Een slimme thuisbatterij die zichzelf terugbetaalt?

We kennen de thuisbatterij natuurlijk al wat langer. Meestal in de vorm van opslag voor de energie die je met je zonnepanelen hebt opgewekt. In de praktijk zien we dat zo’n batterij vaak veel ruimte in beslag neemt en de terugverdientijd vaak niet opweegt tegen de kosten. Onlangs presenteerde het bedrijf Zonneplan een slimme thuisbatterij op een manier zoals we die nog niet kennen.

De thuisbatterij van Zonneplan werkt met AI-technologie die verschillende energiemarkten continu in de gaten houdt.

Door de implementatie van de AI-technologie bepaalt de batterij zelf wanneer hij oplaadt, ontlaadt of juist even afwacht. Als gebruiker ben je er daarmee voortdurend zeker van dat je jouw energie tegen de meest gunstige tarieven inkoopt.

Zonneplan geeft tevens aan dat het hiermee een oplossing voor de pieken op de energiemarkt levert. Wanneer er veel stroom beschikbaar is (bijvoorbeeld wanneer de aanvoer van groene stroom hoog is) levert dit een overaanbod op de energiemarkt. Netbeheerders hebben dit liever niet. Deze thuisbatterij levert hier volgens de makers dus de oplossing voor.

Verdient de slimme thuisbatterij zichzelf terug?

De grote vraag die blijft hangen is natuurlijk: ‘Verdient deze thuisbatterij zichzelf binnen een schappelijke periode terug?’ Het bedrijf zelf geeft te kennen dat dit wel het geval is. Het bedrijf werkt met stapelbare witte boxen die de opslag van de batterij vergroten. De thuisbatterij van Zonneplan is momenteel te verkrijgen in 3 varianten:

Variant Kosten Terugverdientijd Besparing per jaar
10 kWh € 5990 +/- 6,5 jaar € 950
15 kWh € 6990 +/- 5 jaar € 1350
20 kWh € 7990 5 jaar € 1600

 

Met de thuisbatterij kun je dus genieten van de pieken en de dalen van de sterk veranderende energiemarkt. De komende tijd verwachten we dat de onbalans op de energiemarkt steeds groter zal worden. Oplossingen als een thuisbatterij die volgens dit soort technologieën werken zijn de komende tijd dus hard nodig.

Ben je geïnteresseerd in het opslaan van energie door middel van een thuisbatterij? Op onze pagina duurzaam energie opslaan lees je er alles over.