Alles wat je over verduurzaming wil weten

Hoe kan ik mijn woning isoleren als ik glas-in-loodramen heb? Kan ik beter een elektrische kachel kopen of infraroodpanelen? Als je wil verduurzamen, heb je vaak veel vragen. Tijdens het koffie-uurtje van Bibliotheek Meerssen op 10 mei kon iedereen terecht voor informatie over energiebesparing.

Energiebespaarcoaches

Mustapha en Paul van de WoonWijzerWinkel Limburg zijn twee enthousiaste energiecoaches. Ze vertelden tijdens het koffie-uurtje alles over het besparen van energie in huis en gaven praktische tips.

 

stijn elektrische laadpaal

Ze legden uit wat de WoonWijzerWinkel Limburg is en waarvoor mensen er terecht kunnen. Daarnaast konden de aanwezigen met eigen ogen zien welke energiebesparende maatregelen er zoal zijn. Tussendoor en na de presentatie was er ruimte voor vragen.

De WoonWijzerWinkel Limburg

De WoonWijzerWinkel Limburg verzorgt voor de Gemeente Meerssen het Energieloket. Dat is een echt loket, waar je terecht kunt met al je vragen over het verduurzamen van je woning en energie besparen. Je kunt ook bellen met het Energieloket (045 747 0051) of een digitale afspraak maken. Mustapha: “Het voordeel van zelf langsgaan bij de WoonWijzerWinkel is dat je daar voorbeelden van alle mogelijkheden met eigen ogen ziet. Inwoners van Meerssen kunnen naar het Energieloket in het Roda JC Stadion in Kerkrade of het Klimaathuis in Maastricht gaan”, zo vertelt Paul. Bij het Energieloket in Kerkrade kun je ook verduurzamingsmaatregelen kopen zoals tochtstrips of waterbesparende douchekoppen. Liever naar Maastricht? Daar kunnen op aanvraag ook spullen naartoe worden gestuurd.

radiotorfolie 1

Met eigen ogen

Tijdens het koffie-uurtje was er genoeg te zien. Een grote tafel stond vol met voorbeelden van maatregelen om je woning te verduurzamen. Radiatorfolie en radiatorventilatoren om de warmte binnen te houden en efficiënter te verspreiden in huis.

Ook voorbeelden van triple glas, raamfolie en verschillende soorten isolatie werden getoond en toegelicht. Bij elke energiebesparende maatregel was een informatiefolder te krijgen, zodat de aanwezigen alles nog eens rustig thuis konden nalezen.

Vraag maar raak

De aanwezigen stelden algemene vragen en specifieke vragen voor hun persoonlijke situatie. Zo werd duidelijk dat je het beste je woning eerst kunt isoleren en moet zorgen voor goede ventilatie. Daarna kun je je manier van verwarmen aanpassen. Een van de aanwezigen was benieuwd wat het verschil is tussen een elektrisch kacheltje en infraroodpanelen.

Mustapha: “Het kacheltje zorgt voor verwarmde lucht die de ruimte in geblazen wordt, infraroodpanelen zorgen zeer lokaal voor stralingswarmte. Afhankelijk van de situatie is infrarood vaak efficiënter en heb je het plaatselijk sneller warm.” Tot slot was er ook een vraag over het isoleren van glas-in-loodramen. “Dat kan met voorzetramen of door de glas-in-loodramen in triple glas te laten verwerken, maar dat laatste is erg duur.”

adviesgesprek duurzaamheid

Energiearmoede

Verduurzaming van je woning kost geld. Hiervoor bestaan wel verschillende subsidie- en leningsmogelijkheden zoals de ISDE-subsidie en het Nationaal Warmtefonds.

De adviseurs van de WoonWijzerWinkel Limburg kunnen hierover ook advies geven en ondersteuning bieden.

Er werd tijdens het koffie-uurtje tevens gesproken over energiearmoede: een grote groep mensen kan hun energierekening niet meer betalen. Binnen de gemeente Meerssen is voor deze groep mensen, die ook Energietoeslag konden aanvragen, de Energiebespaaractie een mogelijkheid.