterij hoog zijn en de capaciteit beperkt is. Een normale thuisbatterij kan ongeveer 6 kWh stroom opslaan.

Ook als je een thuisbatterij gebruikt, kun je niet altijd genoeg opslaan om zelfvoorzienend in stroom te zijn. Een aansluiting op het net blijft noodzakelijk. In de zomer wekken je zonnepanelen meer zonnestroom op dan de thuisbatterij kan opslaan en in de winter wekken ze vaak te weinig op om in de vraag te voorzien én de thuisbatterij volledig te kunnen laden.

Kosten- en besparingen van een thuisaccu

Een thuisbatterij is verkrijgbaar van ongeveer 5 Kwh tot 25 KwH. Een gemiddeld gezin verbruikt bijna 10 Kwh per dag. Het is dus de vraag hoe groot de thuisbatterij moet zijn in jouw geval. De aanschafkosten zijn nu nog vrij hoog, tussen de € 6.000 en € 14.000. In dat bedrag zitten de installatiekosten vaak al inbegrepen, maar dat is wel belangrijk om dat goed te checken. In sommige gevallen heb je ook een andere omvormer nodig.

De aanschafkosten van een thuisbatterij zullen in de loop van de tijd dalen. Omdat de salderingsregeling gaat verdwijnen worden thuisbatterijen steeds gewilder. Dat zal een gunstige invloed op de prijs hebben. Het is daarom altijd verstandig de actuele prijzen in de gaten te houden.

Wij adviseren je graag om een op-maat-systeem samen te stellen, waarbij je energie opwekt én opslaat. Heel belangrijk hierbij is dat het inzichtelijk is wat dat je kost én wat dat uiteindelijk oplevert. Wat je bespaart met de opslag en je dus niet hoeft af te nemen is helemaal afhankelijk van de capaciteit en de aanschafkosten van de accu. Ook moet je de kosten meenemen van de stroom die je anders af zou nemen van het net, want die spaar je ook uit!

Terugverdientijd thuisbatterij

De terugverdientijd van een thuisbatterij is dus sterk afhankelijk van je jaarlijks energieverbruik en de capaciteit en de kosten van je nieuwe thuisbatterij. Omdat deze wel 20 jaar meegaat is dit eigenlijk altijd wel rendabel, zeker omdat de energieprijzen zullen blijven stijgen. Maar omdat het zo ingewikkeld is om te berekenen wat dat in jouw situatie betekent, kun je het beste een afspraak maken met een van onze adviseurs.

Aanvragen subsidies en offertes thuisbatterij

De hoge prijs voor een thuisbatterij is de drempel om er een te kopen. Helaas is er geen subsidie beschikbaar voor deze aanschaf. Wij houden in de gaten of er subsidies of financieringsmogelijkheden beschikbaar komen voor deze aanschaf. Verder kunnen we kunnen je helpen om offertes aan te vragen voor de juiste thuisbatterij. Door te kijken naar je verbruik en je situatie kunnen de adviseurs van de WoonWijzerWinkel voor jou uitzoeken wat een goede keuze is en welke subsidie en offerte je waar kunt aanvragen. Om je alvast te oriënteren op de verschillende thuisbatterijen en prijzen kun je bijvoorbeeld kijken op solarmagazine.nl, of zelfenergieproduceren.nl.

Grote batterij ( De elektrische auto)

In de toekomst kun je de accu van je elektrische auto gaan koppelen aan je energiehuishouden als opslagmogelijkheid. Zo kun je de capaciteit inzetten voor eigen gebruik op het moment dat het je uitkomt. Dit is natuurlijk alleen voordelig als je de auto overdag hebt kunnen opladen tegen een laag tarief of met je zonnepanelen.

Om je een indruk te geven over de capaciteit van zo’n batterij: kleinere elektrische stadsauto’s hebben meestal een batterij met een capaciteit van rond de 40 kWh. De middencategorie en grotere auto’s rijden op batterijen tussen de 50 en 80 kWh. De grootste batterijen hebben een capaciteit van tussen de 80 en 100 kWh, maar dan hebben we het over bijvoorbeeld de stadsbus.

Als je een elektrische auto hebt, kun je deze gebruiken om zonne-energie op te slaan. Dit is een duurzame manier om je energieverbruik te verlagen. Zonnepanelen wekken overdag veel stroom op, maar je gebruikt deze stroom vaak pas ’s avonds. Je kunt de stroom die je opwekt gebruiken om je auto op te laden. De opgeslagen stroom in je auto kun je dan met een terugleversysteem ’s avonds gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Om zonne-energie op te slaan in je elektrische auto, heb je een auto nodig die Vehicle-to-Home (V2H) ondersteunt. Dit betekent dat je auto ook echt stroom kan leveren aan je woning of pand.

Overigens is de combinatie van een thuisbatterij en een elektrische auto ideaal. Als je overdag, als de zon schijnt, je de thuisbatterij kunt vullen en deze energie kunt gebruiken om ‘s avonds je elektrische auto mee te kunnen opladen maak je optimaal gebruik van je opgewekte zonne-energie. Je zult echter nooit de accu van je auto helemaal kunnen vullen omdat een accu van een elektrische auto een veel grotere capaciteit heeft dan de capaciteit van een thuisbaterij.

 

Voor- en nadelen grote batterij

Het opslaan van zonne-energie in je elektrische auto heeft een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. We hebben ze overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Voordelen

 • Het is een duurzame manier om je energieverbruik te verlagen. Je maakt gebruik van je eigen hernieuwbare energie.
 • Het is een kostenbesparende manier. Je hoeft namelijk minder stroom te betalen aan je externe energieleverancier.
 • Het is een flexibele manier. Je kunt de opgeslagen stroom gebruiken wanneer je hem nodig hebt.

Nadelen

 • Het is een dure investering. Je moet namelijk een auto met V2H-ondersteuning kopen.
 • Meestal gebruik je je auto juist overdag, dus als je niet thuis bent maar wel thuis veel stroom opwekt.

 

 

 

In de toekomst wordt het waarschijnlijk steeds voordeliger om zonne-energie op te slaan in je elektrische auto. Door zonne-energie op te slaan in je auto, kun je deze stroom gebruiken in je woning of pand wanneer je hem nodig hebt. Dit is dan voordeliger dan de stroom af te nemen bij je energieleverancier.

Het opslaan van zonne-energie in je elektrische auto is een duurzame en kostenbesparende manier om je energieverbruik te verlagen. Het is echter wel een dure investering. Omdat dit nog zo in ontwikkeling is, kunnen we niet veel zeggen over de hoogte van de investering of over de terugverdientijd. Op het moment zijn hier geen subsidies voor. We blijven wel van alle ontwikkelingen op de hoogte, dus als je geïnformeerd wil worden over de actuele ontwikkelingen, kun je altijd je licht opsteken bij een van de adviseurs van de woonwijzerwinkel.

Aan de slag met energie opslaan

Het wordt steeds interessanter om zelf opgewekte energie ook zelf op te slaan. Op deze verstandige manier heb je je eigen groene elektriciteit voorradig. Er zijn nog geen subsidiemogelijkheden voor thuisbatterijen of voor een V2H systeem, maar je kunt zelf berekenen of laten berekenen of dit voor jou een interessante optie is.

Deskundig onafhankelijk advies

Je kunt in de WoonWijzerWinkel een adviesgesprek aanvragen met een van de adviseurs. Samen kunnen jullie berekenen wat de mogelijkheden zijn, welke capaciteit je nodig zou hebben en wat de terugverdientijd is voor de investering. De adviseur kan ook voor jou de offertes aanvragen voor aankoop, installatie en onderhoud. Door deze offertes samen te beoordelen kom je beter wegwijs in het woud van mogelijkheden.

Grote batterij in de Johan Cruijff Arena

In de Johan Cruijff-arena bijvoorbeeld, wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde super batterij om elektriciteit op te wekken, op te slaan en de complete arena van stroom te voorzien. Daarmee is het een van de meest duurzame en innovatieve stadions ter wereld als het gaat om energieopslag. Meer dan 4200 zonnepanelen zijn hiervoor geplaatst op het dak, die stroom leveren aan de superbatterij. Deze bestaat uit 148 gerecyclede accu’s uit elektrische auto’s.

Al deze accu’s bij elkaar kunnen 3 megawatt aan stroom opslaan. Deze opslag kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden door de bedrijven eromheen, zoals de Ziggo Dome of de AFAS live. Of je kan leveren aan deze opslag door je elektrische auto in de arena te parkeren en tegen vergoeding stroom van jouw accu aan de opslag te geven.

Een soortgelijk idee zou toegepast kunnen worden bij andere grote gebouwen in je eigen omgeving. Je zou je aan kunnen sluiten op een grote opslag van energie en daarmee je huis voorzien van deze groene stroom zodra het gebouw energie meer opwekt dan ze nodig heeft en op kan slaan. Dus in plaats van terugstromen naar het net, kan zo’n gebouw het teveel leveren aan huishoudens. Onze adviseurs kunnen met jou uitzoeken of er al zulke mogelijkheden in jouw omgeving zijn.

Energie opslaan in een mijn

In de uitzending van het programma Energieman onderzoekt Menno Bentveld in de kolenmijnen van Limburg hoe hier energie kan worden opgeslagen. Ook verdiept hij zich in de accu van de toekomst, waarmee we de energie kunnen gebruiken op het moment dat het nodig is. In Teuge stijgt Menno op in een elektrisch vliegtuig en ziet hij met eigen ogen de superbatterij waarmee het toestel wordt opgeladen.

Superbatterijen, energie-opslag en de toepassingen hiervan worden veel en breed onderzocht. Het gebruiken en het opslaan van groene energie moet in de toekomst energie uit fossiele brandstoffen hopelijk helemaal kunnen vervangen.

Veelgestelde vragen

Wanneer is een thuisbatterij interessant voor mij?

Bekijk of er een patroon zit in je energieverbruik. Heb je een regelmatig energieverbruik, of zie je juist veel pieken en dalen? Met name als je een onregelmatig energiegebruik hebt, kan een thuisbatterij handig zijn. 

Hoe zit het met onderhoud?

Let bij aanschaf van een thuisbatterij op de onderhoudsbehoefte. Sommige modellen vereisen weinig tot geen onderhoud, terwijl andere regelmatig onderhoud nodig hebben. 

Hoe snel laadt de batterij op?

Bekijk goed wat de oplaadsnelheid van de batterij is. Met name hoe snel deze kan opladen met behulp van zonne-energie. 

Waar plaats ik de batterij?

Zorg ervoor dat je een plek hebt met een stevige muur voor bevestiging. Een batterij kan al gauw zo’n 100 á 150 kg wegen. 

Je plaatst de batterij in een koele en droge omgeving. Vaak is een opslag of garage hiervoor geschikt. Er zijn ook batterijen verkrijgbaar die geschikt zijn om buiten te plaatsen. 

Hoe groot is een batterij ongeveer?

Afhankelijk van de capaciteit, variëren thuisbatterijen in formaat. Een kleine thuisbatterij van 5 kWh is er in afmetingen 67 x 60 x 15 cm. “Zwaardere” modellen van 13,5 kWh, zijn ook groter. Hou rekening met 1 m2 vloeroppervlak. Daar kom je in bijna alle gevallen nu mee uit.