Energie opslaan

Slimme manieren om energie op te slaan

Zelf energie opslaan

Je hebt flink geïnvesteerd in zonnepanelen. Maar als de salderingsregeling verdwijnt verdien je die investering nooit meer terug? Klopt dat? Dat klopt gelukkig niet. Weliswaar verdien je straks minder terug omdat je geen vergoeding krijgt.

Maar je verdient uiteindelijk nog steeds op je investeringen omdat je je eigen groene stroom gebruikt en je dus geen dure energie inkoopt. 

In dit artikel leer je meer over hoe je de zelf opgewekte energie zou kunnen opslaan:

  • Het opslaan van energie met een thuisbatterij
  • De voor- en nadelen ervan
  • De grote batterij (bv elektrische auto)

Als je het teveel aan opgewekte energie zou kunnen opslaan, kun je ook die energie inzetten op momenten dat je zelf niet voldoende op kan wekken voor je eigen vraag. En zo renderen je zonnepanelen meer! In de toekomst zal energie opslaan dus steeds gewilder worden, zeker als het salderen gaat verdwijnen. Je kunt energie thuis opslaan door de energie in een batterij te bewaren.

Welke thuisbatterijen zijn hiervoor geschikt? Wat zijn de verschillen en de voor- en nadelen? Wat zijn de kosten en wat is de terugverdientijd van dergelijke systemen? En waar moet je beginnen? Op deze pagina wordt zo goed mogelijk antwoord te geven op al deze vragen.

De thuisbatterij

De meest voor de hand liggende mogelijkheid om energie thuis te kunnen opslaan is in een thuisbatterij. Als je aan je zonnepanelensysteem een thuisbatterij koppelt, kun je je energie makkelijk opslaan en later zelf gebruiken.

Deze batterij kun je apart aanschaffen en met de juiste omvormer aansluiten op je bestaande systeem. Als je op het punt staat om een zonnestroomsysteem thuis aan te leggen, kun je erover nadenken om meteen een thuisbatterij erbij te integreren.

Zo ben je voorbereid om zoveel mogelijk opbrengst te hebben van je zelfopgewekte energie.

Wat is de beste thuisbatterij?

De levensduur van een thuisbatterij is de belangrijkste factor om te beoordelen wat de ‘beste’thuisbatterij is. De levensduur is afhankelijk van een aantal dingen, waaronder het type batterij, hoeveel energie erin kan en hoe vaak de batterij opgeladen kan worden.

Hoe vaak een accu volledig kan op- en ontladen, bepaalt in grote mate hoelang die zal meegaan. Een lithium-ion batterij kan ongeveer 2.000 tot 3.000 laadcycli aan, een zoutwaterbatterij tot 5.000 laadcycli.

Lithium-ion batterijen gaan doorgaans 15 tot 20 jaar mee. Zoutwaterbatterijen doen het nog iets beter met een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Een thuisbatterij moet je uitzoeken gebaseerd op je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Op die manier werkt de accu optimaal en gaat die doorgaans ook langer mee.

Welke capaciteit thuisbatterij is voor mij geschikt?

  • Woon je alleen of heb je een klein gezin? Dan kan een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh doorgaans al volstaan.
  • Heb je een groter gezin en verbruik je heel wat stroom door een laadpaal, warmtepomp, etc.? Dan heb je al snel een accu-vermogen rond de 10 kWh nodig.
  • Voor kleine zaken of bedrijven is een capaciteit van 15 kWh vaak noodzakelijk.

Voor- en nadelen thuisbatterij

Met een thuisbatterij gebruik je meer zelf opgewekte energie en gebruik je minder energie van het net. Dat is voordelig, want dat is groener én goedkoper.

Een nadeel van deze oplossing is dat de kosten en de milieu-impact van een thuisbatterij hoog zijn en de capaciteit beperkt is. Een normale thuisbatterij kan ongeveer 6 kWh stroom opslaan.

Ook als je een thuisbatterij gebruikt, kun je niet altijd genoeg opslaan om zelfvoorzienend in stroom te zijn. Een aansluiting op het net blijft noodzakelijk. In de zomer wekken je zonnepanelen meer zonnestroom op dan de thuisbatterij kan opslaan en in de winter wekken ze vaak te weinig op om in de vraag te voorzien én de thuisbatterij volledig te kunnen laden.

Zij gingen jou voor: Klantervaringen

Familie Linckens van energielabel G naar B

De familie Linckens ging van energielabel G naar energielabel B door hun huis slim te verduurzamen. Dat betaalt zich dus meteen terug.

Voorgevel woonwijzerwinkel kerkade

Familie Quiel eerst isoleren dan zonnepanelen

De familie Quiel kreeg duidelijke uitleg van de WoonWijzerWinkel over het belang van eerst isoleren en daarna zonnepanelen leggen.

familie Aben thuis

Familie Aben zonnepanelen installeren

De familie Aben heeft op advies van de WoonWijzerWinkel Limburg zonnepanelen laten installeren om hun eigen energie op te wekken.

familie hupperetz

Familie Hupperetz schaft zonnepanelen aan

De familie Hupperetz schaft zonnepanelen aan, nadat ze in begrijpelijke taal met een adviseur hierover hebben kunnen overleggen.

Kosten en besparingen van een thuisaccu

Een thuisbatterij is verkrijgbaar van ongeveer 5 Kwh tot 25 Kwh. Een gemiddeld gezin verbruikt bijna 10 Kwh per dag. Het is dus de vraag hoe groot de thuisbatterij moet zijn in jouw geval.

De aanschafkosten zijn nu nog vrij hoog, tussen de € 6.000 en € 14.000. In dat bedrag zitten de installatiekosten vaak al inbegrepen, maar dat is wel belangrijk om dat goed te checken. In sommige gevallen heb je ook een andere omvormer nodig.

De aanschafkosten van een thuisbatterij zullen in de loop van de tijd dalen. Omdat de salderingsregeling gaat verdwijnen worden thuisbatterijen steeds gewilder. Daardoor zal de prijs steeds meer dalen. Het is daarom altijd verstandig de actuele prijzen in de gaten te houden.

Energie opslaan in een mijn

In de uitzending van het programma Energieman onderzoekt Menno Bentveld in de kolenmijnen van Limburg hoe hier energie kan worden opgeslagen. Ook verdiept hij zich in de accu van de toekomst, waarmee de energie gebruikt kan worden op het moment dat het nodig is. 

Superbatterijen, energie-opslag en de toepassingen hiervan worden veel en breed onderzocht. Het gebruiken en het opslaan van groene energie moet in de toekomst energie uit fossiele brandstoffen hopelijk helemaal kunnen vervangen.

Terugverdientijd thuisbatterij

De terugverdientijd van een thuisbatterij is dus sterk afhankelijk van je jaarlijks energieverbruik en de capaciteit en de kosten van je nieuwe thuisbatterij. Omdat deze wel 20 jaar meegaat is dit eigenlijk altijd wel rendabel, zeker omdat de energieprijzen zullen blijven stijgen. Maar omdat het zo ingewikkeld is om te berekenen wat dat in jouw situatie betekent, kun je het beste een afspraak maken met een van onze adviseurs.

Aanvragen subsidies en offertes thuisbatterij

De hoge prijs voor een thuisbatterij is een drempel om er een te kopen. Helaas is er geen subsidie beschikbaar voor deze aanschaf.

Door te kijken naar je verbruik en je situatie kunnen de adviseurs van de WoonWijzerWinkel voor jou uitzoeken wat een goede keuze is en welke subsidie je kunt aanvragen en waar je een offerte kunt aanvragen. Om je alvast te oriënteren op de verschillende thuisbatterijen en prijzen kun je bijvoorbeeld kijken op solarmagazine.nl, of zelfenergieproduceren.nl.

Grote batterij ( De elektrische auto)

In de toekomst kun je de accu van je elektrische auto gaan koppelen aan je energiehuishouden als opslagmogelijkheid. Zo kun je de capaciteit inzetten voor eigen gebruik op het moment dat het je uitkomt. Dit is natuurlijk alleen voordelig als je de auto overdag hebt kunnen opladen tegen een laag tarief of met je zonnepanelen.

Om je een indruk te geven over de capaciteit van zo’n batterij: kleinere elektrische stadsauto’s hebben meestal een batterij met een capaciteit van rond de 40 kWh.

De middencategorie en grotere auto’s rijden op batterijen tussen de 50 en 80 kWh. De grootste batterijen hebben een capaciteit van tussen de 80 en 100 kWh, maar dan gaat het over bijvoorbeeld de stadsbus.

Vehicle-to-Home

Als je een elektrische auto hebt, kun je deze gebruiken om zonne-energie op te slaan. Dit is een duurzame manier om je energieverbruik te verlagen. Zonnepanelen wekken overdag veel stroom op, maar je gebruikt deze stroom vaak pas ’s avonds.

Je kunt de stroom die je opwekt gebruiken om je auto op te laden. De opgeslagen stroom in je auto kun je dan met een terugleversysteem ’s avonds gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Om zonne-energie op te slaan in je elektrische auto, heb je een auto nodig die Vehicle-to-Home (V2H) ondersteunt. Dit betekent dat je auto ook echt stroom kan leveren aan je woning of pand.

Overigens is de combinatie van een thuisbatterij en een elektrische auto ideaal. Als je overdag, als de zon schijnt, de thuisbatterij kunt vullen en deze energie kunt gebruiken om ‘s avonds je elektrische auto mee te kunnen opladen maak je optimaal gebruik van je opgewekte zonne-energie.

Je zult echter nooit de accu van je auto helemaal kunnen vullen omdat een accu van een elektrische auto een veel grotere capaciteit heeft dan de capaciteit van een thuisbaterij.

 

Voor- en nadelen grote batterij

Het opslaan van zonne-energie in je elektrische auto heeft een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Hieronder staan ze overzichtelijk voor je op een rij.

Voordelen

  • Het is een duurzame manier om je energieverbruik te verlagen. Je maakt gebruik van je eigen hernieuwbare energie.
  • Het is een kostenbesparende manier. Je hoeft namelijk minder stroom te betalen aan je externe energieleverancier.
  • Het is een flexibele manier. Je kunt de opgeslagen stroom gebruiken wanneer je deze nodig hebt.

Nadelen

  • Het is een dure investering. Je moet namelijk een auto met V2H-ondersteuning kopen.  
  • Meestal gebruik je je auto juist overdag, dus als je niet thuis bent maar wel thuis veel stroom opwekt.

In de toekomst wordt het waarschijnlijk steeds voordeliger om zonne-energie op te slaan in je elektrische auto. Door zonne-energie op te slaan in je auto, kun je deze stroom gebruiken in je woning of pand wanneer je hem nodig hebt. Dit is dan voordeliger dan de stroom af te nemen bij je energieleverancier.

Het opslaan van zonne-energie in je elektrische auto is een duurzame en kostenbesparende manier om je energieverbruik te verlagen. Het is echter wel een dure investering. Omdat dit nog zo in ontwikkeling is, kan er niet veel gezegd worden over de hoogte van de investering of over de terugverdientijd.

Op het moment zijn hier geen subsidies voor. Als je geïnformeerd wil worden over de actuele ontwikkelingen, kun je altijd je vraag stellen bij een van de adviseurs van de WoonWijzerWinkel.

Aan de slag met energie opslaan

Het wordt steeds interessanter om zelf opgewekte energie ook zelf op te slaan. Op deze verstandige manier heb je je eigen groene elektriciteit voorradig. Er zijn nog geen subsidiemogelijkheden voor thuisbatterijen of voor een V2H systeem, maar je kunt zelf berekenen of laten berekenen of dit voor jou een interessante optie is.

Deskundig onafhankelijk advies

Je kunt in de WoonWijzerWinkel een adviesgesprek aanvragen met een van de adviseurs. Samen kunnen jullie berekenen wat de mogelijkheden zijn, welke capaciteit je nodig zou hebben en wat de terugverdientijd is voor de investering.

De adviseur kan ook voor jou de offertes aanvragen voor aankoop, installatie en onderhoud. Door deze offertes samen te beoordelen kom je beter wegwijs in het woud van mogelijkheden.

Grote batterij in de Johan Cruijff Arena

In de Johan Cruijff-arena bijvoorbeeld, wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde superbatterij om elektriciteit op te wekken, op te slaan en de complete arena van stroom te voorzien. Daarmee is het een van de meest duurzame en innovatieve stadions ter wereld als het gaat om energieopslag.

Meer dan 4200 zonnepanelen zijn hiervoor geplaatst op het dak, die stroom leveren aan de superbatterij. Deze bestaat uit 148 gerecyclede accu’s uit elektrische auto’s. Al deze accu’s bij elkaar kunnen 3 megawatt aan stroom opslaan.

Deze opslag kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden door de bedrijven eromheen, zoals de Ziggo Dome of de AFAS live. Of je kan leveren aan deze opslag door je elektrische auto in de arena te parkeren en tegen vergoeding stroom van jouw accu aan de opslag te geven.

Een soortgelijk idee zou toegepast kunnen worden bij andere grote gebouwen in je eigen omgeving. Je zou je aan kunnen sluiten op een grote opslag van energie en daarmee je huis voorzien van deze groene stroom zodra het gebouw energie meer opwekt dan ze nodig heeft en op kan slaan.

Dus in plaats van terugstromen naar het energienetwerk, kan zo’n gebouw het teveel leveren aan huishoudens. Onze adviseurs kunnen met jou uitzoeken of er al zulke mogelijkheden in jouw omgeving zijn.

Veelgestelde vragen

Wanneer is een thuisbatterij interessant voor mij?

Bekijk of er een patroon zit in je energieverbruik. Heb je een regelmatig energieverbruik, of zie je juist veel pieken en dalen? Met name als je een onregelmatig energiegebruik hebt, kan een thuisbatterij handig zijn. 

Hoe zit het met onderhoud?

Let bij aanschaf van een thuisbatterij op de onderhoudsbehoefte. Sommige modellen vereisen weinig tot geen onderhoud, terwijl andere regelmatig onderhoud nodig hebben. 

Hoe snel laadt de batterij op?

Bekijk goed wat de oplaadsnelheid van de batterij is. Met name hoe snel deze kan opladen met behulp van zonne-energie. 

Waar plaats ik de batterij?

Zorg ervoor dat je een plek hebt met een stevige muur voor bevestiging. Een batterij kan al gauw zo’n 100 á 150 kg wegen. 

Je plaatst de batterij in een koele en droge omgeving. Vaak is een opslag of garage hiervoor geschikt. Er zijn ook batterijen verkrijgbaar die geschikt zijn om buiten te plaatsen. 

Hoe groot is een batterij ongeveer?

Afhankelijk van de capaciteit, variëren thuisbatterijen in formaat. Een kleine thuisbatterij van 5 kWh is er in afmetingen 67 x 60 x 15 cm. “Zwaardere” modellen van 13,5 kWh, zijn ook groter. Hou rekening met 1 m2 vloeroppervlak. Daar kom je in bijna alle gevallen nu mee uit.