Thuisbatterijen: Een veelbelovende ontwikkeling met haken en ogen
Brengen slimme thuisbatterijen het elektriciteitsnet in gevaar?
Het lijkt een win-win situatie: investeren in een slimme thuisbatterij en geld verdienen door mee te doen aan de energiemarkt. Maar de realiteit is complexer. Het snelle reageren van deze batterijen op prijsschommelingen veroorzaakt onrust op het elektriciteitsnet, waardoor de winstgevendheid onder druk staat. Ontdek hieronder de haken en ogen van een slimme thuisbatterij.
Onbalansmarkt
Stel je het elektriciteitsnet voor als een weegschaal. Op de ene schaal ligt de opgewekte energie, op de andere de verbruikte energie. Het doel is om deze schaal altijd in balans te houden. De onbalansmarkt is een platform waar energiebedrijven het overschot of tekort aan energie kunnen verhandelen. De prijzen op deze markt fluctueren voortdurend.
Thuisbatterijen als snelle handelaar
Slimme thuisbatterijen kunnen razendsnel reageren op deze prijsveranderingen. Als de prijs laag is, laden ze op. Als de prijs hoog is, leveren ze energie terug aan het net. Dit helpt om het elektriciteitsnet in balans te houden, maar het kan ook voor instabiliteit zorgen.
TenneT grijpt in
Netbeheerder TenneT heeft daarom maatregelen genomen om de schommelingen in het net te verminderen. Door de frequentie waarmee informatie over de energieprijzen wordt verstrekt te verlagen, wordt het voor thuisbatterijen moeilijker om zo snel te reageren.
Gevolgen voor consumenten
Voor consumenten die een thuisbatterij hebben aangeschaft, betekent dit dat het moeilijker wordt om de aanschafkosten terug te verdienen. Experts waarschuwen dat de beloofde hoge opbrengsten vaak onrealistisch zijn.
Wat nu?
Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over de opbrengsten van een thuisbatterij. Hoewel het een goede investering kan zijn om je eigen energie op te slaan, is het niet de gouden greep waar sommige aanbieders het voor doen. Het advies is om je goed te laten informeren voordat je een beslissing neemt.
Wil je meer weten over duurzame energie en energiebesparing? Kijk dan eens op onze pagina over zelf energie opslaan:
Wil je informatie over de haken en ogen van een slimme thuisbatterij in jouw specifieke situatie? Maak dan een afspraak met een Adviseur Verduurzaming Vastgoed voor een EnergieBespaarPlan op maat!