Stekkerzonnepanelen aan je balkonrand hangen en zo eenvoudig energie opwekken?

Dat klinkt wel heel simpel, maar is het ook zo eenvoudig? De populariteit van je eigen energie opwekken is groot. Steeds meer mensen willen af van fossiele energie om allerlei redenen, maar zeker om hun elektriciteitsrekening te verlagen.

Stekkerzonnepanelen zijn een snelle oplossing. Je hangt ze eenvoudig aan je balkon, steekt ze in het stopcontact en ze leveren zonne-energie. Dat lijkt de ideale oplossing. Vooral voor bijvoorbeeld huurders en mensen met een appartement. Maar is dat wel zo simpel?

Risico’s op de loer

Experts waarschuwen voor de risico’s van deze plug-and-play stekkerzonnepanelen. Het grootste gevaar is overbelasting van je netwerk. Stopcontacten zijn niet ontworpen om elektriciteit terug te leveren, wat bij deze zonnepanelen wel gebeurt. Hierdoor kan er spanning op de stekker komen, wat een risico vormt op een elektrische schok. Ook kan overbelasting leiden tot oververhitte kabels en in het ergste geval zelfs brand.

Vooral in oudere huizen met een verouderde installatie is dit risico groot. Het is eigenlijk altijd belangrijk om zonnepanelen door een professional te laten installeren, omdat je het risico op oververhitting en brand niet zelf kunt inschatten. Laten installeren is dus ook voor dit soort panelen belangrijk, alhoewel het niet verplicht is. 

Nederlandse versus Duitse aanpak

In Nederland zijn er geen duidelijke regels voor de installatie van stekkerzonnepanelen. Fabrikanten stellen vaak eigen richtlijnen op, maar deze zijn niet altijd even duidelijk of veilig.

In Duitsland, waar de zogenaamde ‘Balkonkraftwerke’ populair zijn, zijn er wel strenge regels. Zo is het maximale vermogen van deze panelen beperkt en moet er een aanpassing gedaan worden aan je meterkast en de elektriciteitshuishouding in je woning.

Wat zegt de overheid?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de producten zelf, maar niet op de installatie ervan. Als er onveilige zonnepanelen op de markt zijn, waarschuwt het NVWA daar wel voor, zoals deze waarschuwing.

Consumenten zijn dus eigenlijk zelf verantwoordelijk voor het veilig gebruik van deze apparaten.

energiecontract
kluscoach

Zekere voor het onzekere

Hoewel stekkerzonnepanelen absoluut een aantrekkelijke optie zijn, moet je dus zelf wel je gezonde verstand blijven gebruiken.

Zo’n paneel gaat electriciteit leveren, via je stopcontact. Dat moet dus veilig gebeuren, schakel daarbij de hulp in van een installateur.

Het is eigenlijk altijd een goed idee om een professional in te schakelen voor de installatie van zonnepanelen, dus ook stekkerzonnepanelen.

Het is echt toch net iets meer dan gewoon weer een apparaat dat je in het stopcontact kan steken.

Conclusie: Doen! Maar verstandig!

Stekkerzonnepanelen bieden wel degelijk een makkelijke en snelle manier om duurzame energie op te wekken en zolang je goed let op de juiste installatie kan nu een nog grotere groep mensen hun eigen energie opwekken! Wil je meer lezen over zelf energie opwekken? Dat kan hier.

Voorgevel Woonwijzerwinkel kerkrade 1

Bezoek ons adviescentrum in Kerkrade! (Roda J.C. stadion) 

In het 1200 m² adviescentrum van WoonWijzerWinkel Limburg kun je de duurzaamheidsmaatregelen zien, horen én beleven! Het aanwezige personeel en adviseurs duurzaam wonen helpen je natuurlijk ook graag bij al je vragen!