

Goede ventilatie voor een gezond leefklimaat!
Eerlijk gezegd kunnen we het niet hard genoeg van de daken schreeuwen. Isoleren is ventileren? Zoals je misschien al eerder hebt gelezen is goede isolatie het fundament van het besparen van energie in jouw woning of pand. Je kunt allerlei duurzame maatregelen nemen, maar zonder goede isolatie maak je niet optimaal gebruik van je investering. Zonde dus! Wat men helaas wel eens wil vergeten is dat isoleren hand in hand gaat met ventileren. Waarom? Dat leggen we je graag uit!
In dit artikel gaan we in op de manieren waarop jij jouw huis kunt verduurzamen : Ventilatie | Natuurlijke ventilatie | Mechanische ventilatie
Ook interessant voor jou: Parkstad Isolatie- Ventilatie klaar pakket +
Goede ventilatie zorgt voor een gezond leefklimaat!

‘Een gezond leefklimaat’. Ook die term heb je waarschijnlijk wel eens voorbij zien komen. Wat we hiermee bedoelen is dat je er voor zorgt dat jouw woning een continue aanvoer van frisse lucht heeft. Hiermee balanceert de luchtvochtigheid steeds tussen de 45 en 65%. Een te hoge luchtvochtigheid is namelijk slecht voor de gezondheid.
De gevolgen van slechte ventilatie
Daarnaast zorgt slechte ventilatie er ook voor dat het vocht dat in de lucht zit, zijn weg naar buiten niet kan vinden. Dit vocht zit dus als het ware gevangen in jouw woning of pand. Het gevolg hiervan is dat het vocht in de muren trekt, met als resultaat (je raad het waarschijnlijk al) schimmelplekken. Uiteraard hoeven we je niet te vertellen dat dit jouw gezondheid ook niet bevorderd.
Maar ook de gezondheid van jouw woning of pand gaat erop achteruit. Vocht in de muren kan er namelijk voor zorgen dat de bouwconstructie aangetast wordt en daarmee vaak verzwakt. De kosten die hierbij komen kijken lopen vaak tot grote hoogte op! Een gevalletje ‘Voorkomen is beter dan genezen’ kun je dus wel stellen!
Naast vocht wordt de lucht in huis ook nog vervuild door rook, kooklucht en bijvoorbeeld huisstofmijt. Ook deze vervuilde lucht wil je zo veel en continue mogelijk afvoeren om het gezonde binnenklimaat te waarborgen.
Hoe zorg je voor goede ventilatie van je woning?
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo geld dat voor ventilatie ook. Enkele stappen die je kunt nemen om je binnenklimaat te verbeteren zijn:
- Natuurlijke ventilatie: Dit houdt in dat je de luchtcirculatie met precisie controleert door via strategisch geopende ramen en deuren. ramen en deuren regelmatig open te zetten. Dit helpt bij het verwijderen van vervuilde lucht en het binnenbrengen van frisse buitenlucht.Efficiëntie begint met controle. Luchtroosters zorgen ervoor dat frisse lucht je huis binnenkomt en dat vervuilde lucht het huis weer verlaat. Het is aan te raden om je luchtroosters meerdere keren per jaar te controleren op verstoppingen, zodat de luchtcirculatie optimaal kan draaien.
- Mechanische ventilatie: Bij mechanische ventilatie wordt of de aanvoer, of de afvoer of een combinatie van beide mechanisch geregeld. Er kan op verschillende ruimtes in de woning worden ingeblazen of afgezogen of beide. Dit kan tevens worden gecombineerd met bepaalde sesnsoren. Denk hierbij aan CO2 of vochtsensoren op de badkamer. Voorbeelden van mechanische ventilatiesystemen zijn: Mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW) of een mechanisch afzuigsysteem.
- Keuken en Badkamer Afzuiging: De keuken en de badkamer zijn, zoals wij ze noemen, kritieke zones. Tijdens het koken en douchen ontstaat vaak waterdamp en kooklucht, die je liever niet in de ruimte wil houden. De kans op schimmel wordt daarmee namelijk groter.
Tip: Koppel het afzuigsysteem aan de verlichting. Wanneer je het licht aandoet op de badkamer, gaat ook meteen het afzuigsysteem aan.
Hoe kom je erachter of jouw woning goed geventileerd wordt?
- Controleer jouw woning op ventilatiesystemen: Kijk of je woning is uitgerust met ventilatiesystemen zoals mechanische ventilatie, een ventilatiekap op het dak, een afzuigkap in de keuken, of een centraal luchtafvoersysteem. Zorg ervoor dat deze systemen correct zijn geïnstalleerd en goed functioneren. Vervang indien nodig filters in ventilatiesystemen.
- Beoordeel de luchtstroom: Loop door je huis en voel of er ergens luchtstromen zijn. Houd je hand voor ventilatieopeningen en voel of er lucht uitkomt. Als er geen luchtstroom is, kan dit wijzen op een probleem met de ventilatie. We raden het aan om je ventilatiesystemen regelmatig te controleren op eventuele verstoppingen.
- Controleer de ramen en deuren: Kijk of er luchtlekken zijn rond ramen en deuren. Slecht afgesloten ramen en deuren kunnen de natuurlijke ventilatie belemmeren. Als je tocht voelt, is dit meestal een teken van luchtlekken.
- Monitor vochtigheid: Let op tekenen van overmatige vochtigheid in je huis, zoals condens op ramen, schimmelgroei, of een muffe geur. Dit kan duiden op onvoldoende ventilatie/afzuiging. Vooral kritische ruimtes zoals de badkamer of de keuken zijn plekken die een grote kans op overmatige vochtigheid hebben.
- Meet de luchtkwaliteit: Je kunt luchtkwaliteitsmeters aanschaffen om het niveau van vochtigheid en vervuilende stoffen in de lucht te meten, zoals een CO2 of VOC meter (vluchtige organische stoffen). Dit kan je helpen beoordelen of de luchtkwaliteit in huis voldoende is.

Advies over het ventileren van jouw woning?
Het kan behoorlijk lastig zijn om in te schatten of de luchtvochtigheid van jouw woning op orde is! Ook de oplossing is vaak niet in een keer gevonden.
In die gevallen is onafhankelijk advies van een deskundig adviseur wenselijk. Met het adviesgesprek van Parkstad Verduurzaamt weet je zeker dat je lokaal, deskundig én onafhankelijk advies krijgt afgestemd op jouw persoonlijke woonsituatie!