Vrijwillig verduurzamen MKB

Ook voor het MKB liggen er de komende jaren grote uitdagingen binnen het thema ‘energietransitie’. Een gedeelte van het MKB wordt inmiddels wettelijk al verplicht om verduurzamende stappen te ondernemen. Echter is er nog een groot gedeelte die deze verplichting (op dit moment) nog niet heeft. Uiteraard zijn zij wel in de mogelijkheid om vrijwillig te verduurzamen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om vrijwillig te verduurzamen.

Waarom je als ondernemer vrijwillig zou verduurzamen

Er zijn verschillende redenen op te noemen waarom je als ondernemer in het MKB de keuze neemt om vrijwillig te gaan verduurzamen. Natuurlijk heeft elke ondernemer hier ook zijn eigen reden voor. Echter zijn er een aantal redenen die we vaker terug zien komen:

  • Milieubewustzijn: Vrijwillig verduurzamen draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het behoud van het milieu. Door duurzame keuzes te maken, zoals het verminderen van energieverbruik, recycling, en het gebruik van milieuvriendelijke producten, help je de impact op ecosystemen en natuurlijke hulpbronnen te verminderen. Dit draagt bij aan het behoud van biodiversiteit en een gezond milieu voor huidige en toekomstige generaties.
  • Morele en ethische overwegingen: Voor veel mensen is vrijwillig verduurzamen een ethische keuze. Ze geloven in de intrinsieke waarde van duurzaamheid en voelen de morele plicht om goed voor de planeet te zorgen, niet alleen voor henzelf, maar ook voor toekomstige generaties. Deze motivatie kan voortkomen uit een gevoel van verantwoordelijkheid tegenover de samenleving, de natuur en de wereld als geheel.
  • Financiële voordelen op lange termijn: Hoewel duurzame initiatieven vaak initieel investeringen vereisen, kunnen ze op de lange termijn financiële voordelen opleveren. Het installeren van energiezuinige apparatuur, het isoleren van de schil van het gebouw, dubbel glas, ledverlichting, zonnepanelen etc. kan leiden tot lagere energiekosten en een verhoogde energie-efficiëntie. Bovendien worden steeds meer consumenten en bedrijven zich bewust van het belang van duurzaamheid, wat kan leiden tot een grotere vraag naar duurzame producten en diensten, wat op zijn beurt kansen kan bieden voor duurzame ondernemers en bedrijven.

Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat

Het nemen van duurzaamheidsmaatregelen als ondernemer is vaak een complex proces. Zo’n proces vraagt om deskundige en onafhankelijke begeleiding en advies.

De adviseurs van mkb Parkstad Verduurzaamt kijken samen met jou naar de mogelijkheden en begeleiden daarin van A tot Z.