Vraag eenvoudig het energielabel van jouw pand op

Energielabel opvragen? Waarom moet je dat doen? Het energielabel van je pand is belangrijker dan ooit. Bij de eventuele verkoop van het pand is het bijvoorbeeld belangrijk dat je een energielabel bij de hand hebt om de prijs te kunnen vaststellen.

Sinds 1 januari 2023 is het voor kantoorpanden vanaf 100 m² daarnaast ook verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Bovendien, ook als je niet wil verkopen, is het verstandig om te werken aan een hoger energielabel, omdat dat betekent dat je pand duurzamer, goedkoper en comformtabeler is.

Energielabel opvragen

Je vraagt jouw energielabel op via de website energielabels.online. Via een aantal simpele stappen kun je gemakkelijk en snel jouw energielabel opvragen.

Heb je een laag label dan adviseren wij snel te kijken hoe je energiebesparende maatregelen in jouw pand kunt aanbrengen. Met ons gratis MKB kennismakingsgesprek kijken we graag met je mee!

Energielabel bedrijfsruimte
energielabel overzicht

Hoe wordt het energielabel vastgesteld?

Een gecertificeerde energieprestatieadviseur (EPA-U adviseur) komt langs om het gebouw te inspecteren. Hij of zij maakt aan de hand van deze inspectie en de technische gegevens van het gebouw een berekening van het energieverbruik en de energieprestaties.

Op basis van deze berekening wordt het energielabel vastgesteld. Het energielabel loopt van A+++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverslindend).

Waar wordt naar gekeken bij het vaststellen van een energielabel?

De adviseur kjkt dus bij het vaststellen van een energielabel voor een bedrijfspand naar de energieprestaties van het gebouw. Dit houdt in dat verschillende aspecten van het pand worden beoordeeld die van invloed zijn op het energieverbruik.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste factoren:

  • Isolatie: De mate waarin het gebouw is geïsoleerd, zowel de wanden, het dak als de vloer. Een goede isolatie zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat in de winter en dat het gebouw in de zomer minder snel opwarmt.
  • Verwarming: Het type verwarmingssysteem dat wordt gebruikt, zoals centrale verwarming, elektrische verwarming of warmtepomp. Ook de efficiëntie van het systeem speelt een rol.
  • Koeling: De aanwezigheid en efficiëntie van koelsystemen, zoals airconditioning.
  • Ventilatie: Het ventilatiesysteem en de luchtdichtheid van het gebouw.
  • Warmteterugwinning: Of er gebruik wordt gemaakt van warmteterugwinning uit bijvoorbeeld ventilatielucht.
  • Ramen en deuren: Het type beglazing, de aanwezigheid van isolerende beglazing en de kwaliteit van de kozijnen.
  • Verlichting: Het type verlichting dat wordt gebruikt, zoals led-verlichting of traditionele verlichting.
  • Warm water: De wijze waarop warm water wordt opgewekt, bijvoorbeeld door middel van een geiser of een centrale verwarmingsketel.

Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat

Het nemen van duurzaamheidsmaatregelen als ondernemer is vaak een complex proces. Zo’n proces vraagt om deskundige en onafhankelijke begeleiding en advies.

De adviseurs van MKB Limburg Verduurzaamt kijken samen met jou naar de mogelijkheden en begeleiden daarin van A tot Z.