De compacte thuisaccu: zelf stroom opslaan voor later gebruik, is dat interessant? 

Het klinkt perfect: als je zonnepanelen op je dak hebt kun je je overtollige stroom nu opslaan in een compacte, makkelijke thuisaccu. Zeker nu de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd is het slim om je zelf opgewekte stroom op te slaan om bijvoorbeeld ’s avonds te gebruiken.

Zelf installeren 

Er is een nieuwe thuisaccu op de markt: een compact model met een capaciteit van 2,7 kWh. Deze capaciteit is meestal genoeg om de apparaten in je huis ’s nachts van stroom te voorzien. De batterij is eenvoudig zelf te installeren via een app.

Je hebt hiervoor geen klusjesman nodig. We bekijken eens de voordelen van zo’n thuisaccu en zetten ook onder elkaar hoe je erachter komt of dat een slimme investering is of niet.  

zelf energie opslaan

Voordelen van zo’n compacte thuisaccu

  • Zelf stroom opslaan: Bespaar op je energierekening door je eigen zonnestroom te gebruiken.
  • Eenvoudig installeren: Plug de batterij in een stopcontact en koppel hem met de P1 Meter.
  • Uit te breiden: Voeg later eenvoudig een tweede batterij toe als je meer vermogen nodig hebt.
  • Veilig: De batterij gebruikt cellen die veilig zijn voor in huis.

💡TIP

Maak bijvoorbeeld gebruik van de subsidieregeling voor zonnepanelen om de aanschaf van de thuisaccu te financieren. Nog een goede tip: abonneer je op onze nieuwsbrief, dan krijg je ieder kwartaal een hoop tips om energie te besparen. 

Hoe bereken je of een thuisaccu de investering waard is? 

De thuisaccu is in opmars. We gaan steeds meer overgaan op zonnepanelen en de salderingsregeling voor zonnestroom hiervoor wordt afgebouwd. Daarom wordt het steeds aantrekkelijker om overtollige zonnestroom op te slaan voor later gebruik.

Maar is de thuisaccu wel zo gunstig als dat het lijkt? En wat is salderen ook alweer en wat gaat er in de salderingsregeling veranderen, dat lees je hier

Is een compacte thuisaccu iets voor jou?

Ben je op zoek naar een eenvoudige en betaalbare manier om je eigen zonnestroom op te slaan? Dan is dit zeker een interessante optie. Hier hebben we wat kritische noten opgesteld zodat je een keuze kunt maken:

Een kritische blik

  • Kosten: De aanschaf van een thuisaccu is een flinke investering. De HomeWizard thuisaccu, de compacte variant die je zelf met een app kunt installeren, kost   € 1395.  
  • Rendement: Hoeveel je bespaart met een thuisaccu hangt af van verschillende factoren, zoals je stroomverbruik, de opbrengst van je zonnepanelen en de toekomstige energieprijzen. Het kan lang duren voordat je de investering hebt terugverdiend.
  • Capaciteit: De capaciteit van de HomeWizard thuisaccu (2,7 kWh) is relatief klein. In de winter, wanneer de zon minder schijnt, is de batterij al snel leeg.
  • Alternatieven: Er zijn andere manieren om je eigen zonnestroom te gebruiken, zoals het verwarmen van je water met een zonneboiler of het opladen van een elektrische auto. 
  • Milieu: De productie van batterijen heeft een negatieve impact op het milieu. De cellen die gebruikt worden in de HomeWizard thuisaccu, zijn weliswaar schoner dan traditionele lithium-ion-batterijen, maar nog steeds niet perfect. 

Meer weten

Over thuis stroom opslaan?

Hier kun je er alles over lezen.

Conclusie 

De thuisaccu is een handige manier om je eigen zonnestroom op te slaan, maar het is zeker niet voor iedereen de beste oplossing. Weeg de voor- en nadelen goed af voordat je een thuisaccu aanschaft.

Kijk ook naar alternatieven en verdiep je in de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie. Maak vooral een berekening van de kosten van de accu en zet deze af tegen wat je verwacht ’s avonds te gebruiken aan stroom.

groen en zonnepanelen dak

De thuisaccu kan een waardevolle toevoeging zijn op je zonnepanelensysteem, maar doe je research en maak een weloverwogen beslissing! Je kunt altijd hier een adviesgesprek aanvragen bij ons zodat we je kunnen helpen.  

Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat

Het nemen van een duurzaamheidsmaatregel is vaak een moeilijke stap die je weloverwogen wil nemen! Goede betrouwbare informatie en deskundig, onafhankelijk advies is enorm belangrijk om deze stap op de juiste manier te maken. 

Met ons adviesgesprek kijkt een deskundig, onafhankelijk adviseur met jou mee naar je situatie en krijg je advies op maat!