Valkenburg IsolatieKLAAR

De prijzen van energie zijn flink gestegen. Dit merkt u waarschijnlijk ook aan uw energierekening. Met het isoleren van uw woning kunt u uw energierekening flink omlaag brengen. Gemeente Valkenburg aan de Geul wil inwoners die zich zorgen maken om hun energierekening daar waar mogelijk helpen met het isoleren van hun huis.

Dit doen we samen met WoonWijzerWinkel Limburg via de actie Valkenburg IsolatieKLAAR. Hieronder leest u meer over deze actie.

Translations!

Do you want to read this webpage in an different language, click here for instructions.

If you are having problems with the translation, you can always give us a call: 085 – 06 42 246.

Voor wie is Valkenburg IsolatieKLAAR?

Niet iedere inwoner kan meedoen aan de actie. Dat komt omdat de rijksoverheid aan ons een beperkt budget heeft toegekend voor de isolatieactie en daaraan ook voorwaarden heeft gesteld. Dat betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per buurt.

Wees er daarom snel bij! Als u aan de volgende voorwaarden voldoet, kunt u meedoen met de actie Valkenburg IsolatieKLAAR.

isolatie vloer 1

1. Buurt

U woont in één van de straten Van Peltstraat, Sint Gerlachplein of Pastoor Ribberghstraat. Kijkend naar het bouwjaar en het type woningen verwachten we dat in deze buurt veel winst is te halen op gebied van isolatie. Daarom starten we de actie in deze buurt. Later wordt de actie verder uitgebreid naar de rest van de gemeente. In deze buurt kunnen maximaal 30 woningen meedoen aan de actie. Daarna is meedoen niet meer mogelijk!

Houd hiervoor deze website en de communicatiekanalen van de gemeente in de gaten.

2. Woningeigenaren

Deze actie is bedoeld voor woningeigenaren. Heeft u een huurwoning en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor isolerende maatregelen, neem dan contact op met uw verhuurder.

3. WOZ-waarde

Alleen woningen met een WOZ-waarde die lager is dan het landelijke gemiddelde (€ 429.300) mogen meedoen aan de actie. Uw WOZ-waarde kunt u gratis opvragen via www.wozwaardeloket.nl.

4. U woont in een slecht geïsoleerde woning

Alleen slecht geïsoleerde woningen kunnen meedoen aan de actie. Dat betekent dat uw woning energielabel D, E, F, G of vergelijkbaar moet hebben. Vergelijkbaar wil zeggen dat er minimaal 2 bouwdelen (dak, spouwmuur, vloer, bodem of glas) niet of slecht zijn geïsoleerd. Bij twijfel adviseren we u gewoon een afspraak te maken, dan kijkt onze isolatiecoach dit samen met u na.

5. Inkomensgrens

Wij kiezen bij deze actie voor de inkomens tussen 120% en 150% van de bijstandsnorm. Dat doen wij omdat deze inkomensgroep nog geen specifieke ondersteuning heeft gekregen voor de stijgende energiekosten. Inkomens lager dan 120% van de bijstandsnorm hebben de afgelopen jaren tegemoetkomingen ontvangen, zoals de Energietoeslag en het Noodfonds energiearmoede van gemeente Valkenburg aan de Geul. Is uw inkomen hoger dan 150% van de inkomensnorm, dan kan voor u ondersteuning uit de actie www.duurzaamvalkenburg.nl interessant zijn.

Valt uw Netto-inkomen binnen onderstaande grenzen, dan kunt u aanspraak maken op deze extra subsidie.

Samenstelling huishouden Netto-inkomen per maand, exclusief vakantiegeld: Netto-inkomen per maand, inclusief vakantiegeld:

Alleenstaande ouders/ Eenpersoonshuishouden

Tot AOW-leeftijd

€ 1.829,46 € 1.925,75

Partners/ gehuwden en samenwonenden

Tot AOW-leeftijd

€ 2.613,51 € 2.751,06

Alleenstaande ouders/ Eenpersoonshuishouden

Vanaf AOW-leeftijd

€ 2.031,70 € 2.138,64

Partners/ gehuwden en samenwonenden

Vanaf AOW-leeftijd

€ 2.753,55 € 2.898,48

* Uw eventuele vermogen tellen wij niet mee.

Wat is Valkenburg IsolatieKLAAR?

De gemeente Valkenburg aan de Geul wil inwoners die dit het hardst nodig hebben, helpen met het isoleren van hun woning. Dit doen wij, samen met WoonWijzerWinkel Limburg in de vorm van de actie Valkenburg IsolatieKLAAR. Voldoet u aan de criteria, dan kunt u meedoen met de actie. U krijgt dan het volgende aangeboden:

GRATIS advies en energiebespaarplan

De gemeente biedt u in de actie Valkenburg IsolatieKLAAR gratis een onafhankelijke isolatiecoach van WoonWijzerWinkel Limburg aan. Deze coach komt bij u langs op een door u gekozen dag en tijd. Samen met u stelt de coach een energiebespaarplan op. Daarin staat welke maatregelen u het beste kunt nemen, wat de kosten zijn en wat u aan energiekosten bespaart na uitvoering.

Ook kijkt de coach, samen met u, voor welke subsidies u in aanmerking komt. Het is in veel gevallen namelijk mogelijk om zowel gebruik te maken van de landelijke ISDE subsidie, als de subsidie specifiek voor dit project. Hierdoor is uitvoering van een isolerende maatregel vaak volledig gratis. Voor de uitvoering hebben wij de beste isolatiespecialisten geselecteerd. De WoonWijzerWinkel Limburg blijft echter tijdens het hele proces uw aanspreekpunt.

GRATIS isolerende maatregel?

De gemeente Valkenburg aan de Geul biedt inwoners die dat het hardst nodig hebben een extra subsidie aan die kan oplopen tot € 2.000,- U ontvangt dit bedrag niet zelf, maar als een korting op de uiteindelijke factuur.

Boven op het bedrag van €2.000,- kunt u misschien ook aanspraak maken op de landelijke ISDE-subsidie. De hoogte van deze subsidie is 20% tot 30% van de kosten van de isolatie. Hierover kan de isolatiecoach u alles vertellen. Door de beide subsidies slim te stapelen, is in de meeste gevallen een isolerende maatregel voor u volledig gratis.

Hoe maak ik gebruik van actie Valkenburg IsolatieKLAAR?

Wilt u gebruik maken van de actie Valkenburg IsolatieKLAAR? Plan dan een isolatiecoach in via www.planjeenergiebespaarhulp.nl of bel met 085 – 06 42 246.

Let op!

Zorg dat u op de afgesproken datum de volgende documenten klaar heeft liggen:

  • Recente loonstrook van uw werkgever, of;
  • Inkomensverklaring van het UWV (lees hier hoe u deze aanvraagt) en:
  • Meest recente jaarrekening van uw energieleverancier

Energie besparen is goed voor het klimaat én uw portemonnee

We vinden het fijn u deze actie en middelen te kunnen aanbieden. Ze helpen bij het verlagen van uw energierekening. Heeft u nog vragen, dan kunt u ons bellen: 085 – 06 42 246.

We hopen van harte dat de isolatiecoach ook bij u thuis welkom is!

Veel gestelde vragen

Mag ik de subsidie ook gebruiken als ik mijn huis zelf ga isoleren?

Nee, dat is niet toegestaan. De subsidie is alleen bedoeld voor isolatiewerkzaamheden die worden uitgevoerd door een professioneel isolatiebedrijf. Een professioneel isolatiebedrijf is bijvoorbeeld SKG-IKOB of Insula-gecertificeerd. De coach laat een IsolatieKLAAR offerte opmaken door erkende installateurs. Omdat we voor deze actie collectief inkopen, is het niet mogelijk zelf een offerte bij een bedrijf aan te vragen. Door de collectieve inkoop profiteert u van extra voordelige tarieven. 

Mag ik de subsidie ook gebruiken om mijn huis op te knappen?

Nee, de subsidie is alleen bedoeld voor maatregelen waarmee uw huis energiezuiniger wordt. Het doel van de subsidie is dat uw energierekening lager wordt. Het opknappen van uw huis, bijvoorbeeld met schilderwerk, hoort daar niet bij.

Moet ik de subsidie terugbetalen?

Nee, de subsidie is een vergoeding. Als u zich aan alle bovenstaande subsidieregels houdt, hoeft u het niet terug te betalen.

Moet ik de subsidie opgeven als inkomsten (voor mijn uitkering)?

Nee, dat is niet nodig. De subsidie heeft geen invloed op uw inkomstenbelasting of uitkering. Ook heeft de subsidie geen invloed op eventuele energietoeslag.

Als ik de subsidie niet helemaal gebruik, krijg ik dan de rest van het geld op mijn rekening gestort?

Nee, dat is niet mogelijk. We mogen het geld van de Rijksoverheid namelijk niet besteden als financiële tegemoetkoming. Dat betekent dat we niet gewoon geld mogen geven.

Wat gebeurt er als ik geen gebruik wil maken van de subsidie?

Dan gebeurt er niks. U bent de eigenaar van uw huis en bepaalt altijd zelf wat er met uw huis gebeurt. Uw keuze heeft geen invloed op bijvoorbeeld uw energietoeslag of uw uitkering.

Waarom mogen huurders en verhuurders geen gebruik maken van de subsidie?

Omdat we geen geld mogen investeren in sociale huurwoningen. Dit wordt gezien als staatssteun. De Rijksoverheid heeft dit vastgelegd in de regels voor het besteden van het geld: de maatregelen mogen niet tot een stijging van de waarde van sociale huurwoningen leiden.

Wij vinden dat deze regels ook gelden voor particuliere verhuurders. Als we geld steken in particuliere huurwoningen, stijgt de waarde ervan. De verhuurder kan dan een hogere huur vragen. Op die manier krijgt een particuliere verhuurder dus meer inkomsten. Omdat particuliere verhuurders een commercieel doel hebben met het verhuren van een huis (namelijk geld verdienen), gaat het geld niet naar huizen die worden verhuurd.