Vereniging van Eigenaars

Wat zijn de mogelijkheden om te verduurzamen?

Verduurzamen met je VvE? Waar start je?

Ben je lid van een VvE en wil je verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Vraag je je af of het haalbaar is, hoe je de eerste stappen zet, en hoe je het proces samen aanpakt?

Dat begrijpen we heel goed. Dit zijn veelvoorkomende vragen voor VvE-leden die verduurzaming overwegen, en op deze pagina helpen we je graag een stap verder. 

Verduurzamen doe je in stappen!

Bij Limburg Verduurzaamt ben je aan het juiste adres. Onze VvE-experts hebben een overzichtelijk en praktisch 5-stappenplan ontwikkeld om verduurzaming begrijpelijk en uitvoerbaar te maken. Wat in eerste instantie ingewikkeld lijkt, wordt met ons stappenplan behapbaar en haalbaar. 

Of je nu al verduurzamingsmaatregelen hebt genomen of nog in de oriënterende fase zit, wij bieden onafhankelijk advies en ondersteuning op maat. Verduurzamen is voor elke VvE anders, en daarom begeleiden wij je stap voor stap in het proces, afgestemd op de specifieke situatie van jouw VvE, ongeacht waar de VvE zich in het proces bevindt. 

Stap 1: Kennismaking & oriëntatie 

In deze eerste stap gaan we met je in gesprek om de huidige situatie van de VvE in kaart te brengen, het verduurzamingspotentieel te onderzoeken en te peilen hoe het draagvlak binnen de VvE ervoor staat. 

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om je kennis over VvE’s en verduurzaming te vergroten door middel van cursussen en themabijeenkomsten bij bijvoorbeeld de algemene ledenvergadering . Zo ben je goed voorbereid om met vertrouwen de volgende stappen te zetten. 

adviesgesprek in showroom Kerkrade

Stap 2: Het verduurzamingsrapport 

Het verduurzamen van een VvE is een ingrijpend proces dat tijd, energie en vaak financiële investeringen vereist. Om dit traject efficiënt aan te pakken, stellen wij een verduurzamingsrapport op dat inzicht geeft in de mogelijkheden voor de VvE.

Hierbij verkrijg je inzicht in zowel de praktische als de fiscale gevolgen. Dit rapport vormt een solide basis om tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) de vervolgstappen te bespreken en te beslissen welke verduurzamingsmaatregelen passend zijn. 

Stap 3: De businesscase 

Wanneer de mogelijkheden helder zijn, maken we een concrete businesscase op maat voor jouw VvE. In deze businesscase worden de bouwtechnische, financiële en organisatorische aspecten vertaald naar een haalbaar plan.

Vaak vereist dit nog aanvullend onderzoek op diverse vlakken. Uiteindelijk zorgen we ervoor dat deze businesscase aansluit bij de wensen en behoeften die de VvE heeft uitgesproken en natuurlijk uitvoerbaar is. 

isde-subsidie-klaar

Stap 4: Aanbesteding & start van de uitvoering 

Zodra de businesscase is goedgekeurd, gaan we aan de slag met onze uitvoeringspartners. Dit is het moment waarop de werkzaamheden van start gaan.

Wij zorgen voor een zorgvuldige coördinatie en begeleiden de uitvoering van begin tot eind. Ook zal de VvE hierbij stapsgewijs, volledig en transparant worden geïnformeerd. 

Stap 5: Controle & oplevering 

Tijdens de uitvoeringsfase voeren we regelmatig controles uit om de voortgang en kwaliteit te bewaken en te zorgen dat alles volgens plan verloopt.

De VvE wordt regelmatig op de hoogte gehouden, en aan het einde van de werkzaamheden vindt de definitieve oplevering plaats in samenwerking met de projectbegeleider en het bestuur. 

vve appartementen

Waarom nú starten met verduurzamen? Wacht niet tot verduurzamen te duur wordt!

Dat verduurzamen meerdere voordelen heeft hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Niet alleen verbeter je het comfort en de waarde van je woning, ook zorg je voor lagere energiekosten én een kleinere ecologische voetafdruk. Samen met je buren kun je bovendien groot onderhoud slim combineren met duurzame maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen of een groen dak.

Veel gemeenten, provincies en de overheid bieden daarnaast financiële ondersteuning in de vorm van subsidies of voordelige leningen voor verduurzamingsprojecten. Dit maakt de investering aantrekkelijker en verlaagt de drempel om nú te verduurzamen. Wacht je met het verduurzamen, dan heb je de kans dat deze voordelige financieringsmogelijkheden in de toekomst niet meer beschikbaar zijn. 

Daarom is het belangrijk om je, samen met de VvE, tijdig te informeren in de mogelijkheden die de VvE ter beschikking heeft. de kosten samen in kaart te brengen, maar vooral ook te kijken wat het gaat opleveren. 

ALV Support: De Sleutel tot Succesvol Verduurzamen voor jouw VvE

Verduurzamen binnen een VvE kan een uitdagend en langdurig proces zijn. Een goede voorbereiding en onafhankelijke informatievoorziening zijn essentieel om als VvE tot concrete en gezamenlijke besluiten te komen en zo samen vooruitgang te boeken. De WoonWijzerWinkel Limburg ontzorgt hierin met een nieuwe ondersteuningsdienst: ALV Support.

Wat Houdt ALV Support in?

Met ALV Support biedt de WoonWijzerWinkel Limburg ondersteuning tijdens Algemene Leden vergadering (ALV) van een VvE die aan de slag wil met het verduurzamen van hun gebouw. Een deskundig, ervaren en onafhankelijk adviseur informeert het VvE-bestuur, de aanwezige leden en licht het agenda punt toe, met als doel:

Heldere en objectieve informatie: de adviseur licht de mogelijkheden tot verduurzaming, te nemen acties en gevolgen, toe.
Draagvlak creëren: door middel van concrete en eerlijke informatie uit de praktijk. Het direct beantwoorden van vragen helpt om vragen bij leden weg te nemen en hen te overtuigen om gezamenlijk stappen te zetten.
Deskundig advies: het VvE-bestuur wordt geholpen bij het opstellen van een toekomstbestendig verduurzamingsplan.

Wat is de meerwaarde voor de VvE?

  • Voor het VvE-bestuur: minder tijd kwijt aan voorbereidingen, een sluitend en volledig verhaal met zicht op mogelijke risico’s, al vroeg in het proces, dankzij professionele ondersteuning.
  • Voor de individuele eigenaar: een realistisch beeld van de mogelijkheden, kosten, het tijdspad en de te nemen besluiten. Duidelijke uitleg over de voordelen zoals energiebesparing en waardestijging van het appartement én de noodzaak van het tijdig anticiperen.

Met ALV Support biedt de WoonWijzerWinkel Limburg een extra oplossing om jouw VvE stap voor stap naar een duurzame toekomst te begeleiden. Wilt u meer weten? Neem contact op en ontdek hoe deze dienst uw VvE kan helpen verduurzamen.

Samen werken aan een energiezuiniger en toekomstbestendig wooncomplex.

Aantrekkelijk lenen om te verduurzamen

Wil je samen met alle mede-eigenaars graag verduurzamen, maar heb je financieel een tekort? Je kunt een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden aanvragen bij het Warmtefonds. Deze is speciaal voor de VvE en helpt om verduurzamingsmaatregelen te financieren.

Subsidies om als VvE te verduurzamen

Voor de VvE bestaan regelingen die het makkelijker maken om met zijn allen energiezuiniger te worden. Ben je een gemengde VvE, met zowel huur- als koopwoningen in jouw appartementencomplex, en wil je graag van het aardgas af? Daar helpt de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) bij. Hiermee krijg je een deel van de kosten voor de aanpassing terug.

Ook voor minder ingrijpende maatregelen kun je een vergoeding aanvragen. Dat gaat van het vragen om advies tot het installeren van bijvoorbeeld betere isolatie of zonnepanelen. Dit loopt via de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE).

Alle maatregelen op een rij

  • VvE energiebespaarlening van het Warmtefonds
  • Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)
  • Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)
stijn calculator

Je kunt het beste beginnen met

onafhankelijk en deskundig advies!

Bespreek met een adviseur wat er mogelijk is en welke duurzame maatregelen bij je passen op basis van jouw situatie en -wensen. 

Onze adviseurs zijn experts op het gebied van duurzaam wonen. Ze kunnen jou helpen om de juiste keuzes te maken uit alle maatregelen, aanbieders en prijzen. Vraag hier een adviesgesprek aan, dan nemen we zo snel mogelijk per e-mail contact met je op.

Veelgestelde vragen

1. Wat betekent verduurzaming precies voor een VvE?

Verduurzaming verwijst naar het aanpassen en verbeteren van het gebouw om energiezuiniger te worden, milieubelastende factoren te verminderen en het comfort te verhogen. Dit kan variëren van isolatieverbeteringen en HR++-beglazing tot zonnepanelen en duurzame installaties zoals warmtepompen.

2. Wat zijn de voordelen van verduurzaming voor de bewoners van een VvE

Verduurzamen van een VvE biedt voor de eigenaren diverse voordelen. De impact van de voordelen zijn natuurlijk afhankelijk van de toegepast maatregelen en verbetering ten opzichte van de bestaande situatie.

Enkele voordelen zijn; lagere energiekosten, verbeterd wooncomfort, waardestijging van de woning, minder onderhoudskosten op de lange termijn, toekomstbestendigheid en profiteren van bestaande subsidieregelingen.

3. Hoe worden verduurzamingsprojecten binnen de VvE gefinancierd?

Financiering kan komen uit het reservefonds van de VvE, externe financiering zoals leningen bij het warmtefonds, of subsidies van de overheid. Ook is het mogelijk dat er een tijdelijke verhoging van de maandelijkse bijdrage wordt voorgesteld om de kosten te dekken.

4. Zijn er subsidies beschikbaar voor VvE's als deze willen verduurzamen

Ja, er zijn diverse subsidies beschikbaar als het om het verduurzamen van je VvE aankomt. De SVVE (subsidie voor verduurzamingsonderzoek en –advies) is een regeling die VvE’s ondersteunt bij het verduurzamen van hun gebouw. Deze subsidie dekt een deel van de kosten voor onderzoek en advies over energiebesparende maatregelen.

  • Deze subsidie biedt subsidie voor Advies op maat: Financiering voor een energieadvies op maat, bijvoorbeeld een energie- of duurzaamheidsrapport.
  • Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP): Bijdrage voor een onderhoudsplan dat rekening houdt met energiebesparende maatregelen.

Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de website van het RVO www.rvo.nl/

5. Wat is een MJOP?

Een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is een strategisch plan waarin onderhoudswerkzaamheden voor een gebouw worden vastgelegd over een langere periode, meestal 10 tot 30 jaar. Het wordt veel gebruikt door VvE’s om het onderhoud van het gebouw gestructureerd en financieel goed voorbereid uit te voeren.

6. Waaruit bestaan een MJOP?

De inhoud van een MJOP is onder te verdelen in 3 belangrijke onderdelen.

1 Inventarisatie van onderhoud: Overzicht van alle onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn voor het gebouw, zoals schilderwerk, dak reparaties, en vervanging van installaties.

2 Planning en kostenraming: Gedetailleerde planning van wanneer welk onderhoud nodig is en wat de verwachte kosten zijn. Dit zorgt ervoor dat de VvE tijdig kan sparen.

3 Financiering en reservering: Het MJOP geeft inzicht in hoeveel de VvE jaarlijks moet reserveren om het onderhoud uit te voeren zonder onverwachte financiële tekorten.

7. Wat is een DMJOP?

Een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) is een uitbreiding van het MJOP waarbij ook verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie en energiezuinige installaties, worden meegenomen. De extra reservering die hiervoor wordt opgenomen zorgt ervoor dat de VvE bij toekomstig onderhoud over voldoende middelen beschikt om de de verduurzamingsmaatregelen uit te voeren.

8. Wat is het verschil tussen een MJOP en een DMJOP?

Financiering kan komen uit het reservefonds van de VvE, externe financiering zoals leningen bij het warmtefonds, of subsidies van de overheid. Ook is het mogelijk dat er een tijdelijke verhoging van de maandelijkse bijdrage wordt voorgesteld om de kosten te dekken.

9. Wat kost een DMJOP?

De kosten voor een DMJOP liggen meestal tussen de €1.500 en €5.000, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het gebouw.

10. Wat is de toegevoegde waarde van een DMJOP?

Een DMJOP helpt VvE’s om onderhoud en verduurzaming te combineren, wat kosten kan besparen op de lange termijn. Het zorgt voor dat de verduurzamingsmaatregelen die diverse voordelen met zich meebrengen ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden.

De investering voor deze maatregelen worden in een DMJOP meegenomen in de maandelijkse dotatie. Daarnaast helpt het de VvE om te voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid.