Informatieplicht ondernemers die stroom opwekken

De Nederlandse overheid stimuleert ondernemers steeds bewuster te worden omtrent hun plichten ten aanzien van duurzaamheidsinitiatieven. Zo ook met de informatieplicht voor ondernemers die zelf stroom opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand. Een bedrijf is informatieplichtig indien het meer dan 50.000 kWh energie per jaar verbruikt, ongeacht hoeveel energie het zelf opwekt. 

Zie onderstaande casus:

Jouw bedrijf verbruikt 70.000 kWh per jaar waarvan het zelf 40.000 kWh opwekt en 30.000 kWh van het stroomnet onttrekt. Echter, jouw bedrijf verbruikt in totaal meer dan 50.000 kWh per jaar.

Conclusie:

  • Jouw bedrijf is informatieplichtig.
  • Je moet informatie verstrekken over jouw energieverbruik en -besparing uitgaande van de Erkende Maatregelen Lijst (EML).
  • Je dient elke 4 jaar te rapporteren aan de RVO.
  • Je moet deze informatie jaarlijks publiceren op jouw website. E.e.a. volgens de wet Milieubeheer.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de Website Rijksdienst voor Ondernemers Nederland.

 Daarnaast kun je ook terecht op de website van de Rijksoverheid

Kan de MKB adviseur mij helpen met dit onderwerp?

Het antwoord is ja. De adviseurs van MKB Parkstad Verduurzaamt zijn op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en kunnen je dus voorzien van de juiste informatie en advies. Een keer in contact komen met één van onze adviseurs? Hier vraag je een gratis MKB kennismakingsgesprek aan!

TIP💡

Je kunt op de website van de RVO een quickscan doen om te zien of jouw bedrijf voldoet aan de informatieplicht. Quickscan energiebesparingsplicht: WetChecker

Let op❗

Er is mogelijk ook andere wet- en regelgeving van toepassing op jouw bedrijf. Het is daarom altijd verstandig om contact op te nemen met de RVO of een andere relevante instantie om zeker te zijn of je aan alle verplichtingen voldoet.

Onafhankelijk, deskundig én lokaal advies op maat

Het nemen van duurzaamheidsmaatregelen als ondernemer is vaak een complex proces. Zo’n proces vraagt om deskundige en onafhankelijke begeleiding en advies.

De adviseurs van MKB Parkstad Verduurzaamt kijken samen met jou naar de mogelijkheden en begeleiden daarin van A tot Z.