CSRD: 1 op de 5 MKB’ers al geconfronteerd met verplichte duurzaamheidsrapportage
Je kent hem misschien al… De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Het is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over hun impact op mens, milieu en maatschappij. Hoewel deze richtlijn primair gericht is op grote ondernemingen, ondervinden steeds meer middelgrote en kleine bedrijven (MKB) in Limburg de gevolgen ervan.
Uit onderzoek (uitgevoerd door MKB servicedesk en Motivication) blijkt dat maar liefst 1 op de 5 MKB-ondernemers nu al te maken heeft met de verplichtingen van de CSRD, ondanks dat zij niet direct rapportageplichtig zijn. Dit heeft grote gevolgen voor het Limburgse bedrijfsleven, waar veel bedrijven als toeleverancier betrokken zijn bij grotere organisaties.
Wat is de CSRD?
De CSRD is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om transparant te zijn over hun duurzaamheidsinspanningen. Dit betekent dat zij gedetailleerd moeten rapporteren over milieu-impact, sociale aspecten en governance (ESG-criteria). De richtlijn is bedoeld om duurzaamheidsprestaties inzichtelijk te maken en verantwoorde investeringen te stimuleren.
Hoewel de richtlijn formeel alleen geldt voor grote ondernemingen en beursgenoteerde MKB-bedrijven, raakt deze indirect veel meer bedrijven. Grote bedrijven moeten immers hun hele waardeketen in kaart brengen, wat betekent dat ze duurzaamheidsinformatie opvragen bij hun leveranciers – en dat zijn vaak MKB-bedrijven. Hierdoor worden ook kleinere ondernemingen steeds vaker verplicht om hun duurzaamheidsbeleid inzichtelijk te maken.

1 op de 5 MKB’ers al geconfronteerd met CSRD-verplichtingen
Uit recent onderzoek van MKB Servicedesk en Motivaction blijkt dat bijna 20% van de MKB-bedrijven nu al door klanten wordt gevraagd om duurzaamheidsrapportages aan te leveren.
Dit is een belangrijk signaal dat de CSRD niet alleen een kwestie is voor grote ondernemingen, maar ook het Limburgse MKB direct raakt.
Daarnaast is de bekendheid met de CSRD onder MKB-ondernemers nog beperkt:
- Slechts 40% van de ondernemers heeft überhaupt van de CSRD gehoord.
- Onder zzp’ers is dit percentage nog lager: slechts 20%.
- Maar 32% weet dat de regels vanaf 2026 ook voor het beursgenoteerde MKB gelden.
Dit gebrek aan kennis kan leiden tot problemen in de toekomst, wanneer grotere klanten steeds striktere eisen gaan stellen aan hun toeleveranciers. Bedrijven die zich niet voorbereiden, lopen het risico om klanten te verliezen of niet meer in aanmerking te komen voor bepaalde opdrachten.
Hoe kan het Limburgse MKB zich voorbereiden?
Ondernemers die nu al met de CSRD te maken krijgen, doen er goed aan om zich hierop voor te bereiden. Dit kan door:
- Een duidelijke duurzaamheidsstrategie op te stellen.
- Inzicht te krijgen in de eigen milieu-impact en sociale prestaties.
- Data te verzamelen over CO2-uitstoot, energieverbruik en andere duurzaamheidsindicatoren.
- Te inventariseren of klanten of leveranciers al CSRD-informatie opvragen.
Uit het onderzoek blijkt dat 57% van de ondernemers behoefte heeft aan software en praktische hulpmiddelen om de rapportage eenvoudiger te maken. Bedrijven die al rapporteren, besteden hier gemiddeld 42,5 uur per jaar aan, en bijna twee derde schakelt hiervoor externe experts in.
De CSRD is niet langer alleen een zaak voor grote bedrijven. 1 op de 5 MKB-bedrijven krijgt nu al vragen van klanten over duurzaamheidsrapportage en dit aantal zal in de komende jaren verder toenemen. Het Limburgse MKB moet zich hierop voorbereiden om aan de nieuwe eisen te voldoen en concurrerend te blijven in een veranderende markt. Door nu actie te ondernemen en zich te verdiepen in de CSRD, kunnen ondernemers voorkomen dat ze straks achter de feiten aanlopen.

Onafhankelijk, deskundig én
lokaal advies op maat
Het nemen van een duurzaamheidsmaatregel als ondernemer is vaak een complex proces. Zo’n proces vraagt om deskundige en onafhankelijke begeleiding en advies.
De adviseurs van MKB Limburg Verduurzaamt kijken samen met jou naar de mogelijkheden en begeleiden daarin van A tot Z.