De salderingsregeling wordt afgeschaft, wat nu?

De salderingsregeling wordt afgeschaft

Het aanstaande kabinet wil de huidige salderingsregeling in 2027 direct stoppen. Eerder dit jaar wees de Eerste Kamer een voorstel af om de salderingsregeling vanaf 2025 stap voor stap af te bouwen. In dit artikel duiken we dieper in op de gevolgen die het mogelijk afschaffen van de salderingsregeling in 2027 voor jou kan hebben.

Spannend! Maar wat is de salderingsregeling eigenlijk?

Met de salderingsregeling wordt jouw opgewekte energie weggestreept tegen de energie die je gebruikt van de energieleverancier. Zo werkt het energienetwerk als een soort van batterij. De stroom die jouw zonnepanelen opwekt en die je niet gebruikt, wordt er als het ware ingestopt. ’s Avonds (of op een ander moment) kun je die er weer uithalen.

Voor de stroom die je er weer “uithaalt” hoef je niets te betalen. Tenminste, als je er niet meer uithaalt dan je hebt toegevoegd. Doe je dit wel, dan betaal je gewoon een marktconform tarief voor het aantal kWh (kilowattuur) dat je meer gebruikt.

Terugleveren

De energieleveranciers zeggen dat het niet eerlijk dat  dat zij opdraaien voor de kosten die jij maakt als je meer energie opwekt dan je nodig hebt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten om het energienetwerk te gebruiken, terwijl dat netwerk al bijna overbelast is. En kosten om bij te houden hoeveel je terug levert op welk moment en dit te verrekenen.

windmolen met zonnepanelen dak

Terugverdienen

Door het afschaffen van de salderingsregeling duurt het langer voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend. De meeste huishoudens gebruiken ongeveer een derde van de stroom die ze opwekken direct. Een groot deel van de opgewekte stroom wordt gesaldeerd en kan men nu nog terug verkopen aan de energieleverancier. Deze verandering zal er voor zorgen dat de terugverdientijd van 3-5 jaar zal oplopen tot 7-8 jaar. Daarna zal je nog steeds goedkoper uit zijn met je eigen energie, dan met de energie van het energienetwerk.

Zijn zonnepanelen nog zinvol?

De verkoop van zonnepanelen loopt terug door de onzekerheid over de toekomst van de salderingsregeling. Maar je kan je teruglevering inperken door de energie te gebruiken op het moment dat die wordt opgewekt. Zet bijvoorbeeld je wasmachine, droger en afwasmachine overdag aan, en laadt dan ook je auto op.

Een positieve ontwikkeling is dat de onzekerheid over de salderingsregeling de prijs van zonnepanelen flink laat dalen. Hierdoor is de investering in panelen een stuk lager en zijn ze veel sneller terugverdiend. Omdat minder mensen kiezen voor zonnepanelen, hoef je niet lang te wachten om ze te plaatsen en kun je langer gebruik maken van de salderingsregeling.

stijn-zonnepaneel
Thuisbatterij

Als je zo weinig mogelijk stroom wil terugleveren, kun je ook nadenken over de aanschaf van een thuisbatterij. Hiermee kun je de opgewekte energie thuis opslaan en later gebruiken. Wil je meer weten over het opslaan van opgewekte energie in een thuisbatterij? Kijk dan op onze pagina over energie opslaan.

Winst

Vergeet ook niet de winst die je energiebesparende maatregelen hebben voor het milieu. Ook al wordt de terugverdientijd langer, de investering verdient zich nagenoeg altijd terug. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Bij een terugverdientijd van 8 jaar, verdien je er nog altijd 17 jaar aan.

Door je eigen energie op te wekken heb je ook minder last van de up-en-downs in de nationale en internationale energiemarkt. En vergeet niet dat je eigen opgewekte stroom altijd een stuk goedkoper is dan de energie van je energiemaatschappij.

Dit in combinatie met andere maatregelen wordt je eigen financiële winst en de winst voor de natuur alleen maar groter.

Wat is wijsheid?

We zetten nog even alles op een rijtje:

  • Als de salderingsregeling stopt, dan ga je minder verdienen aan de stroom die je terug levert. Je verdient er dus nog steeds aan! Daardoor zal het iets langer duren voor dat je je investering hebt terugverdient.
  • De stroom die je opwekt en meteen gebruikt is het goedkoopst, gebruik dus zo veel mogelijk van je opgewekte stroom overdag! Als nog minder wilt terug leveren, denk dan eens na over een thuisbatterij.
  • Vergeet niet de winst die je zonnepanelen opleveren voor het milieu!
  • Het loont dus nog steeds om zonnepanelen aan te schaffen, maak een afspraak met onze adviseurs om te helpen met het kiezen van de beste optie voor jou.

Persoonlijk deskundig advies

Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je weten wat de invloed van het afschaffen van de salderingsregeling op jouw situatie is?  Met het adviesgesprek van WoonWijzerWinkel Limburg kun je rekenen op onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat! Onze adviseurs helpen je van informatie tot realisatie, zodat jij er zeker van bent dat je snel kunt genieten van de voordelen van verduurzaming!

Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat

Het nemen van een duurzaamheidsmaatregel is vaak een moeilijke stap die je weloverwogen wil nemen! Goede betrouwbare informatie en deskundig, onafhankelijk advies is enorm belangrijk om deze stap op de juiste manier te maken. 

Met ons adviesgesprek kijkt een deskundig, onafhankelijk adviseur met jou meer naar je situatie en krijg je advies op maat!