Limburg is hekkensluiter in de verduurzaming van woningen

Steeds meer woningen in Nederland krijgen een energiezuinig label, maar Limburg loopt hierbij fors achter. In de rest van het land heeft al 1 op de 3 woningen een energielabel A of hoger, terwijl dit hier slechts 25% is. Daarmee is Limburg dus hekkensluiter in de verduurzaming van woningen. 

zonnepanelen woningeigenaar dak

Woningen verduurzamen 

Nieuwbouw is al zo energieneutraal mogelijk, maar om de landelijke doelstellingen te halen, is het belangrijk dat ook bestaande woningen worden verduurzaamd.

Dit kan door bijvoorbeeld te isoleren, zonnepanelen te installeren of te verwarmen met een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Het meest effectief is een combinatie van dit soort maatregelen. 

🚦Sinds 2022 is het verplicht om bij verkoop van een woning een definitief energielabel te overleggen. Dit zorgt voor meer transparantie en stimuleert hopelijk ook de verduurzaming. 

Grote verschillen binnen Limburg

Binnen Limburg zijn er grote verschillen te zien. De noordelijke gemeentes scoren beduidend beter dan die in het zuiden. Venray, Peel en Maas, Bergen en Horst aan de Maas hebben zelfs meer dan 33% van de woningen met een A-label, wat boven het landelijk gemiddelde ligt. 

In Zuid-Limburg is Eijsden-Margraten de koploper met 30-35% van de woningen met een A-label. De rest van Zuid-Limburg scoort beduidend lager, met percentages tot rond de 20% in Heerlen, Simpelveld en Beekdaelen. Zuid-Limburg is dus zelfs de hekkensluiter binnen de hekkensluiter!

illustratie duurzaamheid

Waarom is verduurzamen zo belangrijk? 

Het is belangrijk dat Limburg die inhaalslag inzet in het verduurzaming van de woningen in de provincie. Maar waarom eigenlijk? 

We hebben met elkaar afgesproken dat we minder fossiele energie moeten gaan gebruiken. Als je huis minder fossiele energie nodig heeft of gebruikt, is je energielabel hoger. Dus met minder fossiele energie een beter milieu, een comfortabeler huis en lagere lasten. Dat wil je dus eigenlijk altijd.

 De vraag is dus waarom verduurzamen we niet allemaal zo snel mogelijk? Ook in Limburg?

Waar begin je met verduurzamen?

Verduurzamen is niet één maatregel doorvoeren, zoals zonnepanelen plaatsen. Als je bij die zonnepanelen nog een gasgestookte cv-ketel hebt die een slecht geïsoleerd huis moet verwarmen, dan zal je energielabel nog steeds laag zijn – ondanks je zonnepanelen.

Een woning krijgt namelijk een energielabel naar de hoeveelheid fossiele energie die het gebruikt. Verduurzamen begint dus eigenlijk al met goed isoleren en meteen ventileren.

 

isolatie dak 2
warmtepomp buitenunit

Als je dat op orde hebt, dan kun je bijvoorbeeld rendabel verwarmen met een warmtepomp, zodat je zo weinig mogelijk gas nodig hebt. Als je de elektriciteit voor die warmtepomp zelf opwekt met zonnepanelenverbruik je pas echt heel weinig fossiele energie. Je kunt dus nogal wat stappen nemen.

Weten waar je moet beginnen, dat start bij een gesprek met een adviseur. Zo’n adviseur kan het hele plaatje voor je duidelijk kan maken, van mogelijkheden en kosten tot terugverdientijden.

Verduurzamen: haalbaar en betaalbaar? 

Er zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar om die verduurzaming van woningen te stimuleren. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Een adviseur van Limburg Verduurzaamt kan ook met jou uitzoeken welke regelingen voor jou gelden, want je kunt soms zelfs verschillende subsidies stapelen. 

Samen aan de slag in Limburg!

Laten we samen Limburg verduurzamen. De moeilijkheid van het verduurzamen van je woning zit vaak in hoe je helder krijgt wat je kan doen, wat het kost, wat het meeste oplevert en in welke volgorde ga je zoiets aanpakken?

Deskundig en onafhankelijk advies is daarbij absoluut geen overbodige luxe. Als je daarmee hulp kan gebruiken, maak dan vooral een afspraak voor een adviesgesprek met een adviseur van Limburg Verduurzaamt