Congres Limburg Verduurzaamt 2024. Terugblik!
Met bijna 350 deelnemers van Noord- tot Zuid-Limburg kwamen burgers, bedrijven en vooral gemeenten samen om klimaatneutraliteit in 2050 te versnellen in het Roda JC Kerkrade Stadion te Kerkrade.
Thema: “Groot denken, klein doen! Vanuit Europese visie werd afgedaald naar concrete actie in de wijk en nieuwe technische innovaties.
Met inspirerende sprekers zoals Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans (‘Captain of Transition’ Erasmus Universiteit), Tom Jessen, Doekle Terpstra, Diederik Samsom, Stella de Swart, Wim Schilders, Babette Porcelijn, Freed Janssen, Patrick Leppers, Wil Jacobs, Paul Sijben, dagvoorzitter Bas van Mulken en nog veel meer.
Bovendien was het congres het startschot voor de start van een grootschalige campagne www.LimburgVerduurzaamt.nl op radio en TV namens de alliantiepartners WoonWijzerWinkel Limburg, Stichting Groene Economie Limburg en REScoop Limburg.
Gedurende de dag hebben we verschillende opnames, foto’s en video’s gemaakt die we hieronder, samen met de presentaties van de dag graag met je delen. Maar… voordat we dat doen, presenteren we toch wel met veel plezier de aftermovie van het Congres Limburg Verduurzaamt 2024, die de dag in een kleine 3 minuutjes op een mooie manier samenvat.
Downloads
- Meer informatie over de maatschappelijke uitvoeringsorganisatie? Download de Leaflet Limburg Verduurzaamt.
- Het interessante debat ‘Limburg Verduurzaamt’ als Podcast met nog eens herbeleven in je EV of koptelefoon?
👉Luister hem via deze link nog eens terug! - Foto’s van het congres Limburg Verduurzaamt 2024 zijn hier te bekijken.
- De presentaties inzien? Via deze link zijn ze allemaal te downloaden.
- Onze grootschallige campagnevideo bekijken? Bekijk hem hier!
Transcript van de Podcast “Limburg Verduurzaamt”
o.a. Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans
-
Hoofdstukken Podcast
00:00:39 Introductie en panelvoorstellingTom Jessen opende de discussie over duurzaam Nederland met een sterk expertpanel: Diederik Samsom (architect Europese Green Deal), Jan Rotmans (professor Erasmus Universiteit), Doekle Terpstra (Techniek Nederland) en Donald Pols (Milieudefensie). De focus lag op drie hoofdthema’s: het versnellen van de verduurzaming, het verbeteren van de toegankelijkheid, en het stimuleren van concrete actie. De moderator benadrukte het belang van praktische oplossingen en positieve energie, waarbij politieke verwijten vermeden moesten worden om constructief vooruit te kunnen.
-
00:04:50 Praktijkervaringen en obstakelsStefan van isolatie.com schetste de dagelijkse uitdagingen in het veld: de vleermuisproblematiek die isolatiewerk beperkt, financiële drempels, en wantrouwen door negatieve ervaringen. Jan Rotmans benadrukte hierbij dat ‘80% van de Nederlanders wil verduurzamen, maar ze willen wel weten hoe dat gaat en wat het kost’. Hij pleitte voor lokale deskundigen en coaches die mensen persoonlijk kunnen begeleiden, waarbij hij stelde: ‘We moeten beginnen bij mensen, niet bij techniek’. Diederik Samsom en Doekle Terpstra vulden aan met oplossingsrichtingen, waarbij ze wezen op het succes van de zonnepanelen en nu zelfs warmtepompen (meer dan 700.000 geïnstalleerd) en de groeiende acceptatie van duurzame technologieën.
-
00:43:32 Innovatieve wijkgerichte aanpakHet Landgraafse model, gepresenteerd door wethouder Freed Janssen, toonde een succesvolle gemeentelijke aanpak met 0% financiering voor verduurzaming. Jan Rotmans benadrukte hierbij: ‘We moeten het menselijk maken, met sociaal werkers die verstand hebben van mensen’. De gemeente zette energiecoaches en ambtenaren in voor persoonlijke begeleiding, wat resulteerde in breed gedragen verduurzamingsprojecten. Het panel besprak de uitdaging van opschaling, waarbij werd gewezen op de spanning tussen lokale autonomie en de noodzaak van regionale samenwerking. Doekle Terpstra benadrukte het belang van het delen van succesvolle voorbeelden en burgerinitiatieven.
-
00:43:32 Democratisering van verduurzamingEen diepgaande discussie ontstond over de toegankelijkheid van verduurzaming. Donald Pols wees op de ongelijke verdeling van subsidies (80% naar de rijkste 20%). Jan Rotmans nuanceerde dit met voorbeelden van succesvolle verduurzaming zonder subsidies, waarbij hij stelde: ‘Het is niet meer alleen voor de elite, het is volks geworden’. Hij benadrukte dat lokale energie-coaches cruciaal zijn om mensen te helpen bij de transitie. Het panel concludeerde dat toegankelijke verduurzaming een politieke keuze is, waarbij woningcorporaties tevens een sleutelrol spelen in het bereiken van alle inkomensgroepen. Diederik Samsom voegde toe dat de elite vaak als eerste adopteert, waardoor technologieën betaalbaarder worden voor iedereen.