Ik ben huurder
Wat zijn mijn mogelijkheden om te verduurzamen?Hoe verduurzaam ik mijn huis als huurder?
Als huurder denk je misschien dat er niet zoveel mogelijkheden zijn om je woning energiezuiniger te maken. Het huis is tenslotte niet jouw eigendom.
Toch kun je veel kleine maatregelen nemen die ervoor zorgen dat jouw energierekening daalt. Kijk hier voor tips over kleine besparingen.
Wil je toch liever grotere maatregelen treffen? Dan kun je het gesprek aangaan met jouw verhuurder en laten zien welke mogelijkheden er zijn om de woning energiezuiniger te maken.
Op deze pagina lees je:
- Waar je het juiste advies kan krijgen.
- Hoe je zelf makkelijk energie kan besparen.
- Alle maatregelen op een rij.
Persoonlijk advies
In Limburg zijn veel mensen die kennis en ervaring hebben op het gebied van energiebesparing. Dit zijn energiecoaches. Zij kunnen je vertellen hoe kleine maatregelen jouw woning energiezuiniger maken. Je bespaart zo al snel enkele tientjes per jaar.
Ook kunnen zij je andere tips geven. Denk bijvoorbeeld aan een paar minuten korter douchen, de verwarming voorzien van ventilatoren of het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie.
Hulp bij gestegen energiekosten
Kom je financieel in nood door de gestegen energiekosten? Vanaf 22 januari 2024 kun je weer steun aanvragen om de energierekening te betalen. Deze aanvraag doe je via de website van Noodfonds Energie. Dit kan tot 31 maart 2024. Of je steun krijgt, hangt af van je bruto-inkomen en de hoogte van je energierekening. Je energieleverancier verlaagt met deze steun jouw energierekening. Lees hier meer over het Noodfonds.
Energie besparen met kleine stappen
Met kleine aanpassingen bespaar je makkelijk energie. En daarmee wordt het bedrag op jouw energierekening lager. Denk aan het aanschaffen van ledlampen of van zuiniger witgoed. Sommige gemeentes hebben hiervoor speciale regelingen of acties.
De gemeente helpt je graag om dit soort aanpassingen te doen in jouw woning, op een betaalbare manier. Ook zijn hiervoor soms bijvoorbeeld energiefixers of een klusbudget beschikbaar. Kijk op de website van je gemeente om te checken welke mogelijkheden er zijn.
In gesprek met de verhuurder
Jouw verhuurder is verantwoordelijk voor het isoleren en energiezuiniger maken van de woning. Heb je het idee dat er aan jouw woning nog veel kan verbeteren? Ga het gesprek aan met je verhuurder en bespreek wat er kan. Wil je graag zelf aan de slag? Vraag dan wel toestemming aan je verhuurder. Je kunt ook kijken naar een subsidie die verhuurders ook kunnen krijgen. Dit is de subsidie voor groene daken en gevels.
Alle maatregelen op een rij?
- Kijk hier voor een overzicht van de landelijke regelingen en mogelijkheden.
Wil je graag advies over hoe je je huis kan verduurzamen als huurder?
Bezoek dan vooral eens de WoonWijzerWinkel in Kerkrade. Daar kunnen ze met je meedenken welke duurzame maatregelen bij je passen op basis van jouw situatie en -wensen.
In de winkel kun je veel kleine besparende middelen zien en kopen, maar ook allerlei advies vragen. Met relatief kleine stappen kun je goed je comfort verhogen en je energierekening verlagen!
De WoonWijzerWinkel vind je hier: Roda J.C. Ring 61, 6466 NH Kerkrade.