Waarom schakelt je omvormer soms vanzelf uit?
Zonnepanelen zijn een geweldige manier om duurzame energie op te wekken en je energierekening te verlagen. Toch kan het gebeuren dat je omvormer, het apparaat dat de opgewekte stroom omzet in bruikbare elektriciteit, zichzelf uitschakelt. Dit gebeurt vooral op zonnige dagen. Maar waarom gebeurt dit, en wat kun je eraan doen?
Waarom schakelt je omvormer uit?
In Nederland is de netspanning standaard 230 volt, met een toegestane afwijking tussen 207 en 253 volt. Als de spanning boven de 253 volt komt, schakelt je omvormer automatisch uit om schade te voorkomen. Dit is een ingebouwde veiligheidsmaatregel.
Op zonnige dagen, vooral in wijken waar veel zonnepanelen zijn, kan de hoeveelheid opgewekte stroom groter zijn dan het directe verbruik. Het overschot wordt teruggeleverd aan het net, waardoor de spanning stijgt. Als die te hoog wordt, schakelt je omvormer uit om overbelasting te voorkomen.
Waarom heeft je buurman hier geen last van?
Het kan zijn dat jouw omvormer uitschakelt, terwijl die van je buurman blijft werken. Dit heeft vaak te maken met de afstand tot het transformatorhuisje in de buurt.
Huizen dichterbij hebben een stabielere spanning. Ook kunnen verschillen in installatie en instellingen van de omvormer een rol spelen.

Wat kun je doen om dit te voorkomen?
Je kunt de netspanning niet direct beïnvloeden, maar er zijn wel manieren om de kans op uitschakeling te verkleinen:
Gebruik stroom als de zon schijnt
Door apparaten zoals een wasmachine, vaatwasser of elektrische auto te gebruiken terwijl je zonnepanelen energie opwekken, verbruik je direct stroom en gaat er minder terug het net in. Hierdoor blijft de spanning lager.
Controleer je installatie
Een erkende installateur kan checken of je zonnepanelen en omvormer goed zijn ingesteld. Fouten in de installatie kunnen bijdragen aan het probleem.
Overweeg een thuisbatterij
Met een thuisbatterij sla je overtollige zonne-energie op voor later gebruik. Dit vermindert de hoeveelheid stroom die terug het net in gaat en helpt de spanning stabiel te houden.
Meld je zonnepanelen aan bij je netbeheerder
Door je installatie te registreren op energieleveren.nl help je netbeheerders bij het in kaart brengen van het stroomverbruik en de opwekking. Dit kan bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet.
Heb je een 1-fase omvormer?
Ga met een P1-meter of via je slimme meter na op welke fase de laagste netspanning zit. Probeer je omvormer juist op deze fase aan te sluiten. Probeer dit al bij de start te doen samen met jouw installateur van zonnepanelen. Bij een grote installatie met een 3-fasen omvormer heeft deze aanpak echter weinig zin.

Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat
Het nemen van een duurzaamheidsmaatregel is vaak een moeilijke stap die je weloverwogen wil nemen! Goede betrouwbare informatie en deskundig, onafhankelijk advies is enorm belangrijk om deze stap op de juiste manier te maken.
Met ons adviesgesprek kijkt een deskundig, onafhankelijk adviseur met jou mee naar je situatie en krijg je advies op maat!